Ministar u Sofiji

"Ulazak Bugarske i Hrvatske u Schengen i europodručje u interesu je Unije"

Bugarska blokira početak pristupnih pregovora Skoplja trežeći da prizna da makedonski identitet i jezik imaju bugarske korijene
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.
 Ronald Gorsic/Cropix

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u utorak u Sofiji da je ulazak Hrvatske i Bugarske u Schengensko područje i europodručje "u što skorije vrijeme" interes ne samo tih zemlja, već i Europske unije.

Potencijal za jačanje suradnje u budućnosti Hrvatska i Bugarska vide u "međusobnoj potpori u našem zajedničkom cilju - pridruživanju Schengenskom području i eurozoni", rekao je Grlić Radman nakon susreta s bugarskim kolegom Svetlanom Stoevom. "To je važno za dublju integraciju Hrvatske i Bugarske u našu europsku obitelj te je u interesu cijele Europske unije da se ti ciljevi realiziraju u što skorije vrijeme", istaknuo je hrvatski ministar.

Obje zemlje žele postati i članice OECD-a. Ministri su prošli tjedan sudjelovali na sastanku Vijeća Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) na razini ministara. Grlić Radman je istaknuo da su obje zemlje ondje "dobile uvjeravanja kako smo ispunili sve standarde, sve uvjete za članstvo u toj prestižnoj organizaciji".

Ministri su razgovarali o europskoj perspektivi jugoistoka Europe. "Važno je da se proces proširenja nastavi na dobrobit tih zemalja, kao i cijele EU, naravno uz ispunjavanje svih potrebnih kriterija", rekao je hrvatski ministar.

Bugarska blokira početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije s Unijom i traži da ta zemlja prizna da makedonski identitet i makedonski jezik imaju bugarske korijene. Grlić Radman je uvjeren da će te dvije zemlje to pitanje "riješiti u europskom duhu" i da Bugarska "želi jednaku europsku perspektivu Sjevernoj Makedoniji".

Grlić Radman rekao je da su politički odnosi Zagreba i Sofije "odlični" i da žele da se oni "preliju i na područje gospodarstva". "Još uvijek nismo zadovoljni načinom kako smo povezani, željeli bismo imati izravnu liniju Zagreb-Sofija, Sofija-Zagreb", dodao je ministar. Dvije zemlje jačat će i područje kulturne suradnje, a danas su potpisale Program o suradnji u području kulture za razdoblje od 2021. do 2024., naveo je Grlić Radman. Šef hrvatske diplomacije sudjelovat će i na događaju u okviru Konferencije o budućnosti Europe. Demokratski trendovi i iseljavanje mladih bit će glavne teme tog događaja koje "zahtijevaju našu posebnu pažnju", naveo je.

Ministar je još jednom zahvalio Bugarskoj na pomoći Hrvatskoj nakon potresa prošle godine. "Bila je to istinska, snažna gesta solidarnosti koja svjedoči o našoj povezanosti i prijateljstvu", rekao je Grlić Radman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:32