UNSPLASH
strašne statistike

Sve o kampanji ‘Nisam ti rekla‘, koja se obraća najranjivijima: Neslavni smo rekorderi Europe po opijanju mladih

Dani oko kraja školske godine tradicionalno su već posvećeni maloljetnicima i mladima koji se opijaju, ta se tema nametne zbog slučajeva onih koji toliko pretjeraju da moraju primiti liječničku pomoć. No taj problem ne nestaje s prestankom ‘norijade‘, naprotiv statistike pokazuju da mladi u Hrvatskoj imaju veći problem nego njihovi vršnjaci u Europi.

Dani oko kraja školske godine tradicionalno su već posvećeni maloljetnicima i mladima koji se opijaju, ta se tema nametne zbog slučajeva onih koji toliko pretjeraju da moraju primiti liječničku pomoć. No taj problem ne nestaje s prestankom ‘norijade‘, naprotiv statistike pokazuju da mladi u Hrvatskoj imaju veći problem nego njihovi vršnjaci u Europi.

Problem maloljetničkog opijanja u javnosti je slabo zastupljen, osim u slučajevima koji s vremena na vrijeme zgroze javnost, a bilo je tako i ove godine za vrijeme 'male norijade', kada je u Zagrebu kraj pohađanja osnovne škole više desetaka djece 'proslavilo' u alkoholiziranom stanju, a čak je njih 13 zaprimljeno u bolnice s 1,5 do 2,0 promila alkohola u krvi.

Maloljetničko opijanje neće prestati sa zadnjim danom škole, nastavlja se i tijekom ljeta te kasnije vikendima.

"Alkohol je u Hrvatskoj društveno prihvatljivo sredstvo ovisnosti iako njegova zlouporaba ima dalekosežne i često tragične posljedice za pojedinca, obitelj i cijelo društvo. Uz alkohol se slavi i žali, s čašicom se često radujemo, ali i tugujemo. Stoga ne čudi da djeca s alkoholom dolaze u dodir najčešće u vlastitom domu, nerijetko ohrabreni od nekog starijeg člana obitelji. Mladi alkohol najčešće probaju baš kod kuće ili u društvu svojih vršnjaka kao svojevrsnu inicijaciju u svijet odraslih", objašnjava naša sugovornica Ivana Portolan Pajić, dr.med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, koordinatorica edukativne kampanje "Nisam ti rekla".

Zabrinjavajuća statistika

S kampanjom namijenjenoj mladima krenuli su prije same "male norijade", no nastavljaju s njom i dalje. A za to itekako ima razloga, statistike su neumoljive - pijenje alkohola ostaje visoko među adolescentima u Europi, a podaci pokazuju kako su hrvatski učenici iznad europskog prosjeka. Čak 90 posto učenika u Hrvatskoj barem jednom u životu pilo alkohol, dok je 58 posto učenika u Hrvatskoj pilo u posljednjih 30 dana. Zatim, 42 posto učenika u Hrvatskoj popilo je barem jednu čašu alkohola s 13 godina ili ranije, a njih 8,1 posto se opilo s 13 godina ili ranije te je Hrvatska po oba pokazatelja iznad ESPAD prosjeka. Ove statistike su podaci iz Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uzimanju droga i drugim oblicima ovisnosti među učenicima (ESPAD) za 2019.

image
Hvatska obara neslavne rekorde kod pijenja mladih.
UNSPLASH

Alkohol spada u najlakše dostupno sredstvo ovisnosti - prema percepciji učenika u Hrvatskoj, a čak 87 posto njih izjavilo je da im je alkohol prilično ili vrlo lako dostupan.

Čitajte i: Rostuhari o filmu kojim su oduševili svijet: ‘Argumenti za dogovoreni brak vrlo su logični, teško ih je pobiti, čak i nama‘

Na pitanje jesmo li zakazali kao društvo, odgovorili su upravo mladi.

"Prema mišljenju samih mladih zakazali smo ponajprije u dostupnosti alkohola mladima. Tijekom brojnih edukativnih radionica koje smo nekoliko godina provodili o zagrebačkim srednjim školama, od učenika smo dobili poruku o tome kako je društvo u pogledu alkohola prilično licemjerno. S jedne strane govori se o štetnosti alkohola, a s druge strane osigurana je njegova dostupnost i reklamiranje. Dok ne promijenimo javne politike spram alkohola i pića koja sadrže alkohol, ponajprije cjenovnu politiku i politiku reklamiranja, edukacije nam neće biti osobito uspješne", istaknula je naša sugovornica Ivana Portolan Pajić. Kampanja "Nisam ti rekla" inspirirana je istoimenim romanom za mlade autorice Rosie Kugli u kojem ona jezikom mladih opisuje izazove i probleme odrastanja te ukazuje na štetnost konzumacije alkohola i drugih opojnih sredstva u toj osjetljivoj dobi mladih ljudi. "Kampanju nastavljamo tijekom ljeta na društvenim mrežama, a na jesen započinjemo s edukacijama u školama", kazala je koordinatorica Portolan Pajić.

Zašto to rade i kako pomoći?

Neka od zabrinjavajućih ponašanja u konzumaciji alkohola uključuju to da mladi piju kako bi tako stekli na važnosti i kako bi ih prihvatili vršnjaci, pritom se ne obaziru na posljedice pijenja - piju u rundama i natječu se međusobno u količini ispijenoga pića. Posebno je opasno što sve češće kombiniraju alkohol i druga dostupna sredstva ovisnosti. Rizike konzumiranja alkohola ne doživljavaju dovoljno ozbiljno, kao ni potencijalne opasnosti drugih rizičnih ponašanja.

image
Knjiga 'Nisam ti rekla...'
PROMO

Ako se pitate što učiniti i kako možete pomoći, treba biti svjestan da roditelji predstavljaju najveći uzor svojoj djeci ponašanjem i stavovima. "I zato upravo oni trebaju jasno pokazati svoj stav prema alkoholu te da ne podržavaju maloljetničku konzumaciju alkohola. Korisno je početi razgovarati prije prvog iskustva s pićem, između 9. i 12. godine života jer to predstavlja doba kad su djeca ionako izložena informacijama o alkoholu, najčešće iz medija putem reklamnih spotova u kojima nerijetko poznate javne osobe sudjeluju kao promotori pijenja pića koje sadrži alkohol", tvrdi naša sugovornica Ivana Portolan Pajić.

Djeca imaju pravo znati sve o alkoholu, jedino tako mogu donositi dobre odluke za sebe i izbjeći ružne posljedice pijenja.

"Četiri od deset osoba koje započinju piti prije petnaeste godine života s vremenom postaju ovisnici o alkoholu. Posljedice ovisnosti mogu biti psihičke (nervoza, svadljivost, nemir, kognitivne i emocionalne smetnje, nesanice) ili / i fizičke (oštećenja brojnih organskih sustava kao što su probavni, živčani, srčano-žilni, reproduktivni). Posebno je važno naglasiti kognitivne probleme jer čeoni režanj mozga odgovoran za kognitivne funkcije poput planiranja, razmišljanja, organiziranja, kontrole impulsa, koncentracije i pažnje, razvija se do 25. godine života a pijenje alkohola negativno utječe na njegov razvoj. Kod 16-godišnjaka komatozno stanje uzrokovano alkoholom može nastupiti već kod dva promila alkohola u krvi ( konzumacija npr. 1,5 l piva ili 0,8 l vina), a može završiti i smrću", naglašava opasnosti koje alkohol predstavlja Portolan Pajić.

image
Dr. Ivana Portolan Pajić
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

Čitajte i: Najbolja hrvatska karikaturistkinja: ‘Moje karikature ne obilježava ženski pogled, već onaj dalmatinski, prirodno ‘bazovit‘

Na kraju nam je sugovornica podijelila korisne savjete za svakog roditelja i skrbnika djece kako izbjeći opasnosti koje predstavlja alkohol.

Savjeti roditeljima

Pokažite negativan stav prema maloljetničkoj konzumaciji alkohola. Čak 80 posto mladih izjavljuje kako su njihovi roditelji glavni faktor u odlučivanju hoće li ili neće piti. Djeca dosta slušaju i važno je da im pošaljete jasnu i nedvosmislenu poruku. Pokažite svoju brigu, razgovarajte s njima , a razgovor će biti učinkovitiji ako dijete prepozna da imate razumijevanja.

Čak i ako vaše dijete ne želi probati alkohol, utjecaj vršnjaka je snažno sredstvo u nagovaranju. Mladi često piju da bi se uklopili u društvo i bili prihvaćeni od svoje skupine. Potaknite dijete da izgradi svoj stav i bude sposobno oduprijeti se pritisku vršnjačkog nagovaranja.

Obratite pozornost na društvene mreže i sadržaje koje dijete pregledava jer tamo se mogu pronaći neprimjereni sadržaji vezani uz pijenje kao i netočne informacije o konzumaciji alkohola i drugih sredstava ovisnosti.

Savjetujete ih i budite im sugovornik i prijatelj.

Kako prepoznati problem kod svog djeteta?

Mnogi znakovi mogu upućivati da dijete ima problem vezan uz zlouporabu alkohola. Ako uočite više od navedenih znakova istovremeno vaše dijete vrlo vjerojatno ima problem:

  • Promjena raspoloženja, ljutnja, razdražljivost
  • Problemi u školi, izostanci, lošije ocjene, opomene
  • Pobuna protiv roditeljskih/obiteljskih pravila
  • "Svejedno mi je“ stav; šlampav izgled, nedostatak interesa za stvari koje su ih ranije zanimale…
  • Pronalazak alkohola: pronalazak alkoholnih pića ili bočica među djetetovim stvarima, alkoholni zadah
  • Slabija koncentracija, crvene oči, nerazgovijetan govor, gubitak koordinacije pokreta

Ako dijete pije prije 15. godine života

  • Ima četiri puta veću vjerojatnost razviti ovisnost od alkohola
  • Ima sedam puta veću vjerojatnost biti sudionikom prometne nesreće zbog pića
  • Jedanaest je puta veća vjerojatnost da će pretrpjeti nenamjerne ozljede nakon pijenja
Linker
26. travanj 2024 11:11