VEDRAN PETEH CROPIX
Azijska kuhinja

Bili smo na Asian street food festivalu: Ovo je naših 5 favorita

Egzotični mirisi i okusi, zabavan program i odlična atmosfera čekaju vas od 6. do 12. svibnja na Strossmayerovom trgu. Ako ste ljubitelji azijske hrane ovaj događaj ne smijete propustiti.

Egzotični mirisi i okusi, zabavan program i odlična atmosfera čekaju vas od 6. do 12. svibnja na Strossmayerovom trgu. Ako ste ljubitelji azijske hrane ovaj događaj ne smijete propustiti.

Tijekom tjedan dana trajanja jedinog festivala u regiji posvećenog isključivo Aziji, Asian street food festivala, posjetitelji će moći okusiti svu raskoš specijaliteta iz Kine, Japana, Koreje, Malezije, Tajlanda i Indije. Ljubitelji azijske kuhinje uživat će u sočnim bao bunsima, izdašnim gyozama, kremastom curryju, aromatičnom phad thaiju, kreativnim sushi rolicama, tipičnom japanskom ramenu, tuna tartar i tuna katsu sandoima od vrhunske plavoperajne tune - najprestižnije namirnice koja se predstavila na nekom street food festivalu. Nakon prošlogodišnjeg iznimnog uspjeha, organizatori iz kreativne agencije Kokoš ili jaje i ove su godine okupili strastvene i vrsne predstavnike azijskih kuhinja i dali im zadatak da iz svoje ponude u poseban fokus stave jedno određeno jelo ili namirnicu. Tako će posjetitelji na 10 kućica imati priliku kušati najkvalitetnije namirnice i uistinu bogat i raznolik izbor tradicionalnih jela.

image

Azijske delicije na 2. Asian street food festivalu

VEDRAN PETEH CROPIX

Festival je svečano otvorio počasni konzul Kraljevine Tajland, dr. Stjepan Ćurić, a posjetitelji su odmah pohrlili obilaziti kućice s ukusnim specijalitetima. Budući da smo i sami ljubitelji azijske kuhinje, i mi smo festival posjetili već prvi dan i isprobali nekoliko najzanimljivijih jela koja su nam zapela za oko. Kako bismo vam olakšali odabir, izdvajamo naših pet favorita.

image

Počasni konzul Kraljevine Tajland, dr. Stjepan Ćurić otvorio 2. Asian Street Food festival

CROPIX

Bao Buns (Jellyfish In Space)

Različiti oblici parenog tijesta zaštitni su znak kineske kuhinje, a jedno od popularnijih jela posljednjih nekoliko godina je gua bao (kineski: novčanik, torba) - bijelo pareno tijesto punjeno mekanim carskim mesom i ukiseljenim povrćem, osobito popularno na Tajvanu. Mi smo ih isprobali na kućici Jellyfish In Space i to dvije vrste - svinjetinu i losos. Prva je pareno pecivo sa sporo pečenom trganom svinjetinom, kupusom u umaku od vrhnja i majoneze, te ukiseljenom mrkvom u soji, a druga je kombinacija lososa uz kimchi, spicy mayo, togarashi, tobikko i krastavce. Bunsi su nevjerojatno mekani i pomalo slatkasti, što se odlično slaže s okusom svinjetine u umaku ili lososom uz različite začine. U porciji dobijete dva bunsa i zaista su bogati i sadržajem i okusima i nećete ostati gladni. Cijena bunsa sa svinjetinom je 7, a onih s lososom 8 eura. Osim bunsa, u ponudi imate još i Hosomaki tempuru, Crispy losos, Crispy tunu, Kozice u tempuri, Crispy fries i combo menije te bogatu ponudu koktela.

image

Bao Buns (Jellyfish In Space)

VEDRAN PETEH CROPIX

Korean fried chicken (Curry House by Tuk Tuk Express)

Ovaj mali panazijski restoran koji se smjestio na vrhu Tkalčićeve ulice u Zagrebu gdje osvaja srca posjetitelja raznolikošću i autentičnim okusima prvi put sudjeluje na Asian street food festivalu. Isprobali smo njihov Korean Fried Chicken - hrskavu i okusima bogatu prženu piletinu obavijenu u domaći slatko-ljuti umak posipanu sjemenkama sezama. Piletina je sočna i punog okusa, a umak crvene boje najprije će vas asocirati na nešto ljuto. No ne brinite, kombinacija okusa je slatko-kisela i ako ste ljubitelj tog kontrasta, ovo jelo sigurno želite probati. Komade piletine dobit ćete u umaku bez drugih priloga, no toliko je zasitno da vam oni neće biti potrebni. Na kućici Curry House by Tuk Tuk Express nude i šarene domaće limunade: Blue Lagoon, Mango limunada i Raspberry limunada. Probali smo prve dvije i možemo vam potvrditi da su ukusne i osvježavajuće. Ako niste ljubitelj alkohola, ovakvo piće dobro će vam sjesti uz azijsku kuhinju.

image

Korean fried chicken (Curry House by Tuk Tuk Express)

VEDRAN PETEH CROPIX

Gyoze (Gyoza bar by Purple Monkey)

Purple Monkey jedno je od omiljenih mjesta ljubiteljima azijske kuhinje - bilo da ga posjećuju na adresi u Tomašićevoj ili naručuju njegove specijalitete putem dostave. Njihov potpis su izbalansirana jela inspirirana originalnim azijskim okusima i načinima pripreme, ali zapakirana u potpuno novom ruhu. “Kina se spaja s Tajlandom i Vijetnamom u našim tanjurima”, ističu. Mi smo probali njihove popularne gyoze s umakom i to tri različite vrste - pork (svinjetinu), duck (patku) i veggie (vegetarijanske). Dolaze u kombinacijama menija od od 6, 12 ili 24 komada. Sva tri okusa su nas oduševila. Hrskava tekstura izvana i bogato punjenje u kombinaciji s umacima kombinacija su s kojom ne možete pogriješiti. Porcije svih veličina mogu zadovoljiti sve apetite, a cijene se kreću ovako: porciju od 6 komada platit ćete 8 eura, porciju od 12 komada 15 eura, a porciju od 24 komada 29 eura.

image

Gyoze (Gyoza bar by Purple Monkey)

VEDRAN PETEH CROPIX

Shiitake umami burger (Institut za burgere by Mate Janković)

Ni kada je riječ o azijskom food festivalu priča ne može proći bez burgera. Institut za burgere by Mate Janković već je dobro poznati gost festivala, a najpoznatiji su po svojim ukusnim smash burgerima. Za ovaj festival izdvojili su nekoliko preukusnih burgera, a mi vam izdvajamo Shiitake umami burger. Brioche pecivo, stopostotna junetina iz lokalnog uzgoja, cheddar sir, kineski kupus, Shiitake gljive, zlatni šampinjoni, ukiseljena mrkva i wasabi mayo - kombinacija koja nikako nije svakidašnja i zato se itekako isplati probati. Okusi nisu preintenzivni, lijepo se stapaju i donose okuse Azije kroz inače tipično američku fast food deliciju. Mekoća peciva nas je oduševila, topi se u ustima, a kombinacija shiitake gljiva i azijskih začina uz već dobro poznatu junetinu tvori neku potpuno novu priču. Burger je srednje veličine pa će onima koji su većeg apetita možda dobro doći i krumpirići.

image

Shittake umami burger (Institut za burgere by Mate Janković)

VEDRAN PETEH CROPIX

Tonyu Shoyu Ramen (ZU KU JI Ramen House)

ZU KU JI Ramen House premijerno se ove godine predstavlja na Asian Street Food Festivalu. Osnovan je sa željom da obogati ponudu ramena u Zagrebu, a na Festivalu možete probati tri vrste, od kojih je svaki specifičan za određenu regiju Japana. To su: Tonkotsu Hakata, Shoyu i Miso Chicken. Mi smo isprobali Tonyu Shoyu Ramen ili tzv. "veganski ramen" kako bismo otkrili nešto zanimljivo i vama kojima namirnice životinjskog porijekla nisu opcija. U njemu su sojin temeljac, sojino mlijeko, veganski dashi, pšenični rezanci, shiitake gljive, ramen jaje, pak choi, listići bambusa, mladi luk, nori alge, tofu i sjemenke žutog sezama. Okusi definitivno nisu svakidašnji i ne bi se svidjeli svakome pa ako ste ziheraš, preporučujemo preostala dva ramena, no ako ste skloniji eksperimentiranju s okusima, ovo je jelo za vas. Sve tri vrste ramena platit ćete 15 eura.

image

Tonyu Shoyu Ramen (ZU KU JI Ramen House)

VEDRAN PETEH CROPIX
Linker
07. svibanj 2024 09:12