K1 i Boks

Shakur Stevenson na vaganju ostao bez svojih titula svjetskog prvaka: Najavio je prelazak u višu kategoriju

Shakur Stevenson i Robson Conceicao

 Screenshot (youtube, Top Rank Boxing)
Jedan od ponajboljih boksača svijeta u ovom trenutku večeras se oprašta od super-perolake kategorije

Izuzev Joea Joycea i Josepha Parkera koji će vjerojatno privući najveću pažnju boksačke javnosti ovog vikenda, veliki boksački meč održat će se i u noći s petka na subotu.

Shakur Stevenson (18-0, 9 KO), jedan od najzanimljivijih i najperspektivnijih mladih prvaka boksat će protiv Brazilca Robsona Conceicaoa (17-1, 8 KO), olimpijskog prvaka iz 2016. godine. Stevenson je trebao braniti svoje titule prvaka u super-perolakoj kategoriji (do 130 ‘lbs‘), ali nakon sinoćnjeg vaganja, Stevenson je ostao bez svojih titula.

25-godišnji američki boksač stao je na vagu 1,6 ‘‘pounda‘‘ (0,73 kg) pretežak, a odbio je drugi pokušaj vaganja i dodatno skidanje kilograma. Tako je Stevenson ostao bez WBC i WBO pojaseva svjetskog prvaka, a Robson Conceicao u slučaju pobjede preuzet će te pojaseve. Stevenson nema mogućnost doći do titule. Dakle, radi se o jako sličnoj situaciji kao što je bila ona između Charlesa Oliveire i Justina Gaethjea u UFC-u. Tada je Oliveira ostao bez titule zbog pada na vagi, ali s obzirom da je pobijedio, mjesto prvaka ostalo je upražnjeno.

Robson Conceicao na vagu je stao sa 129,6 ‘‘pounda‘‘ i profesionalno je odradio svoju dužnost. 33-godišnji Brazilac mogao je odbiti meč protiv Stevensona i svejedno bi mu isplatili honorar u punom iznosu, ali odlučio se boriti.

‘‘Shakur me definitivno podcjenjuje, a to će biti najveća pogreška u njegovoj karijeri, podcijeniti čovjeka poput mene koji je gladan i željan pobjede. Nikada se nije borio protiv nekog poput mene, sportaša ovakvog kalibra i tu će se dogoditi njegov pad.‘‘, rekao je Conceicao ranije ovog tjedna za BoxingScene.com.

Inače, koeficijent na pobjedu Shakura u prosjeku iznosi oko 1,05, dok koeficijenti na pobjedu Brazilca negdje iznose oko 6,50-7,00, a u nekim kladionicama sežu do 11,00. Shakur je dakle ogroman favorit u ovom meču, ali može se reći kako ga je vaga pobijedila.

‘‘Dao sam sve od sebe. Profesionalno se ponašam cijelu svoju karijeru, ali moje tijelo jednostavno više ne može zadovoljiti tu kilažu. Zdravlje mi je na prvom mjestu. Preći ću u višu kategoriju (-135 ‘lbs‘) u svom sljedećem nastupu.‘‘, rekao je Stevenson nakon vaganja i time je pokazao kako je svjestan svoje pogreške i poteza koji mora učiniti u nastavku karijere.

Prelazak u laku kategoriju zapravo je nešto čemu su se boksački fanovi i nadali. Tamo će mu konkurencija biti Devin Haney koji trenutno drži sva četiri pojasa svjetskog prvaka, a izuzev njega, laka kategorija nudi još pregršt vrhunskih boksača i to ju čini ponajboljom boksačkom kategorijom danas. Gervonta Davis, Vasiliy Lomachenko, George Kambosos, Isaac Cruz, samo neka su od vrhunskih imena koja čine tu kategoriju.

Stevensonu prije svega slijedi obračun protiv Conceicaoa, a njih dvojica u ringu bi se trebali naći u subotu oko 5:30h ujutro.

Linker
11. svibanj 2024 14:50