PRIVATNI ALBUM
ŽIVOT NA DVIJE ADRESE

Jelena Pavičić Vukičević mora promijeniti čak tri leta da bi se vidjela sa suprugom: ‘Dobro se nosimo s razdvojenošću‘

Prvoj ženi Zagreba suprug Mladen Vukičević, koji živi i radi u Švedskoj, i kćerka Ema najveći su oslonac u političkoj karijeri te skorašnjoj utrci za gradonačelnicu.

Prvoj ženi Zagreba suprug Mladen Vukičević, koji živi i radi u Švedskoj, i kćerka Ema najveći su oslonac u političkoj karijeri te skorašnjoj utrci za gradonačelnicu.

Tijekom 24 godine dugačke političke karijere Jelena Pavičić Vukičević (46) nikada nije bila pod povećalom javnosti kao danas. Dugogodišnja zamjenica i jedna od najbližih suradnica gradonačelnika Zagreba Milana Bandića uvijek je bila moćna žena iz sjene, koja je svoj privatni život - a pogotovo supruga Mladena Vukičevića (46), diplomiranog inženjera strojarstva koji posljednje dvije godine živi i radi u Švedskoj, te kćer Emu (17) - držala daleko od očiju javnosti. No, kada je nakon Bandićeve iznenadne smrti postala obnašateljica dužnosti gradonačelnika Zagreba do lokalnih izbora te kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti za gradonačelnicu, stvari su se iz temelja promijenile.

image
Jelena Pavičić Vukičević s kćeri Emom i suprugom Mladenom Vukičevićem
MARKO TODOROV/CROPIX

- Bilo je različitih opcija. Razmišljala sam o povlačenju iz politike, čak i preseljenju u Švedsku, ali i o akademskoj karijeri. Imam doktorat iz područja pedagogije i zadnjih šest godina držim seminarsku nastavu na zagrebačkom Filozofskom i Kineziološkom fakultetu, a sada sam stekla uvjete za izbor u nastavno zvanje docenta. No, smrt gradonačelnika sve je promijenila. Nakon mnogobrojnih poruka podrške koje su stizale i stižu sa svih strana, donijela sam jedinu ispravnu odluku i kandidirala se za gradonačelnicu. Moj glavni adut je iskustvo i poznavanje grada, a prioritet cjelovita urbana obnova Zagreba nakon potresa te rješavanje problema s prometom, gospodarenjem otpadom i zaštitom okoliša - kaže Jelena Pavičić Vukičević, koja je odlučnost pokazala i nedavnim opozivom mjere zagrebačkog Stožera civilne zaštite o obaveznom nošenju maski na otvorenom.

Jedno je sigurno: 16. svibnja, na dan izbora, u domu obitelji Pavičić Vukičević bit će slavlje. Naime, tog dana 18. rođendan slavi njihova jedinica Ema, odlična učenica internacionalnog programa zagrebačkog MIOC-a.

Ema planira studirati biokemiju, ali još nije odlučila gdje će to biti - u Zagrebu ili Švedskoj, gdje joj živi otac. Njezin 18. rođendan bit će prilika da se obitelj ponovno okupi.

- Ovaj posao ne može se raditi bez podrške obitelji. Dva tjedna smo razgovarali o Jeleninoj kandidaturi, a nakon što sam vidio jedan od njezinih javnih nastupa, koji je bio fantastičan, shvatio sam da je to najbolje što može napraviti. Uvijek smo bili tu jedno za drugo. I ona je mene podržala kad sam dobio priliku života u Švedskoj. Ipak, postavio sam uvjet: da ostane poštena, dostojanstvena i sa stavom, što je za sada opravdala - kaže Mladen Vukičević, koji je ponudu za posao u Švedskoj dobio 2018. putem društvene mreže LinkedIn.

Čitajte i: Ekskluzivno! Jelena Pavičić Vukičević predstavila svoju obitelj i progovorila o životu na dvije adrese

Prije toga je deset godina radio kao voditelj pogona energetike u Zagrebačkoj pivovari te godinu i pol u Janafu na projektu izgradnje rezervoara plina na Krku. Ponuda života stigla mu je od međunarodne tvrtke Nort­­hvolt, koja se bavi proizvodnjom komponenti za električna vozila, a središte joj je u Stockholmu. Krajem 2018. preselio se u Švedsku i zaposlio kao menadžer izgradnje i pokretanja proizvodnje za greenfield investicije.

image
Unatoč razdvojenosti, supružnici se vole kao i prvoga dana
MARKO TODOROV/CROPIX

- Kad mi je Mladen rekao za posao u Švedskoj, odmah mi je bilo jasno da je to ponuda koja se ne propušta. Sudjelovati u takvom projektu je fantastična stvar. Bilo mi je drago da je ponuda stigla iz Švedske, jer tamo već 15 godina živi moja mlađa sestra Ivana s obitelji. Ona se u Stockholm preselila zbog ljubavi i redovito smo je posjećivali, a ovo je bila prilika da se vidimo još češće - kaže Jelena Pavičić Vukičević, koja posljednje dvije godine u slobodno vrijeme uči švedski. Sviđa joj se, kaže, ta zemlja jer je uređena i dobro organizirana, a ljudi su socijalno osviješteni. Svi pomažu jedni drugima, nema pretjerivanja i nisu opterećeni materijalnim.

- Iako smo razdvojeni i dijelimo sudbinu mnogih hrvatskih obitelji čiji su članovi otišli raditi u inozemstvo, dobro se nosimo s time. Viđamo se redovito. Prije pandemije to nije bio nikakav problem, no otkako vodimo bitku s koronavirusom - a uz to je Mladen preselio iz Stockholma u Skellefteå, koji je na rubu polarnog kruga - stvari su se zakomplicirale.

Sada moramo promijeniti tri aviona da se vidimo. Zadnji put sam ga posjetila u veljači, kad smo nekoliko dana proveli u njihovom čuvenom hotelu od leda - u Jukkasjärviju.

Bilo je nezaboravno iskustvo hraniti sobove mahovinom i voziti se u zaprezi s aljaškim haskijima, a jedino što mi se nije svidjelo je temperatura od -25 stupnjeva - priča Jelena Pavičić Vukičević, koja inače nema problem s hladnoćom i ledom.

Naime, njihova kći Ema deset je godina trenirala sinkronizirano klizanje u Zagrebačkim pahuljicama i bila članica juniorske reprezentacije Hrvatske. Njezina majka bila je potpredsjednica kluba pa je putovala s njima na sva važnija natjecanja. Ema je odustala od klizanja prošle godine zbog previše obaveza, a Jelena Pavičić Vukičević priznaje da joj nedostaju njihova druženja na klizačkim putovanjima. S kćeri je, kaže, vrlo bliska.

image
Sretna obitelj nakon rođenja kćerkice Eme
PRIVATNI ALBUM

Kad je suprug u Švedskoj, svakodnevno se čuju i razgovaraju o svemu što im se događa. Taj odnos topline i povjerenja njeguju od prvog dana, otkad ih je u prosincu 1999. upoznao Milan Bandić, koji je u to vrijeme bio predsjednik zagrebačkog SDP-a.

- Dogodilo se to u stranačkim prostorijama SDP-a u Praškoj. Bila je to ljubav na prvi pogled. Vrlo brzo smo započeli ozbiljnu vezu i zajednički život. Oduvijek smo dijelili svjetonazor, ali temperamentom smo različiti. Ja sam tvrdoglavija i volim biti u pravu, dok je Mladen analitičan i smiren. I nakon svih tih godina mislim kako smo odlična kombinacija i da se dobro nadopunjujemo - kaže Jelena Pavičić Vukičević. Par se, nakon četiri go­­­­dine veze, vjenčao u studenom 2002. u crkvi u Remetama, četvrti u kojoj je Je­­­­lena Pavičić Vukičević provela djetinjstvo.

image
PRIVATNI ALBUM

Na vjenčanju je bio Milan Bandić, čovjek koji je bio ključan za njezinu političku karijeru. Kada je 2000. prvi put izabran za gradonačelnika, ona je bila tajnica zagrebačke gradske organizacije SDP-a i zastupnica u Gradskoj skupštini. Tri godine kasnije postaje saborska zastupnica, a 2008. pročelnica Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport. Izabrana je za zamjenicu gradonačelnika 2009. te ponovno 2017., a od 2013. do 2017. bila je potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba.

Jelena Pavičić Vukičević ističe kako je Milan Bandić čovjek od kojeg je najviše naučila o politici.

- On se jednako dobro osjećao u društvu akademika i prosjaka. Uvijek je govorio da je svaki čovjek vrijedan i da svakom treba uputiti lijepu riječ i dati priliku. To je i moj moto. Nema suvišnih ljudi, svatko može biti koristan član zajednice - smatra Jelena Pavičić Vukičević. Da je svaki čovjek vrijedan naučila je još u djetinjstvu, i to od majke Biserke, umirovljene službenice, i oca Marijana, umirovljenog automehaničara.

image
Jelena kao beba s majkom Biserkom i ocem Marijanom
PRIVATNI ALBUM

- Imala sam prekrasno djetinjstvo, po cijele dane smo se igrali na ulici. Odrasla sam u okružju povjerenja u ljude, vrata na kućama u Remetama tijekom dana nikada nisu bila zaključana. Voljela sam učiti, a već u šestom razredu osnovne škole je profesorica Kosanović, koja mi je predavala hrvatski jezik, primijetila moju ljubav prema književnosti. Tada sam odlučila da ću jednog dana diplomirati književnost i kroatistiku, što sam i ostvarila. No, nije sve bilo lako. Nakon Domovinskog rata moja je obitelj prolazila teško razdoblje - otac je ostao bez posla, a majka je radila za minimalac u Ferimportu. Dijelom je i to bio razlog moje želje za većim angažmanom u politici. Željela sam bolje društvo za sve nas, a to želim i danas - kaže Jelena Pavičić Vukičević.

image
Odrasla je u zagrebačkom kvartu Remete
MARKO TODOROV/CROPIX

Kako bi to jasno dokazala svima, u posljednje vrijeme nema slobodnog vremena za čitanje omiljenih povijesnih romana i duge šetnje po Maksimiru, što joj je najdraži način opuštanja i održavanja kondicije.

Kaže da njezine male slabosti nisu cipele i torbe, nego mali ženski kružok, s kojima se sastaje svakog petka.

- Već godinama se nas četiri prijateljice nalazimo svakog petka popodne i vodimo duge razgovore o svemu. Ni korona nas nije spriječila: poštujući sve epidemiološke mjere, nalazimo se po kućama. Nema mi bolje relaksacije od pretresanja tema bez rukavica s mojim curama - otkriva Jelena Pavičić Vukičević.

Linker
26. travanj 2024 05:37