Novi projekt

Hrvati će od lipnja s eReceptom lijekove moći podizati u EU

Tu mogućnost imat će oni građani koji su u sustavu eGrađana dali privolu za razmjenu njihovih podataka.
Ilustracija
 Getty Images

Bude li sve teklo po planu, Hrvati će od lipnja ove godine vrlo jednostavno moći uštetati u ljekarne nekolicine zemalja Europske unije, predati svoju zdravstvenu iskaznicu te uz pomoć eRecepta podići lijek koji im je propisao liječnik.

Hrvatska će time biti među prvim zemljama EU koja se aktivno pridružila projektu CEF eHealth, procesu razmjene podataka između europskih pacijenata i zdravstvenih djelatnika, a koji je službeno startao ovog tjedna. Točnije, projekt je startao u ponedjeljak, 21. siječnja, između dviju europskih država, Finske i Estonije, čiji pacijenti sada uz pomoć eRecepata lijekove mogu podizati u susjednoj državi, a Hrvatska će se projektu pridružiti s prvom sljedećom skupinom zemalja u kojoj su Češka, Luksemburg, Portugal, Malta, Cipar, Grčka i Belgija.

Prva skupina

Upitno je pritom hoće li baš sve zemlje iz prve skupine doista do ljeta uspjeti osigurati sve uvjete pa je zasad najsigurnije da će prve sljedeće u sustavu eHealtha biti Hrvatska i Portugal.

Prema najavama Europske komisije i odredbama Direktive o primjeni prava pacijenata u prekograničnoj zdravstvenoj skrbi, kompletna EU trebala bi biti pokrivena najkasnije do kraja 2021.

Kako su za Jutarnji list pojasnili iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, mogućnost podizanja lijekova putem eRecepta u Finskoj, Estoniji i početno najvjerojatnije Portugalu imat će oni Hrvati koji su prethodno u sustavu eGrađana dali privolu za razmjenu njihovih podataka sa zdravstvenim profesionalcima iz drugih zemalja EU, a ti podaci odnosit će se na broj osigurane osobe, ime i prezime, spol, datum rođenja, broj police dopunskog osiguranja te medicinske podatke, odnosno podatke o lijeku, ali i liječniku koji ga je propisao.

Sustav razmjene

Stvar će, kažu u HZZO-u, funkcionirati tako da će hrvatski građanin, primjerice, ušetati u portugalsku ljekarnu, farmaceutu pružiti zdravstvenu iskaznicu, a on će zahvaljujući sustavu razmjene podataka moći očitati iskaznicu te s nje povući eRecept i izdati lijek.

Pacijent će potom u stranoj ljekarni za izdani lijek platiti njegovu punu cijenu u toj članici EU, uzeti račun te ga po povratku u Hrvatsku predati HZZO-u.

Ako bude riječ o receptnom lijeku koji pokriva osiguranje, HZZO će na temelju računa potrošaču vratiti novac, i to kompletan trošak koji je imao u stranoj ljekarni ako je taj lijek jeftiniji nego u Hrvatskoj, a za lijekove koji su u stranim zemljama skuplji, vraćat će punu hrvatsku cijenu lijeka. Razliku u cijeni, dakle, snosit će pacijent, kao i kompletan trošak za receptne lijekove koje ne pokriva HZZO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:28