Covid nacionalizam

Novi verbalni sukob EU i UK: Bruxelles optužuje London za protekcionizam cjepiva

Od 30 milijuna doza koliko je Komisija izvezla iz EU, 9 milijuna cjepiva otišlo je u UK, pa EU zove London da objavi službene brojke
Premijer Boris Johnson Michelove je optužbe nazvao ”netočnima”, ali je potvrdio da se protivi tzv. covid-nacionalizmu
 AFP

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nije povukao optužbe prema Ujedinjenoj Kraljevini o zabrani izvoza cjepiva u trenutku kada Europska unija izvozi desetak milijuna dnevno unatoč tome što farmaceutske kompanije državama članicama nisu dostavile dogovorene doze.

No, britanski premijer Boris Johnson njegove je optužbe odbacio, nazvavši ih „netočnima”, a pri tome se izjasnio „apsolutno protiv nacionalizma cjepiva”. Michel je, međutim, u razgovoru za portal Politico ponovio svoje optužbe te je pozvao Britance da brojkama dokažu koliko je do sada cjepiva izvezeno iz njihove zemlje.

- Postoje različiti načini za postavljanje ograničenja ili zabrana, ne trebaju se samo voditi izvršnom odlukom ili zakonima. Ponavljam vrlo jednostavnu činjenicu i pitanje: iz Europske unije izvezeno je mnogo doza, zato sam to i napisao. Nije pošteno napadati Europsku uniju u ovome kontekstu, i optužiti je na protekcionizam ili nacionalizam cjepivima. Dakle, ostaje pitanje koliko su Britanci do sada dostavili cjepiva? - zapitao ih je Michel, a do sada još uvijek nije dobio odgovor.

Postoji mogućnost da je, istovremeno, i britanski premijer u pravu, zato što Britanija nije usvojila neku odluku kojom zabranjuje izvoz cjepiva, ali su se su ugovoru s farmaceutskim kompanijama zaštitili, tako da prednost daju vlastitim potrebama. U praksi je to značilo da nije bilo izvoza cjepiva, dok su istovremeno iz EU dolazila cjepiva u Ujedinjenu Kraljevinu.

Unija je, s druge strane, usvojila odluku o mogućnosti zabrane izvoza za proizvođače koji ne ispune uvjete prema njezinim državama članicama. Ova odluka je, s jedne strane, izazvala lavinu kritika prema EU, ali u praksi nije imala nikakav učinak jer je samo jednom primijenjena; onda kada je Italija zabranila izvoz 250.000 doza AstraZenece u Australiju.

Europska komisija je predstavnicima država članica podnijela izvješće s podacima o dosadašnjem izvozu cjepiva iz EU, prema kojem je do sada iz EU ukupno otišlo 30 milijuna doza cjepiva, od čega čak 9 milijuna u Ujedinjenu Kraljevinu. Ostale doze su otišle u Kanadu, Singapur, Japan, Meksiko, Saudijsku Arabiju i druge države.

Michel je optužio i Sjedinjene Američke Države da doze proizvedene na svom teritoriju drže za sebe. Problem u EU su i podaci koji dokazuju velike razlike između država članica u dosadašnjem cijepljenju. Dok je Malta procijepila 15 posto svog stanovništva, a Danska nešto iznad 10 posto, na začelju ljestvice su Litva s 3,4 posto, Bugarska s 3,8 posto i Hrvatska s 4,8 posto. Do sada je u države članice EU isporučeno preko 50 milijuna doza cjepiva.

Europska agencija za lijekove (EMA) bi tijekom današnjeg dana trebala odobriti i cjepivo kompanije Johnson & Johnson, što će biti važan korak za olakšavanje postupka masovnog cijepljenja, jer će ovo cjepivo biti prvo na tržištu koje se daje u samo jednoj dozi, a može se čuvati i u običnom hladnjaku. No, i prije odobrenja stiglo je upozorenje da prve doze ovoga cjepiva u EU neće biti dostupne do travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:51