Olimpijske igre

Seksualizacija sportašica: Nikeov dizajn na udaru kritika zbog visoke bikini linije

I dok je centralni sportski događaj u Parizu sve bliže, strasti su se uzburkale nakon što je predstavljen Nikeov triko za atletičarke tima SAD-a. Zbog visoko izrezane bikini linije najglasnije kritičarke bile su profesionalne sportašice i olimpijke, koje su još jednom potaknule rasprave o seksizmu u dizajnu sportske odjeće kao i objektivizaciji sportašica.

Uoči Olimpijade koja započinje 26. srpnja u Parizu, a nakon objave fotografije na atletskoj publikaciji Citius Mag, posljednjih nekoliko dana krenula je lavina reakcija na Nikeovu olimpijsku uniformu za američke atletičarke, koja je naišla na žestoke kritike jer previše otkriva. Sve je započelo nakon što je Citius Mag na Instagramu objavio fotografije muške i ženske uniforme, na kojoj se jasno vidi kako ženska ima siluetu trikoa francuskog kroja, odnosno toliko visoku bikini liniju da su se neke sportašice zapitale kako se itko realno može natjecati u njemu. Sporni triko potaknuo je raspravu na društvenim mrežama gdje je okarakteriziran kao seksistički, te neprimjeren za najpoznatiji svjetski sportski događaj.

Momentalno je pokrenuta rasprava o tome kako uniforme mogu doprinijeti seksualizaciji i objektivizaciji sportašica. Kada su ga vidjele, sportašice su se trenutno oglasile kritizirajući Nikeovu preotvorenu olimpijsku uniformu za stazu. Tako je Tara Davis-Woodhall, američka skakačica u dalj, među prvima komentirala post Citius Maga na Instagramu: „Čekaj, pa moja vagina će biti vani.“ Jaleen Roberts, paraolimpijska trkačica je pak nadodala: „Ova lutka stoji mirno i sve se vidi... zamislite prizor u skoku.“ Na njihove komentare nadovezala se i preponašica Colleen Quigley: „Kombinezon apsolutno nije stvoren za trčanje.“

Trenerica i umirovljena atletičarka Lauren Fleshman na svom ga je Instagramu nazvala kostimom stvorenim od patrijarhalnih sila koje više nisu dobrodošle, ali ni potrebne da bi se privukao pogled na ženski sport. „Da je ova odjeća doista korisna za fizičku izvedbu, muškarci bi je nosili. Ovo nije elitna atletska oprema.“

Iako se iz Nikea pravdaju činjenicom da je triko s visokim izrezom samo jedna od 50 opcija, te da će sportašice moći odabrati one koji odgovaraju njihovom stilu i osobnim afinitetima, kontroverza je ponovo pokrenula dugogodišnje kritike seksizma među sportskim uniformama.

„Da je ova odjeća doista korisna za fizičku izvedbu, muškarci bi je nosili. Ovo nije elitna atletska oprema“, poručila je trenerica i umirovljena atletičarka Lauren Fleshman

Jordana Katcher, Nikeova potpredsjednica za globalnu sportsku odjeću, naglasila je da tvrtka sve svoje uniforme dizajnira uz pomoć svojih sponzoriranih sportaša, koji s dizajnerima biraju stilove koji im se najviše sviđaju. Nike zatim provodi mjesece dizajnirajući prototipove i šaljući ih svojim sportašima na isprobavanje prije nego što izbaci olimpijsku liniju. „Mi dizajniramo za različite tipove tijela, za muškarce i žene. I stoga želimo biti sigurni da proizvodi koje pružamo sportašima zadovoljavaju njihove potrebe.“ Naglasila je kako je i nekoliko Nikeovih atletičarki zatražilo takav triko.

„Nike je dizajnirao atletsku opremu za Pariz 2024. kako bi sportašima ponudio niz silueta prilagođenih različitim sportskim disciplinama, tipovima tijela i veličinama, dajući prednost performansama i maksimalnoj prozračnosti“, rekao je, pak, glavni direktor za inovacije Nikea, John Hoke. Drugim riječima, nitko ne mora nositi triko s visokim bikini izrezom, osim ako to sam ne odluči.

No, s njim se ne bi složila Angela Schneider, osvajačica srebrne olimpijske medalje u veslanju i direktorica Međunarodnog centra za olimpijske studije na Sveučilištu Western u Londonu. "Kakva distrakcija. To je smiješno. Ne radi se o sportskoj odjeći koja je dizajnirana da postigne maksimalnu i najbolju izvedbu za specifični sport. Umjesto toga, dizajnirana je da privuče promatrača. To je vječni problem u ženskom sportu. Trebalo bi ozbiljno preispitati ove uniforme s obzirom na reakciju", rekla je Schneider.

U Nikeovu obranu stala je Katie Moon, skakačica s motkom. Ipak, objavu je započela riječima, kako je ono što je prikazano na lutki zabrinjavajuće i da je opravdalo odgovor koji je uslijedio, no nastavila je: "Imamo najmanje 20 različitih kombinacija uniformi za natjecanje sa svim gornjim i donjim dijelovima koji su nam dostupni. Dostupna nam je i opcija za muškarce, ako to želimo. Kada napadate primjerice, kratki top, govoreći nešto u smislu da je seksistički, u konačnici napadate našu odluku da to nosimo i ako bi žena odabrala sporni triko, njezin izbor ne bi trebao biti upitan. Budući da ovaj triko koji otkriva nije jedina opcija koja se nudi sportašicama nazvati je ‘seksističkom‘, u konačnici napada našu odluku da je kao žena odjenemo."

image

Atletičarka Sha‘Carri Richardson u jednoj od verzija uniforme

GAO JING/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA GAO JING/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA

Nakon brojnih komentara i izjava s obje strane o svemu se oglasio i USATF: „Svjesni smo da se Nike konzultirao sa sportašima tijekom procesa dizajniranja kako bi osigurao da se svi sportaši osjećaju ugodno i da su uniforme dobro prilagođenje njihovim izvedbama.“

Na račun cijele priče dobro se našalila kraljica preponašica Harrison Claye koja je na objavi Citius Maga označila European Wax Center (centar za depilaciju), pitajući ih žele li sponzorirati tim SAD-a za Pariz, dok je paraolimpijka Femita Ayanbeku napisala: „Ja sam nečija mama, ne mogu se tako izlagati.“ Sportašica koja je priznala kako voli trčati u što manje odjeće i jedna od najbržih sprinterica na svijetu Gabby Thomas, također je ostala zapanjena vidjevši fotografiju.

Naime, godinama se vodi rasprava oko preotvorene odjeće za olimpijke u disciplinama od odbojke na pijesku do gimnastike. Neki od neslavnih primjera su kada je bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter 2004. godine predložio nogometašicama da nose uže kratke hlače, dok je 2011. godine međunarodna boksačka asocijacija zatražila od boksačica da umjesto kratkih hlača nose suknje. Isto je te godine zatraženo i od Svjetske badmintonske federacije. Također, ne treba zaboraviti kako je tijekom Europskog prvenstva u rukometu na pijesku, 2021. godine u Bugarskoj, ženska norveška reprezentacija kažnjena zbog nošenja kratkih hlačica umjesto donjeg dijela bikinija.

Kako bi izrazile svoj stav protiv seksualizacije u sportu, njemačka ženska gimnastička reprezentacija nosila je kombinezone na Olimpijskim igrama u Tokiju, dok je gimnastička udruga Novog Zelanda prošlog tjedna omogućila da gimnastičarke nose kratke hlače ili tajice preko svojih trikoa.

Linker
22. travanj 2024 12:03