Jedina šansa

Kraj Orbanovog režima? Opozicija ujedinjena izlazi na parlamentarne izbore 2022.

Koalicija će svoje liste ponuditi u svakoj od 106 izbornih jedinica, a partneri će građanima ponuditi i zajedničkog premijera
Hungary's Prime Minister Viktor Orban leaves a round table meeting during an EU summit at the European Council building in Brussels, on December 11, 2020. - EU leaders agreed after a long night of wrangling to set a more ambitious target of cutting greenhouse gas emissions by 55 percent by 2030. (Photo by Francisco Seco/POOL/AFP)
 Francisco Seco

Šest mađarskih opozicijskih stranaka, od lijeve Demokratske koalicije, pa sve do desnog Jobbika, na posljednjem su ovogodišnjem sastanku odlučile zajedno izaći na parlamentarne izbore 2022. godine u nadi da će tako uspjeti poraziti stranku Fidesz aktualnog premijera Viktora Orbana.

Demokratska koalicija (DK), Jobbik, LMP, Socijalisti, Momentum i Parbeszed odobrile su dokument naziva "Garancija ere promjene" u kojima su saželi uvjete za stupanje u predizbornu koaliciju. Glavni cilj njihove suradnje, tvrde, stvoriti je neovisnu, bolju i ponosniju Mađarsku, a građanima nude državu blagostanja, društveni mir, čišći javni život te rehabilitaciju vladavine prava. Indirektan cilj njihove suradnje; srušiti režim Orbanove stranke Fidesz koja samostalno vlada Mađarskom već više od deset godina.

Koalicija će svoje liste ponuditi u svakoj od 106 izbornih jedinica, a partneri će građanima ponuditi i zajedničkog kandidata za premijera. Svoje mjesto na izbornim listama mogu pronaći jedino oni kandidati koji nisu bili povezani s korupcijskim aferama.

„Jedina šansa da promijenimo vladu je da surađujemo zajedno” poručila je putem Twittera zastupnica Europskog parlamenta iz redova Obnovimo Europu Katalin Cseh koja tvrdi da je glavni problem u svrgavanju Orbana s vlasti sustav izbornih jedinica koji dosljedno favorizira stranku Fidesz.

Razloga za optimizam trenutno ima, barem ako je suditi prema posljednjim predizbornim anketama koje najavljuju da je podrška Fideszu ovoga mjeseca počela padati s 40, koliko je Orbanova stranka uživala u lipnju, na 32 posto. Razlog tom trendu krije se u posljedicama afere „gay gang-bang” u Bruxellesu tijekom lockdowna, na kojem je pronađen i Orbanov blizak suradnik Josef Szajer, jedan od najglasnijih kritičara LGBT prava u Mađarskoj.

Prema podacima agencije Median, čak 41 posto Mađara glasalo bi za neku od opozicijskih stranaka, dok je Fidesz još uvijek prvi izbor 39 posto građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:12