10 PITANJA ZA HRVATSKE EUROPARLAMENTARCE Što očekujete od budućih odnosa s Rusijom i SAD-om?

Od danas, Euractiv.hr će svaki dan objavljivati odgovore sedam dosadašnjih hrvatskih zastupnica i zastupnika u Europskom parlamentu - koji žele novi mandat - na isto pitanje vezano uz budućnost Europske unije i položaju Hrvatske u tom projektu.
Vladimir Putin i Donald Trump, dva lidera koji bi željeli bolje odnose - možda i na uštrb Europe
 Jorge Silva / REUTERS
Što očekujete od budućih odnosa EU i SAD-a, a što od budućih odnosa EU i Rusije?

Biljana Borzan, SDP (S&D)

EU / European Union 2014 - source:EP
Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan

"Sve agresivnija Rusija i Sjedinjene Američke Države čija politika ovisi o tome je li se predsjednik ustao na lijevu nogu, zorno su pokazale kako se Europa može i mora osloniti sama na sebe. Čak i najveće europske države su, u globalnim razmjerima, mali igrači koji ekonomski, vojno i strateški sami ne mogu parirati velikima. Odnosi s SAD-om će se s vremenom normalizirati, no šteta koju je ova američka administracija nanijela kredibilitetu američke vanjske politike će ostati. Trump je u prvoj godini mandata povukao SAD iz iranskog i klimatskog sporazuma iz Pariza, dvaju dalekosežnih dokumenata za čije su sklapanje bile potrebne godine mukotrpnih pregovora. Partnerima je to signal da američka riječ vrijedi od izbora do izbora, što nikako ne pridonosi izgradnji povjerenja i partnerstva."

Marijana Petir, nezavisna (EPP)

Zagreb, 090419.
Hotel Esplanade.
Poljoprivredna konferencija i Izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika. 
Na fotografiji: Marijana Petir.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX
Marijana Petir

"Odnosi EU i SAD-a su vrlo dobri, unatoč blagoj stagnaciji od trenutka kada je za predsjednika SAD-a izabran Donald Trump, ali očekujem da će se ti odnosi još više učvrstiti i biti kvalitetniji s vremenom. Nadam se da će se EU i SAD suzdržati od međusobnog trgovinskog natjecanja jer će to samo dovesti do smanjenja ulaganja u oba gospodarstva. Također, nadam se da će EU i SAD unaprijediti suradnju u području klimatskih promjena.

Što se tiče odnosa EU i Rusije, pozdravljam nastojanja Komisije u pogledu energetske unije kako bi se smanjenjila ovisnost o uvozu energije iz Rusije i donošenje mjera EU-a za suzbijanje agresivne propagande iz Rusije i trećih zemalja, ali isto tako je potrebna suradnja s Rusijom kada je riječ o borbi protiv terorizma i mirovnom procesu na Bliskom istoku. Odnose s Rusijom bi trebalo unaprijediti jer su posljedice ruskog embarga za europsko gospodarstvo a posebice za poljoprivredu izuzetno teške."

Tonino Picula, SDP (S&D)

Conference on ' How can the post 2020 Cohesion Policy meet EU Islands challenges ? '
Ured Tonina Picule
Eurozastupnik Tonino Picula

"Proteklih je šezdeset godina obilježeno intenzivnom suradnjom i transatlantskim partnerstvom između Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije, prije svega u sferi obrane i sigurnosti kroz NATO, kao i ustaljenim odnosima u međunarodnoj trgovini. Još od raspada Sovjetskog saveza, Rusija i EU prolaze kroz faze zbližavanja i udaljavanja. Promjenom administracije u Sjedinjenim Državama, u protekle je dvije godine došlo do zahlađenja u odnosima SAD-a i EU. Ipak, EU je sebi dala u zadatak da do kraja ove godine, (prema riječima povjerenice za trgovinu Cecilije Malmstrom), sklopi novi trgovinski sporazum, u kojem su za sada glavni kamen spoticanja uvozne carine za automobile.

Ruski pak utjecaj u Europskoj uniji raste upravo s rastom političke snage populista, koji vrijednosno i ekonomski stalno upiru u ruski autokratski stil vladavine kao uzor. To će zasigurno dugoročno utjecati na razvoj odnosa Unije i Rusije. No, mnogo toga će ovisiti o sastavu budućeg Europskog parlamenta i Europske komisije."

Jozo Radoš, GLAS (ALDE)

Round table - ' Croatia on the road to illiberal democracy ? '
Marc Dossmann / © European Union 2016 - Source : EP (037669A)
Jozo Radoš

"EU i SAD su tradicionalni strateški partneri još iz vremena nakon Drugog svjetskog rata i Hladnog rata. Ne očekujem da će se taj tradicionalni odnos promijeniti jer bi to značilo promjenu globalne geopolitike. Postojeće poteškoće u tim odnosima smatram privremenima, ali jednako tako smatram da EU treba jačati svoju prisutnost i suradnju u cijelom svijetu, pogotovo na njegovim strateškim točkama i na područjima od posebnog interesa za Uniju kao što su istočna Europa, središnja Azija, Bliski istok i Afrika. Mislim da je EU prirodno upućena prema Rusiji kao bliskom susjedu i velikoj zemlji, ali ti su odnosi opterećeni sankcijama i teško je očekivati njihovo naglo poboljšanje. Odnosi s Rusijom također otežavaju razvoj odnosa sa zemljama istočnog susjedstva, a prisutnost Rusije na području jugoistočne Europe pa i u nekim državama članicama posebno izaziva pozornost. No, u toj kompleksnoj slici, ipak ne očekujem daljnje pogoršanje odnosa Europske unije i Rusije."

Dubravka Šuica, HDZ (EPP)

Ured Dubravke Šuice
Zastupnica Europskog parlamenta Dubravka Šuica (HDZ,EPP)

"Očekujem da će Europska unija i Sjedinjene Američke Države u budućnosti ostati najbliži partneri i saveznici, kao što su to i danas. Bez obzira na pojedine oscilacije u odnosima, naše savezništvo ostaje neupitno. Ono što je zabrinjavajuće iz kuta interesa Europske unije jest deglobalizacija koja je na djelu i pokušaj renacionalizacije globalnog sustava kao glavnog pravca politike američkog predsjednika Donalda Trumpa. Naravno da smo na nedavnim međuparlamentarnim sastancima u Washingtonu izrazili zabrinutost zbog prekida multilateralnih odnosa i uspostavljanja novog svjetskog poretka, no ostaje predanost jakom partnerstvu između EU i SAD-a.

Što se tiče odnosa Europske unije i Rusije, vjerujem da će oni u bližoj budućnosti u najvećoj mjeri ovisiti o raspletu situacije u Ukrajini. Prošlo je već pet godina otkako je Rusija nezakonito pripojila dijelove ukrajinskog teritorija, no Europska unija odlučna je u svojoj provedbi politike nepriznavanja aneksije teritorija, kao i u obrani ukrajinskog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine s obzirom da se radi o kršenju međunarodnog prava koje predstavlja izazov međunarodnoj sigurnosti."

Ruža Tomašić, Hrvatski suverenisti (ECR)

Plenary sessionCoordination of social security systems
Michel CHRISTEN / © European Union 2019 - Source : EP(-088518A)
Ruža Tomašić

"I jedne i druge odnose trebalo bi popraviti. Amerika nam je glavni partner i to se ne bi smjelo mijenjati. To ne znači servilan odnos Europe prema SAD-u, nego iskreni partnerski odnos u kojemu nema figa u džepu i obje se strane drže dogovora. Rusija nam ne mora nužno biti neprijatelj, imamo i zajedničkih interesa, ali treba uvijek imati na umu da se prema Moskvi ne smije biti previše popustljiv. Kremlj popustljivost i preveliku otvorenost smatra slabošću i rado će to iskoristiti kako bi proširio svoj utjecaj u Europi, što bi uznemirilo pojedine države članice koje s Rusima nemaju dobrih povijesnih iskustava i stvorilo dodatne turbulencije u EU."

Željana Zovko, HDZ (EPP)

Ured Željane Zovko
Zastupnica Željana Zovko

"SAD i EU dijele dugu zajedničku povijest i održavaju konstruktivnu suradnju u NATO-u, na globalnom tržištu i na raznim drugim područjima. Jako mi je žao što se naše partnerstvo trenutno nalazi pod utjecajem negativnih političkih napetosti. Jedini način da ponovno probudimo zajednički entuzijazam je da ojačamo EU kao globalnu silu tako što ćemo povećati njen proračun za obranu i intenzivno raditi na uzajamnosti transatlantske suradnje. Najbolji put naprijed je zajedno s našim američkim prijateljima.

Situacija s Rusijom je drugačija. Spremni smo njegovati partnerstvo s Ruskom Federacijom. Međutim, to mora biti dvosmjeran proces. S obzirom na aktualnu umiješanost Ruske Federacije u Ukrajini i susjednim zemljama, moramo ponovno procijeniti osnovu naših odnosa s Rusijom, jer je više ne možemo smatrati strateškim partnerom. Kremlj kampanjama dezinformiranja i kibernetičkim napadima ruskih obavještajnih službi želi destabilizirati EU, njene članice i bliske partnere, kao što su zemlje Zapadnog Balkana. S Ruskom Federacijom možemo razgovarati o zajedničkoj budućnosti tek kada bude spremna mijenjati svoju hirovitu vanjsku politiku."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 11:47