UFC

Velikan do velikana! MMA Junkie objavio je poredak 25 najvećih brazilskih boraca koji su nastupali u UFC-u

Anderson Silva

 Anthony Geathers/Getty images/Profimedia
Brazil je uz SAD vjerojatno najplodnija država po pitanju stvaranja vrhunskih MMA boraca

UFC 301 održat će se ovog vikenda u Rio de Janeiru, drugom najvećem brazilskom gradu. Bit će to jubilarni 40. UFC-ov event na brazilskom teritoriju i 12. u Rio de Janeiru. Event će predvoditi domaći momak Alexandre Pantoja koji će ujedno i braniti pojas u muha kategoriji. Steve Erceg, Australac hrvatskih korijena bit će njegov protivnik na toj priredbi.

Sunaslovna borba večeri ponudit će novi nastup jednog od najvećih boraca u povijesti ovog sporta. Radi se o Joseu Aldu, a njega čeka svojevrsni povratak u UFC. ‘‘Kralj Rija‘‘ nije nastupao u UFC-u od osmog mjeseca 2022. godine, ali pristao se vratiti kako bi nastupio u Rio de Janeiru. Aldo će se boriti protiv vrlo opasnog Jonathana Martineza, ali kako god se taj meč odvio, Aldov status velikana ne može biti poljuljan.

Već smo naveli da je Aldo jedan od najvećih boraca u povijesti ovog sporta, a nastavno na to, jasno je kako se radi i o jednom od najvećih brazilskih boraca koji su kročili u kavez ili ring. Ususret nadolazećem UFC 301 eventu, svjetski poznati MMA Junkie napravio je listu 25 najvećih brazilskih MMA boraca, ali fokus je na onome što su napravili u UFC-u. Dakle, 25 najvećih UFC-ovih Brazilaca.

Vjerojatno se odmah na prvu možete sjetiti barem petorice elitnih boraca iz Brazila, a kroz godine smo pratili stvarno pregršt vrhunskih Brazilaca. Autor poretka (Dan Tom) s liste je izostavio Roycea Gracieja pojasnivši kako je to učinio ‘‘namjerno‘‘ da bi stvorio mjesto za sve ostale brazilske borce kojima je legendarni Royce otvorio vrata osvajanjem UFC 1 turnira.

Kad je u pitanju prvo mjesto, dilema se vjerojatno svela na Josea Alda i Andersona Silvu, ali legendarni ‘‘Spider‘‘ s pravom je zasjeo na prvo mjesto. Silva je nekoć bio najdominantniji borac na svijetu, a njegove super-atraktivne izvedbe u kavezu nešto su o čemu se i dan-danas nerijetko priča, a sažeci njegovih najboljih poteza uvijek će biti gledani. Čak deset puta Silva je branio pojas prvaka u UFC-ovoj srednjoj kategoriji, a 2457 dana držao je tron u srednjoj kategoriji. Radi se o najduljoj vladavini u povijesti UFC-a.

Anderson zapravo drži mnoštvo UFC-ovih rekorda. Upisao je najviše finiša u mečevima za titulu (9), kao i najviše nokauta (7). Njegovih 16 uzastopnih pobjeda najdulji su pobjednički niz u povijesti UFC-a, a nitko osim Silve nije uspio slaviti prekidom osam puta zaredom. Uz sve to, Silva je osvajao raznorazne nagrade za najboljeg borca godine, najbolji nokaut itd. Apsolutna legenda ovog sporta i sasvim zasluženo na prvom mjestu MMA Junkie-jeve ljestvice najboljih Brazilaca koji su nastupali u UFC-u.

Jose Aldo zauzeo je drugo mjesto, a vjerujemo da nije bilo lako zatvoriti top 3. Kada u konkurenciji za to treće mjesto imate borce poput Juniora dos Santosa, Mauricija Rue, Amande Nunes, Rafaela dos Anjosa, Vitora Belforta, Fabricija Werduma, Charlesa Oliveire itd., stvarno ih je teško poredati. Ipak, Charles Oliveira postavljen je na treće mjesto, a borci koje smo naveli pronašli su svoja mjesta unutar top 10.

Zanimljivo je da Alex Pereira zauzima ‘‘tek‘‘ 14. mjesto. ‘‘Poatan‘‘ je zapravo jedini Brazilac koji je osvajao UFC-ov pojas u dvije različite težinske kategorije, ali Pereira sa svojih osam nastupa u UFC-u još uvijek piše svoju priču i nešto manji broj nastupa vjerojatno je jedan od glavnih razloga nešto nižeg plasmana.

Kompletan poredak MMA Junkie portala možete pročitati pri dnu ovog članka.

Top 25 brazilskih boraca u UFC-u prema MMA Junkie portalu:

1. Anderson Silva

2. Jose Aldo

3. Charles Oliveira

4. Vitor Belfort

5. Amanda Nunes

6. Mauricio Rua

7. Lyoto Machida

8. Junior dos Santos

9. Rafael dos Anjos

10. Fabricio Werdum

11. Glover Teixeira

12. Wanderlei Silva

13. Antonio Rodrigo ‘‘Minotauro‘‘ Nogueira

14. Alex Pereira

15. Deiveson Figueiredo

16. Alexandre Pantoja

17. Marco Ruas

18. Murilo Bustamante

19. Jessica Andrade

20. Renan Barao

21. Cris Cyborg

22. Ronaldo ‘‘Jacare‘‘ Souza

23. Demian Maia

24. Edson Barboza

25. Gleison Tibau

Linker
16. svibanj 2024 14:32