K1 i Boks

Turki Alalshikh ‘zagolicao‘ maštu boksačkih fanova: Ovo su tri najveće borbe koje utjecajni Saudijac planira ugovoriti

Turki Alalshikh (u sredini)

 Zac Goodwin/PA Images/Profimedia
Uspije li u svom naumu, zadobit će veliko poštovanje od strane boksačkih fanova

Turki Alalshikh, čelni čovjek General Entertainment Authorityja (GEA), odjela osnovanog od strane saudijske vlade, napravio je pravu pomutnju na boksačkom tržištu. Saudijci putem spomenutog GEA odjela žele organzirati što više sportsko-zabavnih evenata na svom teritoriju, a cilj je razvoj Saudijske Arabije u tom sektoru i približavanje široj globalnoj publici.

Već nekoliko vrhunskih boksačkih evenata organizirao je spomenuti Turki, a u periodu koji je pred nama, već su najavljena nove dvije spektakularne boksačke priredbe. Tyson Fury i Oleksandr Usyk borit će se 18. svibnja (peti mjesec) za status apsolutnog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji, a 1. lipnja (šesti mjesec) sličan obračun ponudit će i poluteška kategorija. Dmitry Bivol na jednoj strani ringa, Artur Beterbiev na drugoj, a pobjednik će postati apsolutnim svjetskim prvakom u poluteškoj kategoriji.

Svaki od tih evenata ponudit će još nekoliko vrhunskih boksačkih mečeva, a 1. lipnja (šesti mjesec) nastupit će i naš Filip Hrgović. ‘‘El Animala‘‘ čeka možda i najozbiljniji ispit u dosadašnjoj karijeri, jer njegov protivnik bit će odlični Daniel Dubois. Dakle, Turki Alalshikh i Saudijci u potpunosti su preuzeli prevlast nad tržištem velikih boksačkih evenata, a Turki je danas dodatno zagolicao maštu boksačkih fanova. Naime, ovaj saudijski moćnik otkrio je koja su tri najveća meča koja planira organizirati tijekom narednih godina. Pa krenimo redom.

Tyson Fury vs. Anthony Joshua

Boksački svijet, a posebno ljubitelji teške kategorije dugi niz godina nadaju se okršaju Anthonyja Joshue i Tysona Furyja. ‘‘Bitka za Britaniju‘‘, ‘‘Borba za Kralja Velike Britanije‘‘, kako god ovu borbu nazvali, jasno je da se radi o ponajvećem okršaju koji boks trenutno može ponuditi.

‘‘Gypsy King‘‘ aktualni je svjetski prvak prema WBC federaciji, dok Anthony Joshua trenutno ne drži niti jedan svjetski pojas, ali u dva navrata postajao je svjetskim prvakom i držao je višestruke svjetske titule. Fury je još uvijek neporažen, uživa status jednog od dvojice najboljih teškaša na svijetu, ali sve češće mu se spočitava manjak elitnih protivnika i boksački kritičari navode kako je Joshuin rezime superiorniji od Furyjevog.

Naravno da Furyja pogađaju takve konstatacije i jasno je kako ‘‘Gypsy King‘‘ želi dokazati da je upravo on najbolji engleski boksač ove generacije. Fury čak niti ne skriva želju da se obračuna s Joshuom, ali iste ambicije ima i Joshua. ‘‘AJ‘‘ je prošle godine ipak isticao kako trenutno nema volju i želju za mukotrpnim pregovorima s uvijek prevrtljivim Furyjem, ali saudijski petrodolari mogu riješiti taj problem.

Neovisno o ishodu Furyjevih mečeva s Oleksandrom Usyk, meč između njega i Joshue nešto je za čime vape boksački sladokusci. Uspije li Fury poraziti Usyka u dvama međusobnim okršajima, preostaje mu samo Joshua od velikana njegove generacije. Svaka čast Turkiju ako nas počasti ovom borbom.

Terence Crawford vs. Canelo Alvarez

Veliki meč o kojem se puno šuškalo tijekom prošle kalendarske godine onaj je između Terencea Crawforda i Canela Alvareza. Meksikanac Canelo nekadašnji je broj 1 na gotovo svim relevantnim ‘‘P4P‘‘ ljestvicama, ali već neko vrijeme ne drži čelnu poziciju. Sada je Terence Crawford taj koji prednjači na takvim ljestvicama, a s punim pravom sjajni Amerikanac biva nazivan najboljim boksačem današnjice.

‘‘Bud‘‘ iza sebe ima 40 profesionalnih nastupa i jednako toliko pobjeda. Čak 31 puta slavio je nokautom, a prošle godine deklasirao je odličnog Errola Spencea Jr.-a kojeg je porazio nokautom u devetoj rundi. Crawford je tom pobjedom ujedinio svjetske titule u velter kategoriji i postao je prvim muškim boksačem u povijesti koji je ujedinio četiri svjetska pojasa u dvije različite težinske kategorije. To mu je pošlo za rukom i u super lakoj kategoriji.

Canela Alvareza ne treba posebno predstavljati. Meksikanac je ponajveći boksač 21. stoljeća, a svjetske titule osvajao je u četiri različite težinske kategorije. 60 pobjeda, dva poraza i dva neriješena ishoda njegov su dosadašnji učinak, a uzmemo li u obzir da će u sedmom mjesecu proslaviti tek 34. rođendan, jasno je kako Canela čeka još nekoliko godina na vrhunskoj boksačkoj razini.

Meč između Crawforda i Canela možda je i najkvalitetniji mogući boksački meč koji možemo dobiti ako u fokus stavimo njihove boksačke vještine i rezultate koji su iza njih. Međutim, nameće se jedan veliki problem.

Terence Crawford posljednji nastup odradio je u velter kategoriji (-66,67 kg), dok je Canelo Alvarez apsolutni svjetski prvak u super srednjoj kategoriji (-76,2 kg). Crawford bi morao preskočiti dvije težinske kategorije za okršaj s Canelom, jer Meksikanac je jasno dao do znanja da se ne planira spuštati u niže kategorije. Velika razlika u kilaži mogla bi ovaj meč učiniti nezanimljivim, ali Terence Crawford borac je kakav se uistinu rijetko rađa.

Njegov pobjednički mentalitet ulijeva povjerenje da se ‘‘Bud‘‘ može ravnopravno nositi i s puno težim protivnicima. Pobjeda nad Canelom dala bi Crawfordu čvrste argumente u raspravama oko najvećih boksača u povijesti ovog sporta. Terence već sada ima mjesto među velikanima, ali ujedinjenje svjetskih titula u još jednoj težinskoj kategoriji i pobjeda nad boksačem poput Canela, Crawforda bi smjestila za stol sa Sugar Ray Robinsonom, Muhammadom Alijem, Henryjem Armstrongom, Joeom Louisom itd.

Artur Beterbiev/Dmitry Bivol vs. David Benavidez

Treći meč na Turkijevoj listi želja smješten je u poluteškoj kategoriji. Prije svega, morat ćemo pričekati 1. lipnja i rasplet između Dmitryja Bivola i Artura Beterbieva.

Dva neporažena ruska teškaša ukrstit će rukavice i saznat ćemo tko je zapravo najbolji poluteškaš na svijetu. Artur Beterbiev i Dmitry Bivol stilski su puke suprotnosti, ali oba stila savršeno funkcioniraju i njihovi protivnici nisu pronašli rješenje za poraziti Bivola i Beterbieva.

Artur Beterbiev pravi je bombarder. Rodom iz Dagestana, ali zapravo Čečen s kanadskom putovnicom, zastrašujuća je pojava unutar ringa. 20 nastupa, 20 pobjeda, ali ono što je najimpresivnije u cijeloj priči, jest statistika koja kaže kako je Beterbiev nokautirao svih 20 svojih protivnika. Devet puta Bivol je boksao u mečevima za jednu ili više svjetskih titula, što znači da je u svakom od tih mečeva boksao s nekim od elitnih izazivača. Svih devet puta slavio je nokautima. Impresivno!

Kao i Beterbiev, Dmitry Bivol karakterno također odiše hladnoćom i neustrašivošću. No, njegov boksački stil razlikuje se od stila kojim Beterbiev razara svoje protivnike. Bivol nije tako izražen nokauter i 50 posto svojih mečeva završio je nokautom (11/22).

Ono što Bivol izdvaja nad drugima jest nevjerojatna tehnička profinjenost, izrazito visoka borilačka inteligencija i uvijek besprijekorna fizičko-kondicijska sprema. Oni koji su sumnjali, prestali su sumnjati 7. svibnja (peti mjesec) 2022. godine kada je Dmitry Bivol rutinski nadboksao Canela Alvareza. Tada je bilo jasno da se radi o zbilja posebnom boksaču kojeg je jako teško ugroziti i dovesti u tešku situaciju. Može li Bivol ostati savršen kroz svih 12 rundi i izbjeći bombe Artura Beterbieva, saznat ćemo kroz nešto više od mjesec dana.

Boksač s kojim Turki želi upariti Bivola ili Beterbieva karakterna je suprotnost obojici. Anthony David Benavidez, boksač poznat pod nadimcima ‘‘El Bandera Roja‘‘ (‘Crvena zastava‘) i ‘‘The Mexican Monster‘‘ (‘Meksičko čudovište‘), službeno boksa pod američkom zastavom, ali iz njega isijava strastvena meksička ratobornost i neustrašivost.

David Benavidez zapravo je borac kojeg mnogi žele gledati protiv Canela Alvareza, ali ‘‘El Bandera Roja‘‘ postaje frustriran Canelovim odabirima nekih drugih protivnika i karijeru će vjerojatno nastaviti među poluteškašima. Dmitry Bivol i Artur Beterbiev u ovom momku meksičko-ekvadorske krvi dobivaju pravi izazov.

28 pobjeda upisao je trenutno neporaženi Benavidez, a u 24 navrata došao je do pobjee nokautom. Tek mu je 27 godina i njegove najbolje boksačke godine još nisu niti stigle, a Benavidez je već sada zastrašujuć boksač. Nema sumnje kako nas u budućnosti čeka okršaj između njega i nekog od gore spomenutih hladnokrvnih Rusa.

Na kraju krajeva, Turki Alalshikh ima visoke ambicije, ali posjeduje sredstva i sposobnost da ostvari ono što naumi. Vidjet ćemo u kojem smjeru će ići njegovo daljnje osvajanje boksačkog tržišta, ali ne sumnjamo da će Saudijci ugovoriti mnoštvo velikih boksačkih mečeva o kojima će se dugo pričati.

Linker
23. travanj 2024 22:29