UFC

Kamaru Usman imao je ambiciozan plan: ‘Htio sam se boriti s Blachowiczem, mislim da bih pobijedio‘

Kamaru Usman

 Mike Stobe/Getty images/Profimedia
UFC-ov prvak velter kategorije htio je preskočiti jednu kategoriju te napasti pojas u poluteškoj

Gotovo tri godine, Kamaru Usman vladar je UFC-ove velter kategorije. Čak pet obrana pojasa, upisao je Nigerijac nakon toga te ima pobjede protiv trenutno tri najbolje rangirana izazivača (Covington, Burns, Edwards). Colbyja Covingtona savladao je dvaput i dojam je kako je Nigerijac prerastao kategoriju u kojoj se bori.

Naravno, velter kategorija konstantno ima priljev talenata i uvijek se nude neki novi izazivači. Vicente Luque i Belal Muhammad čekaju svoju priliku te će ju tražiti u međusobnom obračunu, a tu su i nadolazeći borci poput Seana Bradyja i naravno, Khamzata Chimaeva. Ipak, sam 34-godišnji Usman, nakon pobjede nad Colbyjem, dao je naslutiti kako njegova karijera neće još naročito dugo trajati. Nigerijac bi zasigurno htio ostvariti nešto i izvan svoje kategorije, a mnogi smatraju kako je on zapravo i fizički prevelik te premoćan za velter kategoriju. Teško mu je nešto zamjeriti, jer vagu je uvijek prolazio.

Sigurno bi Usman tražio borbu za pojas u srednjoj kategoriji, da je prvak netko drugi, a ne Israel Adesanya. Dvojica boraca veliki su prijatelji i obojica su rodom iz Nigerije. Trojac Usman-Adesanya-Ngannou vrlo ponosno ističu svoje afričke korijene i činjenicu da Afrika ima tri UFC prvaka. Ipak, Usman tvrdi kako je imao ozbiljne namjere za napasti pojas u još jednoj kategoriji, no ne radi o srednjoj. Naime, Kamaru je planirao skočiti sve do poluteške kategorije, a tome se nadao dok je Jan Blachowicz bio prvak.

''Planirao sam preskočiti Israela (Adesanyju) i boriti se s Janom u poluteškoj kategoriji. Ja sam 'P4P' najbolji borac i želim to dokazati. Nebitno o kojoj se kategoriji i kilaži radi. Smatrao sam da je Jan stilski uistinu dobar protivnik za mene. Mislim da bih ga pobijedio.'', otkrio je Usman u razgovoru za GQ.

Israel Adesanya kao prvak srednje kategorije, zapravo je i dobio priliku boriti se sa spomenutim Blachowiczem. Ipak, razlika u veličini bila je osjetna te se Jan pokazao fizički dominantnijim. Adesanya je izgubio jednoglasnom odlukom i Blachowicz je tada zadržao svoj pojas prvaka poluteške kategorije. Međutim, Usman je stilski poprilično drukčiji borac od Adesanyje, a dojam je kako fizički nije slabiji. Blachowicz je često kroz karijeru, imao problema s vrhunskim hrvačima, a upravo hrvanje, glavni je forte Kamarua Usmana.

Međutim, Poljak je bez pojasa ostao krajem desetog mjeseca protekle godine. Glover Teixeira ugušio ga je u drugoj rundi borbe, a novu borbu za prijestolje u poluteškoj, gledat ćemo 07. svibnja na UFC 274 priredbi. Teixeira će se boriti protiv Jirija Prochazke, a Usman će se morati okrenuti nekim drugim ciljevima. Možda mu se prilika otvori upravo u srednjoj kategoriji, ako Israel Adesanya izgubi od Roberta Whittakera. Revanš najboljih boraca srednje kategorije, održat će se 12. veljače, u sklopu UFC 271 priredbe.

Linker
29. travanj 2024 10:22