IVONA BEZMALINOVIć
GASTRO INSPIRACIJA

Na pikniku s Jolandom Vitaljić: Splitska chefica ima neodoljivi recept za pripremu šparoga

Autorica kuharica My Dalmatian Cookbook i Vegeterranean Notebook majstorica je u smišljanju i prezentaciji maštovitih jela od sezonskog voća i povrća koje sama bere - u roditeljskom vrtu na Visu

Autorica kuharica My Dalmatian Cookbook i Vegeterranean Notebook majstorica je u smišljanju i prezentaciji maštovitih jela od sezonskog voća i povrća koje sama bere - u roditeljskom vrtu na Visu

Pogled na Instagram profil Chubby chic Splićanke Jolande Vitaljić otvara vrata prema onom najljepšem što nudi život na Mediteranu - domaće životinje, palme, more, procvjetali ružmarin, košara puna svježe ubranog povrće, posuđe u kuhinji koje je nagrizlo vrijeme i upotreba. Fotografije njenih jela kao da mirišu, gotovo da se može osjetiti hrskavost divljih, netom ubranih šparoga... Jolanda Vitaljić, kuharica, food blogerica i autorica dviju zbirki recepata - "My Dalmatian cookbook" i "Vegeterranean Notebook" - doista i živi taj mediteranski san. U Splitu je uz pomoć supruga Đenka Ivaniševića oformila svoju Kužinu, prostor u kojem održava radionice kuhanja, ali i ugošćuje prijatelje.

image

Sa suprugom vodi i koncept dućane Nered s vlastitom linijom proizvoda MAMAfaktura koju čine drvene kuhače, kuhinjske krpe sa čipkom...

IVONA BEZMALINOVIĆ

Na njenim se radionicama obično okupljaju stranci, a i kuharice je napisala na engleskom jeziku kako bi bile koristan suvenir i podsjetnik na jednu od najboljih stvari u Hrvatskoj - hranu. U našim se obiteljima, kaže, ionako sve važno i manje važno dogovara i raspravlja za stolom, a jedno od najčešćih pitanja je - tko je i što jeo. Kod nje, kaže, svi dobro kuhaju, a namirnice nabavlja iz najboljeg izvora - roditeljskog vrta na Visu. Otac joj je, naime, iz Komiže i ondje je provela velik dio djetinjstva pa i sada svaki slobodan trenutak koristi kako bi pomogla s radom u vinogradu i povrtnjaku.

image
IVONA BEZMALINOVIć
image

Proljetni stol u Jolandinoj režiji

IVONA BEZMALINOVIć

- U vrtu uvijek ima posla, a i tamo se najbolje jede. Mama je glavna kreativka u obitelji, a tata sve pojede i prigovara. Ili kako on kaže - daje konstruktivnu kritiku - govori Jolanda Vitaljić, koja kao klinka nije ni pomišljala na karijeru u gastronomiji. Otišla je, naime, u Zagreb gdje je završila kroatologiju i filozofiju na Hrvatskim studijima. No ubrzo nakon fakulteta, iz strasti prema finoj hrani, počela je raditi najprije za jedan restoran na Visu, potom za drugi... I tako ostala u kuhinji. Provela je nekoliko godina na otoku, a onda se zaposlila u splitskom restoranu Uje Oil Bar i ondje ostala sve do pandemije korone, kad se odvažila na samostalni gastronomski pothvat. Od tada se bavi organizacijom manjih i većih evenata, angažiraju je kao privatnu kuharicu na raznim događajima, piše recepte i objavljuje jela na Instagramu, ima vlastitu proizvodnju tjestenine, radi kao konzultantica za restorane... Uz to, sa suprugom vodi i koncept dućane Nered s vlastitom linijom proizvoda MAMAfaktura - drvenim kuhačama, kuhinjskim krpama s čipkom... U posljednje se vrijeme, priznaje, suprug puno više posvetio dućanima i distribuciji, a u sve je uključen i njihov 15-godišnji sin Šimun.

image
IVONA BEZMALINOVIć
image

Jolanda je uz pomoć supruga Đenka Ivaniševića oformila svoju Kužinu, prostor u kojem održava radionice kuhanja, ali i ugošćuje prijatelje

IVONA BEZMALINOVIĆ

- Jako voli kuhati. Zato nam kuhinja kod kuće uvijek izgleda kao da je u nju pala bomba, ali i dalje me veseli kušati njegove eksperimente. Prije svakog putovanja mu je najvažnije gdje ćemo jesti - govori Jolanda Vitaljić. Iako ni ona ni suprug nemaju fiksno radno vrijeme pa im zbog toga ponekad radni dan traje cijeli dan, puno vremena provode zajedno kao obitelj. Zajedno isprobavaju jela, komentiraju, smišljaju nove projekte... Obožava, kaže, i kad je prijatelji zovu na večere i, suprotno očekivanjima, nije ni najmanje zahtjevna gošća. Ako ih bude kritizirala, kaže, nitko je više nigdje neće zvati. Jelovnik slaže ovisno o tome što trenutačno raste u vrtu. Nema boljeg od domaćeg povrća, ali vlastiti uzgoj, kaže, ima i mane. Puževi, primjerice, koji su im gotovo pa sustanari.

image
IVONA BEZMALINOVIć

- Problem je i to što kad dođe na red sezona nečega, imate dojam kao da samo to danima jedete. Zato treba biti kreativan i od jedne namirnice smisliti desetke različitih jela kako vam ne bi dosadila. Na primjer, u sezoni blitve jedan dan je jedemo lešo, drugi dan napravimo soparnik, treći jaja u tavi s blitvom, onda juhu... A onda pobjegnemo nešto pojesti u restoran - kaže Jolanda Vitaljić, koja ovih dana mašta o sadnji tikvica, rajčica i patlidžana, a s Glorijinim je čitateljima podijelila recept za quiche sa sezonskim hitom - šparogama.

image
IVONA BEZMALINOVIĆ

Quiche sa šparogama

Sastojci za tijesto:

  • 200 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 1 jaje
  • sok pola limuna
  • prstohvat soli

Sastojci za nadjev:

  • 250 g milerama (vrhnje s 30 posto masnoće)
  • 250 g mladog kravljeg sira
  • 4 jaja
  • sol
  • papar
  • origano

Priprema:

Sjediniti sve sastojke za tijesto u blenderu i staviti sat vremena u hladnjak. Ako se radi bez blendera, tijesto treba samo povezati u mrvičastu smjesu, nikako premijesiti! Kalup za tart namazati maslinovim uljem i lagano posuti brašnom. Razvaljati tijesto na tanko - neka bude malo veće od kalupa. Nježno prebaciti u kalup i vratiti u hladnjak dok se pećnica ne zagrije na 180 stupnjeva. Prvo peći 10 minuta bez nadjeva. Kako bi se izbjeglo da se tijesto napuše i izgubi oblik, pokriti ga masnim papirom te na njega kao uteg staviti nekoliko šaka slanutka, graha ili nečeg sličnog. Najbolje je uvijek imati jednu vrećicu samo za ovu namjenu jer nažalost ovako pečeni slanutak kasnije se ne može iskoristiti za kuhanje. Umutiti kremasti nadjev. Stručak šparoga kuhati tri minute u slanoj uzavreloj vodi. Na tijesto koje se peklo 10 minuta izliti nadjev i složiti šparoge. Peći na 180 stupnjeva 40 minuta (bez ventilatora).

Linker
28. travanj 2024 10:08