Živi zid bi redizajnirao EU, ne želi da Hrvatska bude članica; SDP: što će biti s prugom do Koprivnice; Čačić: županije bez EU sredstva nemaju smisla

Euractiv.hr pratit će predizbornu kampanju stranka i donositi vijesti kako ih prenose agencije i drugi izvori.
Martina Bienenfeld, neovisna zastupnica na listi stranke Milan Bandić 365 - stranka rada i solidarnosti
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Živi zid

U odnosu na Komisiju, Europski parlament ima deficit mogućnosti jer ne može predlagati zakone, a potrebno je ugraditi i mogućnost da EP izglasava nepovjerenje članovima Komisije, kaže nositelj liste Živog zida Tihomir Lukanić.

EU zastupa prije svega interese velikih članica, ocjenjuje Lukanić i najavljuje da će se njegova stranka "zalagati za redizajn EU-a". "Hrvatska treba imati veću samostalnost u odnosu na institucije Europske unije", ističe Lukanić i dodaje da "Živi zid nije za to da Hrvatska na ovakav način ostane članica EU-a jer nam diktira politike ne pitajući je li to za nas dobro". "Hrvatska mora samostalno odlučivati o svojim prometnim koridorima, proračunu i monetarnoj politici", kaže Lukanić.

SDP

SDP-ove kandidatkinje na europskim izborima Romana Jerković i Sonja Radolović poručile su da će se boriti za jednaku, laku i brzo dostupnu zdravstvenu zaštitu svim građanima po načelima socijalne jednakosti, te za javno financirano i kvalitetno obrazovanje koje mladima otvara perspektivu da ostanu živjeti i raditi u Hrvatskoj.

Biljana Borzan i Tonino Picula ustvrdili su kako Hrvatska nedovoljno koristi sredstva Europske unije koja su joj na raspolaganju, njihovu tvrdnju potkrijepio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić kazavši kako je upitna gradnja drugog željezničkog kolosijeka od Križevaca prema Koprivnici. Taj je projekt pokrenula SDP-ova Vlada, no HDZ-ova ga ne uspijeva realizirati što je vidljivo iz zadnjih problema s javnom nabavom, rekao je Jakšić koji se pribojava da će propasti gradnja drugog kolosijeka od Križevaca do Koprivnice.

Picula je rekao kako je održivi promet jedan od 11 deklariranih ciljeva europske kohezijske politike. "Ta posvećenost prometnoj infrastrukturi nije slučajna. Neadekvatna prometna povezanost smanjuje ukupni europski bruto društveni proizvod za jedan posto godišnje", istaknuo je Picula rekavši da u postojećoj financijskoj omotnici ima dovoljno sredstava kojima je moguće kvalitetnije povezati Koprivnicu s ostalim dijelovima zemlje.

Narodna stranka - reformisti

Varaždinski župan Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – reformista i kandidat na izborima za Europski parlament rekao je da županije bez europskog novca nemaju svrhu.

"Županije bez europskog novca nemaju svrhu jer - ako nemate budžet ni snage ni mogućnosti da realizirate nekakav projekt - zašto postojite? Moraš biti sposoban osmisliti projekte, pripremiti ih, dobiti europski novac i onda je to nešto što daje sadržaj županiji danas", istaknuo je Čačić te dodao da je Varaždinska županija "najbolji dokaz da županije imaju svoju logiku i svoju svrhu", nakon čega je komentirao i lokalnu samoupravu.

START

Predsjednica stranke START-a Dalija Orešković izjavila jeda je Slavonija po resursima najbogatija u Hrvatskoj, ali upravo to područje svjedoči najvećem iseljavanju stanovništva, za što odgovornom smatra vlast, koja je u proteklom razdoblju upravljala državom te lokalnom i regionalnom samoupravom.

"Oni koji su se dosad pokazali kao neodgovorni, koji nemaju znanje, volju i želju da se brinu o drugima, već u svome obnašanju vlasti traže priliku kako bi sebi poboljšali imovinsko stanje, koje onda skrivaju u imovinskim karticama, ne mogu biti oni kojema ćemo u idućem razdblju povjeriti mandat", poručila je Orešković.

Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti

Nositeljica liste za europske izbore Martina Bienenfeld rekla je da je njezino područje interesa koje bi zastupala ako bude izabrana u Europski parlament jačati poziciju turizma u europskim institucijama. Bienenfeld je ocijenila da je turizam nedovoljno zastupljen te da nema jasnu i prepoznatljivu ulogu iako svaki deseti stanovnik Europske unije izravno ili neizravno radi u turizmu. Druga tema koja je zanima je obrazovanje i status mladih. "Europska unija nam je omogućila da se mladi školuju u inozemstvu pa bi bilo važno da oni tamo stječu znanja i potom ih primjenjuju u Hrvatskoj", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 21:55