LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT
Sve je popularniji

Viralni trend zaludio je TikTok: Otkrivamo što je ‘teorija kose‘ i što sve trebate znati o njoj

Utječe li odabir frizure na to kako se osjećamo i kako nas drugi percipiraju? TikTokeri misle da je odgovor jednostavan – da, utječe.

Utječe li odabir frizure na to kako se osjećamo i kako nas drugi percipiraju? TikTokeri misle da je odgovor jednostavan – da, utječe.

Na trenutno najpopularnijom društvenoj mreži TikTok trendovi dolaze munjevitom brzinom, a posljednji koji je zaokupio veliku pažnju upravo je „Hair Theory“ ili „teorija kose“. Za one koji nisu upoznati s ovim sada već viralnim trendom, #hairtheory ima više od 500 milijuna pregleda, a njegova popularnost svakim danom sve više raste.

@rhyzagaylel

which one do you like?

♬ original sound - ✰

No što je uopće „teorija kose“ i može li vam pomoći u svakodnevnom životu? Naime, TikTokeri smatraju da način na koji stilizirate kosu može promijeniti ne samo vaš izgled nego i način na koji vas drugi doživljavaju, a s ovom se tvrdnjom slažu i mnogi profesionalni stilisti.

"Pitajte bilo koga tko je ikada promijenio boju kose ili stavio periku, potvrdit će vam da vas ljudi tretiraju potpuno drugačije ovisno o tome kako vam izgleda kosa", objasnio je dobro poznati stilist slavnih osoba Clayton Hawkins za portal PopSugar.

Međutim, osim što odabir frizure utječe na to kako vas drugi doživljavaju, on također može utjecati i na to kako se osjećate. Razmislite na trenutak – jeste li ikada zbog loše frizure pomislili da danas jednostavno nije vaš dan ili, obrnuto, jeste li ikada zbog dobre frizure osjetili nalet samopouzdanja? Boja, duljina kose, sveukupni stil – sve su to čimbenici koji utječu kako na naše unutarnje stanje tako i na mišljenje drugih, tvrde profesionalci. Prema tome, pri odabiru frizure treba uzeti u obzir fizički izgled osobe, ali i suvremene trendove.

„Određene frizure pristaju određenom obliku lica. Nekome s okruglijim oblikom lica kratka, ravno rezana frizura može produljiti lice i stvoriti meke kutove, dok bi osobi s ovalnim licem više pristajala stepenasta frizura sa šiškama“, objašnjava Andrew Fitzsimons, slavni stilist koji je vlasnik istoimenog brenda za njegu kose.

@lipsandlattes #greenscreen The hair theory is the idea that people perceive you a certain way based on your hair sryle. How you sryle your hair can make you look 10 years younger! Keeping up with hair trends is important if you and to stay looking young! Outdated hair styles will age you! #hairtheory #agewell #lookyounger #antiaging #middleparthairstyle #hairstyle #aging ♬ original sound - Nicole Smith Cosmetic Injector

U jednom od videa na Tik Toku, uspoređujući stilove frizura 50-godišnjakinja „različitog vremena“ na primjeru fotografija američke pjevačice i glumice Jennifer Lopez i glumice Estelle Getty koja je poznata po sudjelovanju u seriji „Zlatne djevojke“, korisnica Nicole Smith nastoji dokazati „teoriju kose“. Naime, Nicole smatra da nas praćenje trendova pomlađuje i pokazuje da bi Estelle izgledala mlađe kada bi imala dugu kosu s mekanim valovima poput Jennifer.

S time se slažu i slavni stilisti, pa tako Hawkins objašnjava da će kosa puna volumena osigurati da izgledamo mlađe neovisno o strukturi kose, dok Fitzsimons navodi da za zreliji izgled „uglađeni konjski rep ili punđa mogu dodati sofisticiranu notu jer u prvi plan stavljaju crte lica.“

Ipak, za stiliste „teorija kose“ ne predstavlja novinu. „Sviđa mi se što TikTokova teorija o kosi pruža uvid u svakidašnji rad stilista. Prikazuje o čemu razgovaramo tijekom svakog savjetovanja s klijentima. Ako uspijem spojiti frizuru sa životnim stilom, onda znam da sam dobro obavio svoj posao", objasnio je Chris Jones, ambasador brenda Virtue te suvlasnik i stilist u salonu Bugatti.

Linker
28. travanj 2024 04:59