Po ekološkoj proizvodnji maslinovog ulja mogli bismo biti prepoznati u cijelome svijetu, braća Chiavalon otkrivaju koja je tajna za uspjeh
Sve je započelo 1997. godina kada je u do tada malom masliniku u svojeg djeda u Vodnjanu u Istri, Sandi Chiavalon zasadio 100 stabala maslina. Danas ima 7.500 stabala na preko 25 hektara i veliko obiteljskog gospodarstvo s ekološkom proizvodnjom koje je postiglo međunarodni uspjeh.
Sandi Chiavalon u svojoj kušaonici maslinovog ulja Goran Sebelic / CROPIX
- Najviše je tu pomogla ta njegova strast i ljubav prema poljoprivredi – objašnjava nam njegov mlađi brat Tedi Chiavalon dok brzo skuplja friško ubrane masline.
U masliniku berači rade neprestano jer sve masline koje se uberu u roku od pola sata kreću u malu obiteljsku uljaru na preradu kako bi se postigao najbolji i prepoznatljiv okus maslinovog ulja.
- Otpočetka smo bili jedinstveni te smo prilagođavali rast i razvoj cijelog OPG-a prema nekoj našoj viziji, a vizija je otpočetka bila raditi samo i apsolutno jedino na kvaliteti – rekao je Tedi.
OPG Chiavalon ima certificiranu ekološku proizvodnju pod nadzorom tijela Austria Bio Garantie koji kontrolira proizvodnju u kojoj se ne upotrebljavaju nikakva mineralna gnojiva, pesticide, ugljični dioksid i druge zabranjene tvari.U njihovom masliniku svaki je dio proizvodnje cirkularan i povezan. Ostatke prerade kompostiraju, a pritom surađuju sa svim ekološkim poljoprivrednim gospodarstvima u okolici posebice već prepoznatom farmom koza Kumparičkom od kojih pribavljaju gnojivo.
- Od upotrebe samih ekoloških sadnica prilikom sadnje do završnog proizvoda, pazi se da je utjecaj u proizvodnji na okoliš što manji i da proizvod na kraju bude vrhunski – objašnjava Sandi.
Zbog hladnog svibnja ove godine i njihov maslinik očekuje manji urod od otprilike 10-20 posto. Slučaj je to i u drugim dijelovima Hrvatske, ali i drugim državama članicama gdje su klimatske promjene donijele svoje posljedice. Prema najnovijem izvješću Europske komisije ukupna proizvodnja maslinovog ulja u EU bi trebala dostići oko 2,1 milijuna tona, dok bi zahvaljujući dostupnim zalihama u EU izvoz maslinovog ulja trebao dostići visoku razinu (7 posto više od posljednjeg petogodišnjeg prosjeka).