NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Radikalna desnica pomogla u odabiru novih španjolskih gradonačelnika

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
Pregled najbitnijih događanja iz europskih gradova
 Euractiv.com
MADRID

Španjolski radikali trijumfirali na lokalnim izborima: Radikalno desna stranka Vox noćas je zahvaljujući predizbornim sporazumima oformila više od 8.000 gradskih vijeća diljem Španjolske. U mnogim slučajevima, izabrani gradonačelnici svoj mandat mogu izravno zahvaliti Voxu, i činjenici da ih je predsjedništvo stranke odlučilo staviti na listu, javlja EURACTIV-ov medijski partner EFE.

Upravo to se dogodilo u Madridu, u kojem su demokršćani iz Narodne stranke zahvaljujući predizbornoj koaliciji s Ciudadanosom i Voxom ponovno osigurali upravljanje španjolskom prijestolnicom, nakon četverogodišnjeg mandata ljevice.

Jose Luis Martinez-Almeida, kandidat Narodne stranke za lokalne izbore koji su se održali u svibnju, službeno je novi gradonačelnik Madrida, zahvaljujući predizbornom sporazumu desnih struja.

U međuvremenu, španjolski Vrhovni sud odbio je zahtjev vođe katalonskih separatista Oriolu Kunquerasu da napusti zatvor kako bi sudjelovao na svečanoj ceremoniji početka svog mandata u Europskom parlamentu, javlja El Pais.

LONDON

Ništa od Borisa: U prvom televizijskom sučeljavanju glavnih kandidata za novog premijera Ujedinjene Kraljevine koje se održalo ovoga vikenda, nije bilo najizglednijeg nasljednika Therese May, Borisa Johnsona.

Bivši ministar vanjskih poslova odlučio je bojkotirati sučeljavanje, zbog čega je naletio na salvu kritika svojih protukandidata među kojima se posebno istaknuo Jeremy Hunt, aktualni ministar vanjskih poslova.

- Ako njegov stožer smatra da ne može sudjelovati u sučeljavanju s petoricom stranačkih kolega, kako će se Johnson uspješno suprotstaviti 27 država EU? - upitao je tijekom televizijske debate. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

BRUXELLES

'Ne!': U pregovorima za formiranje vlade. Elio Di Rupo, lider frankofonih socijalista, odbio je bilo kakav oblik suradnje s flamanskim nacionalistima stranke Vlaams Belang.

- Moramo napraviti sve što je u našoj moći da oformimo vladajuću koaliciju bez flamanskih socijalista, s ostalih četiri stranke iz te pokrajine koje zastupaju interese više od 50 posto stanovništva – tvrdi Di Rupo.

- Borit ćemo se do samoga kraja da izbjegnemo koaliciju sa strankom N-VA – dodao je, istaknuvši kako bi Belgija trebala omogućiti manjinskoj vladi socijalista i zelenih da privremeno upravlja državom kako bi se izbjegla duga politička kriza. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

BERLIN

Desni terorizam? Uhićen je član desničarske ekstremističke zajednice koji je osumnjičen za ubojstvo Waltera Lübckea, čelnika okruga Kassel, javlja Frankfurter Allgemeine Zeitung. Lübcke je 65-godišnji lokalni političar i član vladajuće stranke CDU, koji je poznat po svojim stavovima o integraciji migranata u Njemačkoj. Njegovo je mrtvo tijelo pronađeno početkom lipnja, a ta je informacija šokirala državu. Očekuje se da će dodatan šok prouzročiti informacija kako je napad povezan s ekstremno desnim strujama u Njemačkoj.

Energetska neutralnost: Prema informacijama dokumenata koji su 'iscurili' u javnost, Njemačka sada službeno podupire ciljeve EU za postizanje energetske neutralnosti do 2050. godine. Broj država članica koje podupiru plan porastao je na 18, čime se povećala i šansa da Europsko vijeće usvoji te ciljeve već ovaj tjedan. U tom će slučaju Europska unija dobiti ključnu ulogu na summitu UN-a koji će se održati u New Yorku ovoga rujna.

RIM

EU mafijaš: Alberto Bangai, predsjednik Odbora za financije talijanskog senata, izjavio je u intervjuu za televiziju da Europska unija pod svaku cijenu traži uzrok sukoba s Italijom, i da je zato usvojila 'mafijaški' stav prema talijanskom planu proračuna.

Bangai je poznati euroskeptik koji dolazi iz redova talijanske stranke Lega, a njegovo se ime spominje u kontekstu špekulacije za mogućeg ministra europskih poslova, funkcije koju trenutno nitko ne obnaša. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

ATENA / NICOSIA

Napetosti s Ankarom su eskalirale: Grčka i Cipar odlučili su u četvrtak zatražiti od Vijeća EU da uvede sankcije Turskoj ako nastavi s aktivnostima bušenja plina u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Cipra.

Nakon izvanrednog sastanka Nacionalnog vijeća za sigurnost, na kojem je telefonski sudjelovao i ciparski predsjednik Nikos Anastasiadis, grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je da 'će biti sankcioniran onaj' tko krši suverena prava Grčke i Cipra, kao i međunarodno pravo u regiji. Europska unija, posebice Francuska, i SAD čvrsto su upozorile Ankaru da ne provodi takve aktivnosti u regiji. (Partner EURACTIV-a novinska agencija Athens-Macedonia)

VARŠAVA

Predsjednički kandidati?: Iako su predsjednički izbori zakazani za 2020. godinu, potencijalna imena oporbenih kandidata su se već su počela pojavljivati. Očekuje se kako će se Donald Tusk boriti protiv desnog predsjednika Andrzeja Dude, ali ankete ne daju jasnu naznaku da može pobijediti.

Prema Onet.pl, u raspravu su ušla i neka druga imena: Rafał Trzaskowski, gradonačelnik Varšave; Hanna Zdanowska, gradonačelnica Lódźa, trećeg najvećeg grada u Poljskoj; i Bartosz Arłukowicz, bivši ministar zdravstva, i novoizabrani zastupnik u Europskom parlamentu. (Asukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

SOFIJA

Oporbeni čelnica povlači ostavku: Kornelia Ninova, čelnica glavne opozicijske Bugarske socijalističke stranke (BSP), povukla je svoju ostavku na stranačkom kongresu u nedjelju (16. lipanj). Prije dva tjedna Ninova je priopćila kako će podnijeti ostavku zbog poraza BSP-a na izborima u svibnju.

Stranka GERB-a Bojka Borisova (povezana s EPP-om) bila je na vrhu izbora s 31 posto glasova, a slijedi je BSP na 24 posto. Delegati su na Kongresu pozdravili Ninovu zbog njezine odluke da ostane. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

BRATISLAVA

Nova predsjednica položila zakletvu: Prva ženska predsjednica Slovačke, Zuzana Čaputová, službeno je preuzela dužnost u subotu. 'Došla sam služiti, a ne vladati', rekla je 45-godišnja odvjetnica prilikom svog inauguracijskog govora. Nova proeuropska predsjednica je izjavila da se Slovačkoj ne može ništa bolje dogoditi nego pripadati zajednici koja povezuje gospodarski prosperitet sa socijalnom solidarnošću i načelima međunarodnog prava. Također je istaknula ulogu EU u rješavanju klimatske krize.

PRAG

Vladina koalicija je na čekanju: Socijaldemokrati (CSSD) napustit će svoju vladinu koaliciju s pokretom ANO premijera Andreja Babiša ako bude osuđen u slučaju prijevare. Usred rastućeg gnjeva javnosti, milijarder Babiš, druga najbogatija osoba u zemlji, progoni se zbog sumnje u prijevaru u korištenju EU fondova za vlastite svrhe. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

BUKUREŠT

Rumunjski zastupnici iz EPP-a o pregovorima s EU: Zastupnici rumunjskih pridruženih stranaka iz EPP-a vjeruju da Manfred Weber ima najbolje šanse da postane novi šef Europske komisije, izvijestila je novinska agencija Agerpres. Na posljednjim izborima za EU, PNL, PMP i UDMR izabrali su 14 od ukupno 33 rumunjska zastupnika u Europskom parlamentu.

Također su kazali kako je ključno da predsjednik Klaus Iohannis (također iz obitelji EPP) i vladajuća stranka PSD (socijalisti iz EU) brzo započnu pregovore kako bi Bukurešt dobio dobar portfelj u sljedećoj Komisiji. (EURACTIV.ro)

ZAGREB

Predsjedničke špekulacije: Rasprava o nasljedniku hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović već se zagrijala. Prema istraživanju, bivši premijer Zoran Milanović bit će kandidat Socijaldemokratske stranke (S&D), a izbori će biti održani u siječnju 2020. Hrvatska tada preuzima predsjedanje Vijećem EU.

Grabar-Kitarović nije bila jasna hoće li ponovno biti kandidat HDZ-a (EPP): "Previše govorimo o izborima i izbornim kampanjama u Hrvatskoj".

Prema posljednjim anketama, Milanović, koji već mjesecima vodi svoju kampanju "u tišini", i Grabar-Kitarović, koji ima veću podršku birača, mogla biti dva glavna protivnika. SDP bi u ponedjeljak mogao službeno potvrditi kandidaturu Milanovića. (Karla Junicic, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Poseban status: Hasim Mekić, predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća, koji predstavlja bošnjačku etničku manjinu u Srbiji, uputio je EU, OESS-u i Vijeću Europe zahtjev za dodjelu posebnog statusa regiji Sandžak, model za rješavanje bošnjačkog i sandžačkog pitanja.

Mekić je kazala kako Bošnjaci nisu prihvatili njihov 'teški i neizvjesni položaj', te su im bili potrebni 'učinkoviti zaštitni mehanizmi i institucije kako bi se osigurao biološki opstanak i političko postojanje u Sandžaku'. (BETA.rs/EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:15