ARTEM RUBASHKIN/DEPOSITPHOTOS
Lice

Što trebate znati prije prvog tretmana mikroiglicama

Važno je koži nakon tretmana dati vremena i priliku da se oporavi, stoga treba izbjegavati svaku iritaciju

Važno je koži nakon tretmana dati vremena i priliku da se oporavi, stoga treba izbjegavati svaku iritaciju

Tretmani mikroiglicama za pomlađivanje posljednjih su godina u modi. Neki ih smještaju korak iznad tretmana njege lica i nekoliko koraka ispod laserskih tretmana, a uz radiofrekvencijsku tehnologiju i dodatke poput PRP-a (trombocitima bogata plazma), ovi postupci mogu pomoći osobama svih dobi i tipova kože da vrate licu sjaj i postignu mlađi izgled. Pripreme i oporavak nisu zahtjevni, no s obzirom na to da mikroiglice ipak stvaraju mikroskopske ranice – kako bi se potaknulo stvaranje novog kolagena koji je nužan za postizanje glatkije, čvršće i zategnutije kože – liječnici preporučuju nekoliko koraka kojih se treba pridržavati.

Prije: Izbjegavajte jake aktivne tvari u njezi kože

Barem tjedan dana prije tretmana nemojte stavljati nikakve jake sastojke na kožu, osobito to vrijedi za retinol te za alfa hidroksilne i beta hidroksilne kiseline. Plastična kirurginja dr. Kelly Bomer kaže: „Za najbolji ishod koža treba biti mirna i s nje treba oljuštiti mrtve stanice, ali piling se ne smije provoditi uoči tretmana. Mikroiglicama se ne smije raditi na koži s upaljenim aknama, jer to može dovesti do infekcije u koži (celulitis). Sve do dana tretmana može se provoditi redovna njega kože, sve dok nema reakcija, opekotina i pilinga.”

Prije i poslije: Bez protuupalnih lijekova

Tjedan prije i poslije tretmana mikroiglicama trebalo bi napraviti stanku u uzimanju nesteroidnih protuupalnih lijekova, kako bi se smanjila vjerojatnost za pojavu podljeva. Uz to, upala je važan dio procesa zacjeljivanja kože, a nesteroidni protuupalni lijekovi mogu usporiti brzinu kojom koža zacjeljuje, kaže plastični kirurg dr. David Lieberman.

Prije i poslije: Nema sunčanja ni solarija

Ovo je možda i najvažniji savjet, kaže dr. Bomer, jer prije tretiranja mikroiglicama koža ne smije biti opečena, a prije ponovnog izlaganja suncu mora se potpuno oporaviti od bockanja. Vrijeme oporavka varira i dobrim dijelom ovisi o dubini uboda te o stanju kože prije tretmana, no ključno je kloniti se sunca i ne odlaziti u solarije najmanje dva tjedna nakon tretmana.

Poslije: Preskočite vruće kupke

Tijekom prvih 48 sati poslije tretmana savjetuje se izbjegavati vrući tuš i još više kupku. Koža treba biti čista i hidratizirana kako bi se izbjegle kontaminacija i infekcija, ali u ovoj joj fazi odgovara samo tuširanje mlakom vodom. Sve ostalo može pogoršati stanje.

Poslije: Ne treba vam eksfolijacija

Važno je koži nakon tretmana mikroiglicama dati vremena i priliku da se oporavi, stoga treba izbjegavati svaku daljnju iritaciju. Budite nježni prema koži i apsolutno se suzdržite od bilo kakvog pilinga. Koristite samo nježna sredstva za čišćenje i hidrataciju. Zapravo, kažu liječnici, najbolje je odnositi se prema koži kao da je ozlijeđena, što u biti i jest.

Linker
26. travanj 2024 19:03