Zaključak G7

Čelnici najrazvijenijih zemalja svijeta na summitu postigli dogovor oko nekoliko ključnih izazova

Konsenzus je postignut oko donacija cjepiva, borbe protiv klimatskih promjena i promicanja rodne ravnopravnosti
Američki predsjednik je, kao i ranije, pozvao Johnsona da osigura mirovni proces u Sjevernoj Irskoj
 Jack Hill/AFP

Nakon tri dana summita u osunčanom Corbis Bayu u Cornwallu na jugozapadu Engleske čelnici G7 dali su nekoliko obećanja o tome na čemu će raditi zajedno u bliskoj budućnosti.

Prvo, složili su se da će kolektivno donirati milijardu doza cjepiva protiv Covida-19 siromašnim zemljama tijekom sljedeće godine. Britanski premijer i domaćin summita, Boris Johnson, rekao je da je to ''veliki korak prema cijepljenju svijeta''. No, svjetska zdravstvena organizacija već je poručila da to nije dovoljno jer je svijetu potrebno 11 milijardi doza.

Drugo, čelnici su se odlučili pojačati borbu protiv klimatskih promjena obećavši da će prikupiti 100 milijardi dolara godišnje kako pomogli zemljama u razvoju kako bi smanjile štetne emisije i podržale zelenu revoluciju. Mnogim aktivistima za klimu to nije bilo dovoljno, a dokaz su bile prosvjedne akcije u St. Ivesu koje su privlačile pažnju sve dane summita.

Posljednje glavno postignuće summita dogovor o pomoći mladim djevojkama širom svijeta. Lideri su poručili da žele 'promicati jednakost', a jedan od načina je rodna ravnopravnost u obrazovanju. Čelnici su se dogovorili da će u sljedećih pet godina pomoći 40 milijuna djevojčica u obrazovanju te će fondu međunarodne dobrotvorne organizacije, Globalno partnerstvo za obrazovanje, donirati 2,75 milijardi dolara za postizanje tog cilja.

U posljednjoj fazi sastanaka čelnika Sjedinjenih Država, Njemačke Francuske, Kanade, Italije i Japana objavljeno je priopćenje na 25 stranica u kojem se iznosi sve dogovoreno. U zajedničkoj izjavi Kina nije prošla neokrznuta jer su članice G7 pozvale Peking da obrani ljudska prava u dominantno muslimanskoj regiji Xinjiang, da zadrži visoki stupanj autonomije u Hong Kongu, te da održi mir širom Tajvanskog tjesnaca. Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da je nedjeljna izjava G7 bila pomak za grupu jer su se čelnici složili oko izjave da se zajednički ''suprotstave'' Kini u izazovima koji se kreću od zaštite demokracije do tehnološke utrke. G7 je također zatražio cjelovitu i temeljitu istragu o podrijetlu koronavirusa u Kini što je posljednjih mjeseci bilo na vrhu Bidenove agende u sukobu s Kinom

Izvan zaključaka summita, posljednjeg dana trajale su rasprave o komentarima koje je francuski predsjednik Emmanuel Macron navodno dao na jednom od sastanaka o Sjevernoirskom protokolu - dijelu dogovora o Brexitu koji je izazvao žestoku svađu između Velike Britanije i EU. Dominic Raab, britanski ministar vanjskih poslova, optužio Macrona i druge visoke EU osobe da su govorili o Sjevernoj Irskoj ''kao da je to odvojena zemlja od Ujedinjenog Kraljevstva'', te je njihove komentare opisao ''uvredljivim''. Macron je porekao da je ikada dovodio u pitanje britanski suverenitet.

Sullivan je rekao u nedjelju da je Biden vodio ''iskrenu raspravu'' s premijerom o tom pitanju. Američki predsjednik je, kao i ranije, pozvao Johnsona da osigura mirovni proces u Sjevernoj Irskoj. Britanski premijer je na tiskovnoj konferenciji poručio da će poduzeti sve što je potrebno da zaštiti teritorijalni integritet Britanije. ''Svi smo mi dio jednog veliko nedjeljivog Ujedinjenog Kraljevstva'', rekao je. Do stupanja na snagu protokola Sjeverne Irske nakon šest mjeseci počeka nedostaje još 15 dana. Razmirice s EU oko aranžmana dogovorenih sporazumom o Brexitu - kako bi se izbjegla tvrda granica na irskom otoku i time osigurao mir između podijeljenih zajednica – nisu riješene ni na opuštenoj plaži Cornwalla. Hoće li svježe kobasice koje su inicirale posljednji sukob iz Engleske moći prijeći irsko more 1. srpnja ostaje nepoznanica. Zbog toga mnogi kritiziraju da je za Johnsona Cornwall bio bezuspješan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:38