Nakon pritiska Francuske i Njemačke, EU započinje nadzor svih stranih ulaganja

Europska unija od travnja započinje nadzor stranih ulaganja u bloku kako bi zaštitila svoje strateške interese, najavila je Komisija
 Gonzalo Fuentes / REUTERS

Europski ministri su odobrili prijedlog Komisije o usvajanju novog okvira za nadzor stranih ulaganja koji državama članicama osigurava alat za djelovanje u slučajevima stranih ulaganja državno kontroliranih ili financiranih poduzeća.

Odobravanje Vijeća uslijedilo je nakon što je Parlament već ranije, 14. veljače, pozitivno glasao po pitanju novog okvira.

- Današnja odluka dokaz je da EU može brzo djelovati kada su u pitanju strateški interesi naših građana i gospodarstva. Predan sam radu za Europu koja štiti, u trgovini kao i u drugim područjima,a s tim novim okvirom ispunili smo ključni dio našeg obećanja - smatra predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker.

Novi okvir odgovor je na zabrinutost koja vlada među državama EU, poglavito kod Francuske i Njemačke, zbog rastućih kineskih ulaganja u ključne europske sektore. Smatraju da na taj način Peking, ali i ostale treće zemlje osiguravaju dominantnu poziciju na tržištu EU-a.

Tijekom 2017. godine u bloku je zabilježeno preko 6 milijardi eura vrijednih dionica ulaganja iz trećih zemalja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u svom pismu obraćanja europskim građanima dotaknuo se i te teme, rekavši kako Europa ne smije dopustiti da ju preplave kineska i američka ulaganja, već mora davati prednost domaćim ulagačima.

Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom također je potvrdila kako je porast stranih ulaganja veliki problem te da je Komisijin okvir osigurao državama članicama bolju poziciju za zaštitu vlastitih interesa.

Novi okvir koji predviđa mehanizme međusobne suradnje između Komisije i država članica, daje dopuštenje Europskoj komisiji da temeljem razmjene informacija o stranim ulaganjima izdaje upozorenja o onim ulaganjima koji su prijetnja vladavini prava i sigurnosti Europe.

Očekuje se da u nadolazećim tjednima novi zakonodavni okvir stupi na snagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:44