K1 i Boks

Sud donio šokantnu odluku: Tyson Fury mora se boriti protiv Wildera, a ne protiv Joshue!

Deontay Wilder i Tyson Fury
 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Tek što je najveći meč godine dogovoren, čini se da će isti morati biti prisilno otkazan

Nakon što smo posljednjih mjeseci pratili pravu trakavicu oko dogovaranja meč(ev)a između Tysona Furyja i Anthonyja Joshue, tek što se činilo da je napokon sve dogovoreno pojavili su se novi problemi, i to vjerojatno najveći do sada.

Naime, već krajem prošle godine Deontay Wilder uspio je putem suda dovesti do toga da Fury bude prisiljen otkazati svoj meč protiv Agita Kabaleya. On je pokrenuo sudsku tužbu s ciljem da dokaže kako je Fury dužan odraditi treći meč protiv njega, što je "Gipsy King" zajedno sa svojim predstavnicima negirao, govoreći kako je Wilderu prošao rok za aktiviranje klauzule koja mu je taj meč garantirala. On u prosincu nije odnio sudsku pobjedu nego je već samo pokretanje predmeta bilo dovoljno da se Furyju zabrani nastup u nekom drugom meču.

Dok su trajali ovi pregovori, Fury je više puta tvrdio kako je oko meča s Wilderom sve riješeno te su i mediji prestali povlačiti temu spomenutog suda i arbitraže. I dok smo svi Furyjevu tvrdnju uzeli kao relevantnu, mnogi su pitali gdje je "Bronze Bomber" i kad će se vidjeti njegov povratak u ring. A on je zapravo strateški čekao, vjerujući da će sud donijeti odluku za koju se on zalagao. I to se dogodilo!

Vijest je prvi prenio renomirani novinar Mark Kriegel s ESPN-a, koji je otkrio kako je arbitraža donijela odluku da se Deontay Wilder i Tyson Fury u ringu moraju sastati do 15. rujna ove godine.

To sad u nezavidnu situaciju dovodi sve uključene oko meča Joshue i Furyja, do čijih izjava još uvijek nitko nije uspio doći. Ali, isto tako otvara se pozicija za nekoliko opcija.

Najbolja opcija za sve bila bi da Wilder odustane od svog prava. Ako on bude spreman na tako što, odnosno ako mu revanš protiv Furyja nije prioritet, to će organizatore vjerojatno poprilično koštati, možda čak i osmeroznamenkasti iznos u dolarima. Čak i nakon toga meč Joshue i Furyja mogao bi biti itekako profitabilan, ako se zna koliko su saudijski suorganizatori novaca uložili.

Druga opcija bi bilo Furyjevo ostavljanje WBC pojasa, ako je to naravno moguće, no pitanje je bi li Joshua onda i dalje bio spreman na meč protiv njega, posebno pod trenutno dogovorenim uvjetima, koji bi trebali dovesti do meča planiranog za 14. kolovoza.

Treća opcija je naravno Furyjev meč protiv Wildera, koji bi sve još na neko vrijeme odgodio. No, to je opcija ako se ne bude moglo baš ništa riješiti po pitanju zadovoljavanja Wilderovih afiniteta.

Još uvijek nije poznato koliko je ova odluka suda čvrsta, tj. mogu li Fury i njegov tim podnijeti prigovor na odluku koja itekako kvari njegove planove. Kako je ovo sad vodeća tema u svijetu boksa, puno više toga saznat ćemo u idućim danima.

Linker
26. travanj 2024 11:44