Dani otvorenih vrata

"Ruralnim sredinama se posljednjih šest godina nude brojne prilike za revitalizaciju"

Sredstva iz fondova EU hrvatskim općinama mogu poslužiti kao šansa da zadrže svoje stanovništvo
Smilcic, Zadar, 121120.
Na poljoprivrednom gospodarstvu Marija Loncara u Smilcicu ovih dana traje zetva industrijske konoplje i to na povrsini od 15 hektara.
 Jure Miskovic/Cropix

„Općinama u Republici Hrvatskoj nikada na raspolaganju nije bilo više opcija nego što im se nudi u posljednjih šest godina” zaključio je Filip Vusić, upravitelj većine projekata ruralnog razvoja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, tijekom video konferencije „Revitalizacija ruralnih područja – EU fondovi pokreću zajednicu” koju je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU organiziralo u sklopu Dana otvorenih vrata.

Fokus webinara posvećenog razvoju ruralnih sredina putem korištenja fondova Europske unije bio je na Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, najpoljoprivrednijoj županiji u Republici Hrvatskoj koja se nalazi na trećem mjestu po povlačenju europskih sredstava.

„Gotovo sve općine u našoj županiji sudjeluju u projektima i povlače sredstva koja im stoje na raspolaganju. To je izuzetno važno, jer se time unaprjeđuje veza između sela, manjih gradova i većih gradskih područja, što doprinosi jačanju gospodarstava u cjelini” istaknuo je Boris Tomšić iz Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Bjelovarsko-bilogorske županije, koji u sredstvima EU vidi priliku za ostanak stanovnika u tom području.

U velikoj mjeri zahvaljujući činjenici da agencija za regionalni razvoj županije, JURA, općinama svoje usluge nudi besplatno, u sklopu Mjere 7 samo u toj je županiji prijavljeno čak 16 infrastrukturnih projekata ukupne vrijednosti 60 milijuna kuna.

Jedna od općina koja je putem Europskog fonda za regionalni razvoj povukla čak 16 milijuna kuna je Općina Rovišće. S obzirom na to da imaju sjajno razvijeno, ali prostorno skučeno vatrogasno društvo, za potrebe unaprjeđenja vatrogasnog centra općina je dobila 7 milijuna kuna. Mještane je osobito obradovala izgradnja Kulturnog centra Rovišće, koje će im omogućiti pristup kulturnim aktivnostima, kinu i djelatnosti raznovrsnih udruga. Projekt je vrijedan čak 9 milijuna kuna, a do sada je isplaćeno pola raspoloživih sredstava. Općina Rovišće je u sklopu projekta Zaželi Europskog socijalnog fonda uspjela zaposliti više od 30 žena koje brinu za stare i nemoćne na ruralnom području.

„Naš cilj je postati mali grad, a glava zadaća je učiniti sve što je potrebno kako bismo zadržali mlade. Dodatan vjetar u leđa predstavlja nam činjenica da je naša općina samo 45 minuta vožnje udaljena od Zagreba” kazao je načelnik Slavko Prišćan.

Kao najveći izazov u prijavi projekata na natječaje fondova EU, Prišćan je istaknuo penalizaciju, od koje prema njegovoj procjeni strahuje većina njegovih kolega.

„Oko 99 posto načelnika izuzetno je odgovorno i osjećaju se krivima ako dođe do penalizacije. Smatram da se dodatnim edukacijama može minimalizirati rizik.” poručio je načelnik Općine Rovišće, istaknuvši činjenicu da je jedna od glavnih zadaća webinara bila poslušati sugestije korisnika u ruralnim sredinama.

Projekt menadžer Filip Vusić, najvećom preprekom još uspješnijem korištenju fondova EU smatra javnu nabavu i duljinu čekanja administrativne kontrole tijekom faze selekcije.


Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:33