K1 i Boks

Povijesni uspjeh naših reprezentativaca! Hrvatska osvojila četiri medalje na Europskom prvenstvu

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
Marton, Tokić i Plazina okitili su se broncom, Paljušić se bori za zlato

Sjajni rezultati hrvatskog boksa u porečkoj dvorani Intersport gdje se kraju privodi Europsko prvenstvo za mlađe seniore i seniorke. Hrvatska je naime osvojila čak četiri medalje na kontinentalnoj smotri, što je najveći doseg dosad, pišu Sportske novosti.

Matej Marton (do 60 kg) i Josip Tokić (do 86 kg) nisu se uspjeli plasirati u nedjeljna finala Europskog prvenstva. Za obojicu su u polufinalnim dvobojima kobni bili predstavnici Bugarske, ali to nadalje znači da se naši mladi reprezentativci u Zagreb odnosno Split vraćaju s povijesnim europskim medaljama za svoje klubove - BK Leona Zagreb i Torcidu Split!

Matej Marton je nakon prethodne dvije pobjede nad predstavnicima Izraela i Srbije, u polufinalu zaustavljen od snažnog, iskusnijeg Bugarina Viktora Ilijeva Venelinova jednoglasnom odlukom sudaca.

Josip Tokić, inače najviši mladi hrvatski reprezentativac, visok čak 206 cm, nije se uspio plasirati u finale kategorije do 86 kg. Kaštelanin Josip u polufinalu je jednoglasnom odlukom sudaca izgubio od Bugarina Stojana Vasileva Petrova.

Treću kolajnu i također brončanu, osvojila je i Ema Plazina (do 75 kg), članica BK Sveti Krševan iz Zadra. To je povijesna prva ženska boksačka medalja iz Zadra. Ema se u polufinalu borila protiv apsolutne favoritkinje u kategoriji, Rumunjke Amalije Marije Nite, inače trostruke uzastopne europske prvakinje u konkurenciji juniorki i mlađih seniorki. Međutim, tu priči nije kraj. U nedjelju, s početkom borbi u 12.00 sati, imat ćemo i jedno finale.

Lana Paljušić kojoj je 16 godina je u polufinalu kategorije do 57 kg jednoglasnom odlukom sudaca 5-0 (po rundama 4:1, 5:0 i 2:3) pobijedila opasnu prvakinju Mađarske Saru Reku Vargu! Za Lanu Paljušić, vrhunsku boksačicu iz Borilačke akademije Šteko u Münchenu, čijim je članicama to već treće europsko finale u tri godine (dva zlata Mariele Šteko na juniorskom EP i prošle godine na Europskom prvenstvu mlađih seniorki u armenskom Erevanu) pod vodstvom trenera Mladena Šteke, koji je inače i izbornik hrvatske ženske boksačke vrste.

Sjajan su domet sve 4 medalje, ali ujedno jedinstven i čak dvije medalje boksačica na jednom EP, što hrvatski boks dosad još nije imao.

Linker
16. travanj 2024 13:08