Orban iskoristio posebne ovlasti da sve dokumente o izgradnji pruge Beograd Budimpešta, projekt koji radi s Kinom, proglasi tajnima

Pritisak na mađarskog premijera Viktora Orbana raste sa svih strana. Brojne zemlje članice ne mogu prihvatiti povećanje njegovih ovlasti koje su ga učinile diktatorom na neodređeno vrijeme.
Mađarski premijer Viktor Orban preuzeo je apsolutne diktatorske ovlasti i odmah ih počeo koristiti
 Michal Cizek / AFP

A Orban je sebi osigurao produljenje izvanrednog stanja bez jasno navedenog trajanja što će mu omogućiti da u doba epidemije vlada izvršnim uredbama. I najavio zatvorske kazne širiteljima lažnih vijesti, do pet godina. Bez precizne definicije lažnih vijesti što znači da preostala manjina medija koji još nisu pod kontrolom države mora jako paziti što piše.

Vladajuće strukture oštro reagiraju na kritike tvrdeći kako parlament ima mogućnost dokinuti vladanje uredbama, ali takva je obrana uistinu nerazborita jer Orban kontrolira dvije trećine zastupnika koji će donijeti odluku kakvu on želi. A pod kontrolom ima i sudsku vlast.

U srijedu, dakle dva dana nakon izglasavanja zakona, poslovni čovjek Miklós Vaszily, čelnik vladi bliske TV2, objavio je da kupio 50 posto udjela u tvrtki koja kontrolira sve oglašavanje na neovisnom i prema vladi kritičnom portalu index.hu.

Marija Pejčinović Burić, glavna tajnica Vijeća Europe, poručila je Orbanu da "neograničeno i nekontrolirano izvanredno stanje ne može jamčiti poštivanje temeljnih načela demokracije". A Orban je odgovorio: "Ako nam ne možete pomoći u trenutnoj krizi, barem se suzdržite od ometanja naših obrambenih napora." Krenuo je i u rat protiv Donalda Tuska, čelnika Europske pučke stranke (EPP) šaljući pismo njemačkoj Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU) u kojem traži zaštitu od Tuskovih napada.

Trinaest zemalja članica EU-a potpisalo je u srijedu zajedničku izjavu u kojoj ističu da mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa moraju biti vremenski ograničene, razmjerne i pod redovitim nadzorom. U četvrtak su im se pridružile još tri države. No, kako u tekstu nije izrijekom navedena Mađarska, ministrica pravosuđa Judith Varga objavila je kako se i Budimpešta pridružuje toj izjavi. Inače, ni Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, nije u svojim kritikama izrijekom navela Mađarsku.

Najjači je udarac ipak uslijedio u četvrtak kad je objavljeno pismo 13 stranka članica EPP-a koje traže da se Orbanova stranka Fidesz, koja je trenutno suspendirana iz članstva EPP-a, isključi. Problem je što je među potpisnicima samo jedno politički snažno ime: Kyriakos Mitsotakis, grčki premijer. A pismo nisu potpisali CDU, francuski republikanci, slovenski vladajući SDS Janeza Janše i HDZ. Što znači da će se vjerojatno nastaviti status quo: Orbana će se kritizirati, bit će suspendiran, ali ništa više od toga. Jer, njegovi su glasovi u Europskom parlamentu presudni za EPP.

U cijeloj toj političko-PR gunguli gotovo da bi ispod radara prošla važna informacija. Na sreću, index.hu još uvijek je neovisan. Pa je objavio da je vlada odlučila donijeti zakon kojim nitko više neće smjeti mijenjati spol (to je, naime, izuzetno važna stvar u borbi protiv epidemije): umjesto rod, u dokumentu će stajati spol pri rođenju.

Osim toga, vlada donosi i zakon koji se odnosi na razvoj, izgradnju i financiranje mađarskog dijela projekta obnove željezničke pruge Budimpešta-Beograd. Kakve pak to veze ima s borbom protiv epidemije još je manje jasno. Ali zašto je važno i zašto je doneseno tek sada, kad je vlada dobila posebne ovlasti, postaje jasnim kad se pročita prijedlog: zakonom se sporazum s Kinom o modernizaciji željezničke pruge proglašava povjerljivim. Svi dokumenti povezani s projektom bili bi proglašeni povjerljivima na sljedećih deset godina jer bi, tvrdi zakonodavac, pristup njihovim sadržajima "ugrozio mogućnost Mađarske da provodi svoju vanjsku politiku i trgovinske interese bez nepotrebnog vanjskog utjecaja".

Intersantno je navesti da je ova odluka donesena u četvrtak, a da vlada mjere za spas gospodarstva još nije donijela. "Mađarska će uvesti novi fond za pandemiju i do utorka razraditi detalje najvećega paketa gospodarskih poticaja, rekao je premijer Viktor Orban dodavši da se planovi u prvom redu fokusiraju na očuvanje radnih mjesta", prenosi Hina.

Cijena rekonstrukcije se kreće oko 2,3 milijarde eura, a financirat će je zajedno kineska Eximbank i Mađarska. Model financiranja je više nego klasičan kad je riječ o kineskim ulaganjima u Jugoistočnu Europu: mađarska strana pokriva 15% troškova, a 85% daje Eximbank kao kredit. Kineski je interes više nego jasan: u vlasništvu imaju grčku luku Pirej, ali je željeznička veza prema Srednjoj Europi izuzetno spora. Peking stoga želi obnoviti kolosijeke, ali ne žele ulagati već nude kredit. Za koji dobivaju kolateral. Kako u pravilu tijekom radova dolazi do povećanja troškova, tako i troškovi vraćanja kredita rastu. Klasična “zamka duga”. Kad zemlja nije u stanju vraćati dugove - kao u slučaju Šri Lanke - Kina tada zatraži da joj se ustupi dio teritorija. Na Šri Lanci je dobila pravo korištenja luke u vojne svrhe. Kina u Crnoj Gori gradi autoput (CRBC, ista tvrtka koja gradi Pelješki most) zbog kojeg ja javni dug te zemlje prešao 80%.

Ključno je pitanje, zbog kojeg vjerojatno sva dokumentacija postaje povjerljiva, kolike će biti kamate koje će Mađarska plaćati kineskoj banci.

No, u oči upada još jedna interesantna činjenica. Projekt bi, u sljedećih pet godina, trebali izgraditi kineske tvrtke Tiejiuju Engineering & Construction Kft. i China Railway Electrification Engineering Group Kft. S mađarske bi strane u poslu trebao sudjelovati CRE konzorcij u kojem vodeću ulogu igra holding Opus Global koji kontrolira Lorinc Meszaros. Prijatelj premijera Viktora Orbana koji je tijekom njegove vladavine postao najbogatiji Mađar. I vlasnik nogometnog kluba Osijek. Opus bi u cijelom projektu mogao računati na milijardu dolara prihoda.

U ovim okolnostima cijeli projekt bi bio izvan dosega Europske komisije koja je imala određenih prigovora još u prvoj fazi (memorandum je potpisan još 2014. godine).

Orban se na ovaj korak odlučio ne samo kako bi svom prijatelju omogućio još jednu unosnu zaradu (iako je i to važan čimbenik). Njegov je cilj već dulje vrijeme pokazati javnosti da EU nije toliko važna (iako je upravo Mađarska jedan od najvećih korisnika fondova) te da se može osloniti na Kinu i Rusiju (s kojom je sklopio posao izgradnje nove nuklearke u Paksu).

Sve, jasno, u cilju svog što duljeg opstanka na vlasti. I razmišljanja o EU kao zajednici neovisnih država koje su dionici zajedničkog tržišta. I ništa više pa onda njegova ideja iliberalne demokracije više nikoga ne bi trebala smetati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:12