Regija

Ždrijeb u Pragu nije ju pomazio: Matić odmah ide na svjetsku prvakinju!

Barbara Matić i Anna Bernholm
 Ranko Suvar / CROPIX
Hrvatska predstavnica odmah je na startu Europskog prvenstva dobila najtežu moguću protivnicu

Ponajbolja hrvatska judašica Barbara Matić za prvu protivnicu na Europskom prvenstvu u judu dobila je svjetsku prvakinju i prvu nositeljicu Francuskinju Marie Eve Gahie, odlučio je ždrijeb u Pragu.

U Pragu se, od 19. do 21. studenog, održava Europsko prvenstvo, a Hrvatsku predstavlja šest imena.

U kategoriji do 70 kilograma Matić, osvajačica dvije europske bronce, dobila je najtežu moguću protivnicu, koju je svladala na putu ka zlatu krajem listopada na Grand slam turniru u Budimpešti.

"Nakon zlata u Budimpešti mi se malo upalilo rame, stara ozljeda, koju smo sanirali uoči puta, ali je malo usporila pripreme. Ne idem u Prag s pritiskom zbog uspjeha na Grand Slamu, želim dati svoj maksimum, ući pozitivno u dan i pokazati što mogu", najavila je Matić borbu u petak.

"Barbara je dobila ždrijeb koji ponovno traži vrhunsko izdanje cijeli dan, od samog početka. Nakon poraza na Grand Slamu u Budimpešti Francuskinja sada ulazi s dodatnim motivom. Međutim, kao i što mi kažemo da je težak ždrijeb, i Francuzi isto tako misle", izjavio je izbornik muške reprezentacije Dean Ilić.

U kategoriji do 78 kg Karla Prodan će se sastati s Nizozemskom Marhinde Verkerk.

"Bit će to borba mladosti protiv iskustva. Karla dolazi na svjetsku scenu, a Verkerk ima 34 godine, svjetska prvakinja iz 2009. i europska prvakinja iz 2015. godine. Mogla je dobiti i lakšu protivnicu, ali Karla može ući bez pritiska i pokazati što zna", kazao je Ilić.

Kod muškaraca će u kategoriji do 81 kg Dominik Družeta ići na Austrijanca Wachida Borchashvilia, Marko Kumrić ide na Cedrica Olivara (do 100 kg), Zlatko Kumrić će se boriti s Bjelorusom Danielom Muketeom, a i Ivan Čović za protivnima ima Bjelorusa - Jagora Kuharenka (preko 100 kg).

"Dominik na početku ide na mladog, ali jako dobrog Austrijanca. Ako na tatamiju u Pragu odradi u skladu s formom koju pokazuje na treningu ovaj ždrijeb je po njegovoj mjeri. Riječ je o Europskom prvenstvu, slabi su ostali kući. Marko Kumrić je na velikoj pozornici novo ime i možda ga Francuz podcijeni. Od početka mora ići jako, nema prostora za opuštanje i navikavanje na Europsko prvenstvo. Francuski judaš nikad nije dobar ždrijeb, ali Olivar nije još iz kategorije top Francuza. Zlatko je pobijedio Bjelorusa u četvrtfinalu Europskog prvenstva u Minsku prošle godine. Također, izazovan ždrijeb, ali Zlatko ima kvalitetu i iskustvo da se nosi s Muketeom. Ivanu Čoviću treba fokus i da zaboravi na činjenicu da mu je ovo prvo Europsko prvenstvo, da ne podlegne vlastitom pritisku. Kukharenka je dobar borac, ali nije svjetski vrh i Čović može s njim", zaključio je Ilić.

Linker
26. travanj 2024 09:46