'Gdje ima dima ima i vatre': Imena koja se najčešće šaptom spominju za novi saziv Europske komisije

'Tko u konklavu uđe kao papa, iz nje izađe kao kardinal', poznata je izreka koja se uvijek koristi tijekom odabira novog poglavara Katoličke crkve, a u ovom bi se slučaju mogla primijeniti i na odabir 28 povjerenika nove Europske komisije.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron (lijevo) i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker
 Philippe Wojazer / REUTERS

Prema trenutnom hodogramu popunjavanja ključnih fotelja Europske unije, nove povjerenike bismo trebali znati najkasnije do listopada 2019. godine; točnije, do 31. listopada kada je predviđen još jedan pokušaj Brexita.

- Svaka država članica ima pravo odabrati novog povjerenika u roku od sljedećih četiri mjeseca – napisao je aktualni predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, apeliravši pritom na vlade da ozbiljno razmotre odabir istih povjerenika neovisno o njihovom ideološkom opredjeljenju, kako bi se smanjili troškovi tranzicije koje u konačnici podmiruju europski porezni obveznici.

Sukladno odredbama Lisabonskog ugovora koji je usvojen 2008. godine, Europsko vijeće se obvezalo da će svaka država članica imati jednog povjerenika, unatoč tome što Juncker danas upozorava 'da nema dovoljno posla za sve'.

- Naprosto nema dovoljno posla za sve povjerenike. Treba raditi na smanjenju troškova izvršne vlasti, a trebalo bi početi od smanjenja broja portfelja; time bi se moj nasljednik trebao baviti – izjavio je Juncker.

Naravno, u potpunosti je nemoguće uspješno pogoditi svih 28 (možda i 27) povjerenika novog sastava europske izvršne vlasti, osobito ako se u obzir uzme činjenica da u mnogim članicama tijekom narednih tjedana može pasti vlada koja je zadužena za odabir kandidata. No, svakako nije prerano da se počnu osluškivati tračevi po hodnicima europskih institucija, zato što narod kaže da 'gdje ima dima, ima i vatre'.

Oni koji ostaju

Aktualna bugarska povjerenica Marija Gabriel, svoj je mandat u Europskoj komisiji započela tek 2016. godine, nakon što je njezina prethodnica Kristalina Georgijeva ponijela ostavku na tu funkciju zbog angažmana u Svjetskoj banci. Bugarski premijer Bojko Borsov već je najavio da će povjerenicu Gabriel nominirati za još jedan mandat u Europskoj komisiji.

U novom sastavu Europske komisije mogle bi biti dvije najuspješnije povjerenice Junckerova mandata; Věra Jourová kojoj je premijer Babiš već dao podršku za još jedan mandat, kao i Margrethe Vestager, 'superžena' liberala koja je zaslužna za izdašne kazne divovima Silicijske doline. No, s obzirom na to da će se parlamentarni izbori u Danskoj održati ovaj tjedan, još uvijek se ne može sa sigurnošću predvidjeti kako će izgledati vlada te države u trenutku nominiranja kandidata za Europsku komisiju, unatoč tome što je premijer službeno podržao Vestager.

Ako Ujedinjena Kraljevina do 31. listopada ne izađe iz Europske unije, gotovo je sigurno da će Julian King dobiti još jedan mandat. Naime, Britancima se 'ne isplati' tražiti novog povjerenika, ako izlaze iz Unije prvom prilikom.

Irac Phil Hogan gotovo sigurno dobiva još jedan mandat u Komisiji, ali se postavlja pitanje koji će mu portfelj biti dodijeljen, zato što se otvoreno nagađa da bi mogao preuzeti trgovinu kojom trenutno upravlja Cecilia Malmström. Novi mandat, predviđa se i vodećem kandidatu socijaldemokrata Fransu Timmermansu, koji je u svojoj Nizozemskoj S&D-u osigurao pobjedu na izborima za Europski parlament.

Valdis Dombrovskis već je najavio da bi volio dobiti još jedan mandat u Europskoj komisiji, u slučaju da dobije podršku latvijske vlade. Slovačka i dalje navodi Maroša Šefčoviča kao glavnog kandidata za visoku poziciju na razini Europske unije.

Neka nova lica

Luxemburg, mala državica na zapadu Europe koja je tijekom prošloga mandata postavila svog bivšeg premijera na čelo Komisije, u novi bi sastav trebala poslati socijaldemokrata, a u tom se kontekstu spominje Nicolas Schmit, bivši ministar rada. Unatoč tome što Finci nisu izlazili u javnost s konkretnim imenima kandidata za Europsku komisiju, potvrdili su da će ove godine prvi put za tu poziciju nominirati ženu. Poljska koja je proteklih pet godina upravljala industrijom Europske unije, prema sada dostupnim informacijama, u Bruxelles namjerava poslati bivšu premijerku iz redova vladajuće stranke PiS Beatu Szydlo.

Pedro Sánchez, španjolski premijer i lider socijalista, osigurao je pobjedu na nacionalnim i na izborima za Europski parlament, zbog čega će svakako poslati svog kandidata od povjerenja u budući saziv Europske komisije. Josep Borrell, aktualni ministar vanjskih poslova (i bivši predsjednik Europskog parlamenta), ime je koje se najčešće spominje kao budući povjerenik te kraljevine.

S obzirom na to da je Manfred Weber vodeći kandidat najveće grupacije i relativnog pobjednika izbora za Europski parlament - Europskih pučana, očekivalo se da će Nijemac dobiti najvišu funkciju u Europskoj uniji. No, Weberova popularnost nezaustavljivo pada, a on se gotovo više i ne spominje kao ozbiljan nasljednik Jean-Claudea Junckera. Angela Merkel i njezina nasljednica Annegret Kramp-Karrenbauer i dalje čvrsto stoje iza njega, pokušavajući tako utišati desnu struju sestrinske stranke CSU čija popularnost raste na štetu CDU-a, pa se ime drugog kandidata spominje šaptom; Peter Altmaier, aktualni ministar gospodarstva (i bivši šef kabineta Angele Merkel).

S turbulencijama se suočavaju i Rumunji. Vladajući socijaldemokrati u samo tjedan dana doživjeli su tri udarca koja su im uzdrmala vlast; izgubili su većinu na izborima za Europski parlament u korist demokršćana, na referendumu im je pao zakonski prijedlog promjene zakonodavstva kako bi se zaštitile koruptivne aktivnosti političara, a čelnik stranke završio u zatvoru. No, i dalje su vladajući, tako da će u konačnici ipak nominirati kandidate, a Rovana Plumb, nositeljica kandidacijske liste ima prednost.

Andrus Ansip u nedavnom je intervjuu izjavio da neće moći računati na još jedan mandat u Komisiji zato što je na parlamentarnim izborima pobijedila konkurentska stranka koja je najavila svoju kandidatkinju: Kadri Simson iz stranke Centar, a nju je ovaj tjedan formalno potvrdio i parlament.

Vytenis Andriukaitis, socijaldemokrat, ne može računati na još jedan mandat litavske vlade, pa se u Vilniusu spominju tri ozbiljna imena; ministar prometa Rokas Masiulis, ministar vanjskih poslova Linas Linkevičius te ministar obrane Raimundas Karoblis. Zbog sve češćih priča o europskoj vojsci i zajedničkoj obrambenoj politici, članica NATO-a koja dijeli granicu s Rusijom mogla bi postati ključni pijun EU, a u tom će slučaju važna uloga biti dana Karoblisu.

Najmlađa članica Europske unije, ovoga će puta u Komisiju slati svog drugog povjerenika. Socijaldemokrat Neven Mimica nema nikakve šanse za reizbor, zato što je na vlasti HDZ, pa će povjerenik/ca dolaziti iz njihove stranačke garniture. Dubravka Šuica trenutno je najozbiljnije ime koje se spominje u zagrebačkim kuloarima. Osim što bi time u Komisiju poslao zastupnicu s najduljim stažem u institucijama EU, premijer Plenković bi time zadovoljio pet kandidata na listi, kao što im je obećao. Naime, u tom bi slučaju Šuica svoj mandat prepustila Sunčani Glavak, pa bi pet članova stranke dobilo zadovoljavajuće pozicije u EU. S druge strane, Plenković se može odlučiti i za drugačiji korak, a to je da Komisiju prepusti državnoj tajnici Andreji Metelko-Zgombić, neovisnoj kandidatkinji kojom bi stranku dodatno približio centru.

Kombinatorika

Francuska cilja na sam vrh: mjesto predsjednika Europske komisije. Čim je shvatio da Weberu pada popularnost, predsjednik Emmanuel Macron odmah je počeo lobirati za svog sunarodnjaka Michela Barniera za čelnu funkciju Komisije. Posljednja prepreka njegovom planu je činjenica da Barnier nije formalno spitzenkandidat Europske pučke stranke, zbog čega mu Europski parlament možda neće htjeti dati povjerenje. No, i u tom slučaju Macron ima 'asa u rukavu', a to je ministrica europskih poslova i nositeljica kandidacijske liste Nathalie Loiseau.

Belgija još uvijek sastavlja vladu nakon parlamentarnih izbora koji su se održali istovremeno s europskim. S obzirom na to da ta kraljevina vladu često sastavlja i više od godinu dana, postoji realna mogućnost da će povjerenika trebati izabrati tehnička vlada. U tom će slučaju najviše šanse imati liberal Didier Reynders, aktualni ministar vanjskih poslova.

Potaknut porazom na izborima za Europski parlament, premijer Alexis Tsipras pozvao je predsjednika da raspiše prijevremene izbore u rujnu, na kojim bi prema najnovijim anketama vlast mogla preuzeti Nova demokracija, a u tom će slučaju povjerenika birati demokršćani. Iako se još uvijek ne zna tko bi u ime Grčke mogao u Bruxelles, jedno je sigurno; to neće biti aktualni povjerenik Dimitris Avramopoulos. No, neka se imena spominju češće od ostalih, a među njima je i ime bivšeg premijera Antonisa Samarasa, koji bi zbog svoje prepoznatljivosti na međunarodnoj sceni mogao Grcima osigurati bolji portfelj.

Talijanska populistička vlada visi o samome koncu, zbog čega je gotovo nemoguće sa sigurnošću predvidjeti koga će poslati u Europsku komisiju. Potpredsjednik vlade Matteo Salvini na izborima je osigurao više od 30 posto glasova, za razliku od svojih koalicijskih partnera koji su osvojili samo 18 posto, zbog čega Salvini želi u potpunosti preuzeti kormilo. Čelnik Lege bi u Komisiju mogao poslati Giancarla Giorgettija ili Lucu Zaiu. Ovaj potonji je od 2010. godine predsjednik pokrajine Veneto, a prije toga je bio ministar u vladi Silvija Berlusconija. Vuče podrijetlo s hrvatske strane Jadrana - prezime je Žaja. Salvini tako svoje najljuće suparnike na domaćem terenu, za koje postoji opravdana sumnja da bi mu u ključnom trenutku mogli 'zasmetati', kani poslati dovoljno daleko, u Bruxelles. Salvini je već najavio da bi volio dobiti jedan od ekonomskih portfelja poput poljoprivrede, energetike ili agrikulture, dok njegovi koalicijski partneri PoKret 5 Zvijezda želi upravljati socijalnom politikom EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:47