Regija

Bjelorus savladao Luku Plantića podijeljenom odlukom sudaca nakon sadržajne tri runde

Luka Plantić
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
Ne možemo se oteti dojmu da je hrvatski poluteškaš još jednom poražen na račun svog stila boksa

Još jedno razočaranje doživio je Luka Plantić, još jedan tijesni poraz nakon kojeg samom sebi neće imati što prigovoriti. Nakon tokijskih Olimpijskih Igara, dojam je da je još jednom naišao na krive suce. Ne, ne možemo reći da je Luka pokraden, ali ne možemo isto tako pobjeći od dojma da uistinu postoje suci koji kažnjavaju sam stil borbe kakav je onaj hrvatskog poluteškaša.

A taj stil borbe podrazumijeva konstantne napade i ulaske u protivnika, vrlo često sa spuštenom glavom, što je ono što suci ne vole vidjeti i toga smo već ranije postali svjesni. Daleko od toga da Bjelorus Aliaksei Alfiorau danas nije bio itekako ozbiljan protivnik. Bjelorus je prihvatio otvoreni Lukin stil borbe te mu je odgovarao vrlo često spuštenim rukama. Na trenutke je meč znao izgledati podosta kaotično, gdje bi obojica bacali puno udaraca i zapravo je bilo teško prebrojati tko je tu uopće pogodio više toga. Da budemo realni, obojica su pogađali, no nekako smo dojma da su Lukini udarci bili snažniji te da su radili jači efekt na protivnika. Dokaz toga je posjekotina kakvu je Bjelorusu otvorio pred kraj prve runde. Ipak, razočaranje se pojavilo kad je tek sudac iz Kanade prvu rundu bodovao za Plantića, dok su Englez, Marokanac, Šveđanin i sudac iz Kineskog Taipeja bodovali za Bjelorusa.

Kao što je navedeno, u takvoj situaciji gdje su obojica puno toga napraviti često presudi sudački subjektivni dojam, a on se često onda veže na vizualni stil boks. Onaj Luke Plantića tehnički nije lijep, ali je efikasan, no ovim sucima vjerojatno ne dovoljno. Nastavio je Luka tako jednako i u drugoj rundi, još pomalo agresivnije i nije bilo previše razlike između onoga viđenog u prve tri minute, samo što je ovog puta posjekotina dovela do još jačeg krvarenja. Tražio je Plantić priliku pogoditi to mjesto još koji put, no Bjelorus više nije bio tako spreman odgovarati kao u prve tri minute. Ovu rundu osim Kanađanina za Plantića je bodovao i sudac iz Taipeija, no jasno je bilo kako mu to nije dovoljno te da u trećoj rundi treba uvjerljivu prednost ili prekid.

I upravo tako je Luka otvorio posljednju dionicu, već na samom početku dva puta itekako ozbiljno pogodivši svog protivnika. Vrlo uvjerljiva runda protekla je s par pogodaka gdje sucu nitko ne bi zamjerio da je odabrao brojati Bjelorusu, što bi vjerojatno bilo vrijedno 10:8 runde. Isto tako vrijedi navesti kako je Bjelorus tri puta okrenuo leđa, no niti tu nije bilo upozorenja. Priveden je tako meč kraju uz dominaciju Plantića protiv očito preumornog protivnika.

No, i takvom Alfiorau je sudac iz Engleske bodovao rundu, dok su preostala četvorica ipak ovog puta bili na strani hrvatskog boksača. Nažalost, Luki to nije bilo dovoljno. Kartica engleskog suca, kao što smo naveli, donijela je 30-27, dok su Šveđanin i Marokanac bodovali 29-28. 29-28, ali za Plantića, bodovao je sudac iz Kineskog Taipeja, dok je Kanađanin cijeli meč bio uvjeren kako je naš poluteškaš bolji te mu je dodijelio 30-27.

Ovo je jednostavno bio još jedan meč Luke Plantića u kojem je kod neizvjesnih rundi presudio taj osobni dojam sudaca. I jednostavno ne možemo pobjeći od toga da suci boduju tehnički izgled boksa, a tu je Luka nažalost i ovog puta bio u početnom minusu. Možemo samo reći šteta, jer je ovo bio protivnik kojeg se moglo pobijediti. Da su bili neki drugi suci, vjerojatno bi se to dogodilo, kao što je moguće da bi već kod iduće sudačke postave ishod ponovno bio ovakav. Trojica od ove petorice vjerovali su da je Bjelorus bio bolji boksač u ovom uistinu neizvjesnom meču i njihovom viđenju nemamo pravo prigovoriti.

Linker
12. svibanj 2024 18:36