Sastanak britanske vlade s EU čelnicima: U pregovorima još nema napretka a prijelazno razdoblje se neće produljiti

Britanski premijer Boris Johnson u ponedjeljak 15. lipnja sastao se putem videokonferencije s europskim čelnicima. Prvi je to put nakon siječnja da se britanski premijer susreo s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen zbog čega su mnogi očekivali napredak u trgovinskim pregovorima nakon Brexita.
Videokonferencija i sastanak na visokoj razini oko sastavljanja trgovinskog sporazuma između Bloka i Ujedinjene Kraljevine nakon Brexita. Na slici s lijeva na desno: ministar u vladi Michael Gove, britanski premijer Boris Johnson i britanski pregovarač David Frost. U gornjem kutu lijevo: predsjednik EU parlamenta David Sassoli
 DAINA LE LARDIC / EP-103168A

No, ono što je primarno dogovoreno tijekom sastanka je da Ujedinjena kraljevina neće produžiti prijelazno razdoblje nakon 31. prosinca 2020. godine dogovorenom Sporazumom o povlačenju.

Službenu odluku o tome je Michael Gove donio još u petak 12. lipnja te je o tome obavijestio Bruxelles. Britanija je napustila EU u siječnju, a njezin odnos s blokom sada je uređen prijelaznim razdobljem u kojem se zadržavaju prethodna pravila EU, dok dvije strane pregovaraju o novim uvjetima. Mnogi se i dalje pribojavaju da je to pogrešna odluka jer za pregovore je preostalo još samo šest mjeseci, a u slučaju da se oni ne postignu zemlja će izaći iz EU bez sporazuma što bi moglo prouzročiti još veću ekonomsku štetu uz onu uzrokovanu koronavirsom. Čelnik WTO-a Roberto Azevêdo je upozorio Johnsona da će se samo oslanjanje na uvjete WTO-a usporiti oporavak Britanije, a automobilska industrija i poljoprivreda bit će posebno teško pogođeni Brexitom bez sporazuma.

Nakon što su službene brojke pokazale da se britansko gospodarstvo smanjilo za rekordnih 20,4% u travnju - što je zemlju bacilo u najgoru recesiju u više od tri stoljeća, vodeći gospodarski prognostičar EY Item Club objavio je u ponedjeljak da će se britansko gospodarstvo smanjiti ove godine za 8%, a malo je vjerojatno da će se oporaviti od štete koju je kriza nanijela do 2023. godine. Od ponedjeljka su na otoku otvorene sve trgovine, a premijer je pozvao sve ljude ''u kupovinu'' jer povećanje potrošnje predstavlja jedno od središnjih načina za ekonomski oporavak zbog čega ministar financija Rishi Sunak razmatra privremeno smanjenje poreza.

Britanski Daily Mail je prije sastanka u nedjelju objavio da će Johnson iskoristi sastanak kako bi pritisnuo EU da se sporazum sklopi do kraja ljeta. Na današnjem sastanku gdje su s jedne strane ekrana prisustvovali Johnson, Gove i njihov pregovarač za Brexit David Frost, te s druge strane von der Leyen, predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, Vijeća Charles Michel dogovoreno je da će se tijekom srpnja intenzivirati pregovori između obje strane kako bi se sporazum sklopio prije početka sljedeće godine.

Obje strane založile su se da će raditi s ciljem održavanja stabilnih odnosa između Londona i Bruxellesa u interesu građana. Von der Leyen je u priopćenju rekla da želi "unijeti novi zamah" u pregovore. No obećanja su upitna s obzirom na nesuglasice koje su nastale tijekom četiri runde pregovora na proljeće koji su također održane putem videokonferencija u vrijeme trajanja pandemije Covida-19.

Poruka glavnog EU pregovarača Michela Barniera tijekom zadnje runde pregovora bila je da se nisu uspjeli postići ''značajni napreci''. Frost je također potvrdio da je napredak ''ograničen''.

Glavne točke spoticanja i dalje ostaju ribarstvo u zajedničkim vodama, pravila tržišnog natjecanja, granične kontrole i carine te pridržavanje EU standarda kojima se Ujedinjena Kraljevina ne želi baš lako prikloniti. Poštivanje bi značilo da britanska roba može slobodno kolati europskim tržištem bez carina, ali London se pribojava da u tom slučaju ne bi mogao biti u potpunosti slobodna sklapati sporazume s drugim državama svijeta poput SAD-a ili zemalja Commonwealtha kojima se želi približiti.

Nakon današnje konferencije obje strane su se dogovorile da će se od početka srpnja pregovori održati svakog tjedna u obliku manjih sastanaka i uživo (ako to dopuste smjernice protiv širenja virusa) što smatraju da bi moglo pomoći u rješavanju nastalih tenzija. Stvaranje ''pregovaračkog tunela'' doprinijelo bi postizanju kompromisa na jesen.

No bivša francuska ministrica za Europu i europarlamentarka Nathalie Loiseau je u ponedjeljak za BBC Radio izjavila da se Europa sprema i za situaciju ''bez sporazuma s obzirom na okolnosti”. ''Vjerujemo da ako je moguće imati sporazum, on mora biti gotov do kraja listopada kako bi ga vlade mogle ratificirati. A s Borisom Johnsonom sve je moguće jer on je poznat po naglim zaokretima. Jedan od takvih postigao je u listopadu 2019. godine nakon sklapanja Sporazuma o povlačenju koji je zagarantirao Ujedinjenoj Kraljevini izlazak iz EU 31. siječnja 2020. godine, nakon mjeseci što se zemlja previrala između prihvaćanja sporazuma Therese May ili izlaska bez sporazuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:23