Peter Altmaier: Velike države članice EU potpisat će Memorandum 'Jedan pojas jedan put' kao skupina, a ne kao pojedinačne države

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier je na kineskom forumu izjavio kako želi da velike države članice Europskoj uniji potpišu Memorandum o kineskoj inicijativi kao skupina, a ne kao pojedinačne države.
Kineski predsjednik Xi Jinping poziva na zdravicu nakon svog govora na Forumu Pojas i Put u Pekingu.
 Nicolas Asfour / REUTERS

Nakon što je kineska delegacija provela 20 dana u Europi (o čemu je Euractiv već pisao), europski lideri imali su priliku provesti 2 dana u Kini na Formu "Jedan pojas, jedan put" u kojem je kineski predsjednik Xi Jinping odlučio još jednom ispromovirati svoj 'projekt stoljeća'.

Europske zemlje su se općenito izrazile svoju spremnost za sudjelovanje u kineskom projektu 'puta svile' koji bi otvorio gospodarsku razmjenu između Kine i Europe.

No Altmaierova ideja bi sada mogla otvoriti novi 'put podjele' među zemljama Europe. Tko se slaže s kim u stvaranju sporazuma s Kinom?

Podsjetimo se da je Italija bila prva velika zapadna vlada koja je poduprla kinesku inicijativu "Jedan pojas, jedan put" koja bi bila oprečna Trumpovoj protekcionističkoj i unilateralističkoj politici. Rim i Peking su potpisivanjem Memoranduma o suradnji s Kinom vidjeli izlaz prema otvaranju tržišta, a ne u njihovim zatvaranjima. Pritom prezadužena Italija je u cijeloj ideji pronašla spas za svoje gospodarstvo.

'Dijamantno razdoblje' je započelo i među državama istočne i srednjoistočne Europe koje su sklopile bilateralni sporazumu o suradnju 16+1, tj. 17+1 nakon pridruživanja Grčke u Dubrovniku. Inicijativa zbog koje je kineski premijer doputovao u ožujku u Hrvatsku trebala bi u 11 zemalja pokrenuti projekte u području transporta, financija, znanosti, kulture i obrazovanja.

I dok su neki od lidera Europske unije upozoravali Rim da ne žuri s potpisivanjem sporazuma s Pekingom, Francuska je 'glatko' potpisala nekoliko projekata, Njemačka se protivila svim inicijativama, no sada stvara planove 'velikim zemljama'.

Bilateralni memorandumi u EU

- U velikim državama EU dogovorili smo se da ne želimo potpisati bilateralne memorandume, već zajedno napraviti potrebne dogovore između većeg Europskog gospodarskog prostora (EEA) i gospodarskog područja Kine – rekao je Altmaier kao odgovor na pitanje može li Njemačke potpisati sličan bilateralni sporazum kao onaj s Italijom.

Ključne države poput Francuske i Njemačke su na Forumu kazale da Kina mora poboljšati pristup i pošteno tržišno natjecanje stranim tvrtkama.

Altmaier je jasno rekao da su Njemačka, Francuska, Španjolska i Ujedinjena Kraljevina pokazale na Forumu u Pekingu u petak kako je EU u velikoj većini ujedinjena u uvjerenju da naše pozicije možemo jedino provoditi zajedno.

- Inicijativa Pojas i put ima nevjerojatan potencijal da proširi prosperitet i održivi razvoj, obuhvaćajući pritom potencijalno 70 posto svjetske populacije, što je projekt, uistinu, epske ambicije - rekao je britanski ministar financija Philip Hammond, nazvavši put svile 'vizijom'.

Kineski 'vizionar' Xi Jinping je na Forumu izjavio da će se boriti za slobodnu trgovinu, multilateralizam, održivost te financijsku transparentnost u projektu 'Puta svile' s čime se Altmaier u potpunosti složio.

- Mi ćemo ozbiljno shvatiti ovo obećanje i dati prijedloge kako postići te ciljeve u Aziji i Europi - kazao je njemački ministar gospodarstva.

Altmaierove strategije

U Altmaierevoj inicijativi, cijeli diskurs može se čitati dvosmisleno. Altmaier je u veljači predstavio njemački plan razvoja, 'Nacionalnu industrijsku strategiju 2030', koja je doživjela kritike da se radi o protekcionističkoj viziji gospodarskog razvoja Njemačke i razvijanja njemačkih tehnoloških tvrtki daleko od konkurentskih prijetnji - posebice kineskih tvrtki koje vrše akviziciju njemačkih tvrtki. Istovremeno, Altmaier, jedan od najvećih saveznika Angele Merkel, bio je jedan od zapadnih lidera, uz francuskog kolegu Brunu Le Mairea koji je pozivao na stvaranje nacionalnih 'europskih prvaka' koji je ponajviše uključivao 'francusko-njemačke' inicijative (vezano uz pokušaj spajanja Alstoma i Siemensa koji EK nije odobrila).

Uoči pekinškog Foruma, Joachim Lang, predsjednik udruženja njemačke industrije BDI je izjavio da 'sa stajališta njemačke industrije, 'novi put svile' ne može biti jednosmjerna cesta'.

Lang je rekao kako su njemačke kompanije zainteresirani za sudjelovanje sve dok se poštuju međunarodni ekološki, društveni, sigurnosni i drugi standardi.

- Kina je istovremeno naš partner i konkurent, a Europska unija mora definirati svoje interese, rekao je Altmaier u Pekingu dodavši da nam je zbog toga 'potrebna industrijska strategija'.

Xi Jinping je na Forumu dao do znanja da je Peking svjestan prigovora na brojne aspekte projekta Jedan pojas, jedan put te da će učiniti sve da se onemogući korupcija i mogući negativni utjecaj zajmova. Naime, SAD je upozorila da projekti koje financira Kina mogu zemlje dovesti u "dužničku zamku", kao što je slučaj s Crnom Gorom i njezinim autoputom Bar - Boljare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:08