LUMINA IMAGES/DEPOSITPHOTOS
Jeste li znali?

Ova tri popularna sastojka za anti-aging zapravo ne djeluju protiv bora

Za uspješnu borbu protiv starenja kože važno je odabrati sastojke koji svojim djelovanjem potiču procese proizvodnje kolagena.

Za uspješnu borbu protiv starenja kože važno je odabrati sastojke koji svojim djelovanjem potiču procese proizvodnje kolagena.

Sastojci za anti-aging koji se nanose na kožu namijenjeni su hidrataciji i zaglađivanju kože, uz sprečavanje pojave finih linija i bora, odnosno njihovo ublažavanje. Nisu svi u tome jednako djelotvorni, a moglo bi vas iznenaditi da neki od najpopularnijih i najrazvikanijih među njima zapravo nisu korisni u borbi protiv bora.

Krupne molekule kolagena

Održavanje primjerene proizvodnje kolagena u tijelu ključno je za očuvanje elastičnosti i čvrstoće kože, no dokazano je da nanošenje kolagenskih proizvoda izravno na kožu nije učinkovito kako bi se možda očekivalo. Razlog je u tome što su molekule kolagena prevelike da bi mogle prodrijeti u kožu i pomoći joj protiv starenja.

image

Neki proizvodi neće štetiti, ali ni koristiti

LUMINA IMAGES/DEPOSITPHOTOS

Takva upotreba nije štetna, ali nije ni učinkovita za pojačanje proizvodnje kolagena u koži, kažu dermatolozi, pa je mudrije u njegu uključiti retinol ili neki drugi retinoid, tj. derivate vitamina A koji potiču produkciju kolagena, ili pak peptide, s obzirom na to da mogu potaknuti sintezu kolagena. Učinkovit način poticanja proizvodnje kolagena je i jedenje kolagenom bogatih namirnica, kao što su riba, bjelanjci, bobičasto voće..., koje pomažu zategnutosti i sjaju kože iznutra.

Kokosovo ulje

Mnogi ljudi rado njeguju kožu kokosovim uljem, smatrajući da će od tog prirodnog sastojka imati višestruke koristi, no ono se nije dokazalo u anti-agingu. Kokosovo ulje pruža koži hidrataciju, ali ne i specifične prednosti protiv starenja, kažu dermatolozi. Pored toga, smatra se komedogenim, što znači da može začepiti pore i pogoršati stanje akni, osobito na masnoj koži. Osobama koje traže jaku hidrataciju i učinak protiv starenja dermatolozi radije preporučuju sastojke kao što je hijaluronska kiselina – pomaže u povećanju vlažnosti i zategnutosti kože te privremeno poboljšava izgled kože s finim linijama i borama.

image

Važno je anti-agingom poticati proizvodnju kolagena

LUMINA IMAGES/DEPOSITPHOTOS

Maslinovo ulje

Maslinovo je ulje čest sastojak hidratantnih i anti-age proizvoda za njegu kože, no premda je bogato hidratantnim sastojcima, kao i antioksidansima koji pomažu u zaštiti od štetnog djelovanja slobodnih radikala, malo je vjerojatno da će samo po sebi pomoći u ublažavanju znakova starenja, kažu dermatolozi. Iako s vremenom može dati određene rezultate, boljim od maslinovog ulja na području anti-aginga stručnjaci smatraju vitamin C, koji nije samo antioksidans, nego je važan i za poticanje proizvodnje kolagena.

Čitajte i: Koristimo li ova dva sastojka za anti-aging kože zajedno, poništit ćemo njihove dobre učinke

Općenito, jestivi sastojci nisu najbolje rješenje za redovitu njegu kože. Bolje ih je ostaviti za prehranu, a sjaj i zategnutost kože poticati sastojcima koji su za to namijenjeni, kažu dermatolozi te preporučuju upotrebu retinola (retinoida) i vitamina C za redovitu i najučinkovitiju njegu kože protiv starenja.

Linker
06. svibanj 2024 12:46