oaza mira

Život daleko od gradske vreve: Manekenka Stefani Marković otvorila nam je vrata svog doma

Riječka manekenka i trenerica joge i njezin suprug Ervin ostvarili su san o životu u prirodi, sagradivši kuću po mjeri svih svojih želja - sa staklenim stijenama kroz koje puca pogled na planine te prostranom garažom u kojoj rade originalan namještaj.

"Sve što sam tijekom godina, radeći kao model, imala prilike vidjeti diljem svijeta - od gradova i hotela do luksuznih interijera kuća i domova slavnih osoba, sve je to bilo lijepo, blještavo, zanimljivo i privlačno, ali neispunjavajuće. Previše luksuza, a premalo sadržaja koji bi trebao stajati iza toga. Ništa od toga me nije impresioniralo i zato sam se okrenula prirodi, svemu što nam ona daje, od iskonske ljepote do energije i mira. I suprugu i meni puno znači taj suživot s prirodom pa smo tako koncipirali i naš dom u Podhumu u blizini Rijeke - staklene stijene umjesto zidova u svakom nam trenutku omogućavaju da uživamo u pogledu", kazala je 33-godišnja Stefani Marković, najmlađa kći proslavljenih opernih pjevača Bojana i Olge Šober, koja s 39-godišnjem suprugom, pomorcem Ervinom Markovićem, i njihovim četverogodišnjem sinčićem Leonelom uživa u svim blagodatima života uronjenog u zelenilo.

image

Iz gradske vreve preselili su se u Podhum

VEDRAN PETEH/CROPIX

Nakon vjenčanja u prosincu 2018. unajmili su stan u središtu Opatije, no brzo su shvatili da se žele maknuti iz gradske vreve. I preselili se u Podhum, gdje su, prema Stefaninoj zamisli, na imanju Ervinovih roditelja, sa stražnje strane njihove kuće, sagradili svoju.

image

Sa suprugom Ervinom ima sina

VEDRAN PETEH/CROPIX

Većinu radova izveli su sami, a pomogao im je i Ervinov otac, građevinar. Prirodni materijali, minimalizam i čiste linije zaštitni su znak osamdeset četvornih metara prostrane kuće koja im je omogućila da ostvare ono što najviše žele - odvoje se od stresnog života u centru grada i središtu pozornosti te okrenu prirodi. Nazvali su je "Lumidas", što znači "onaj koji donosi svjetlo, svjetlonoša". A njihov dom rezultat je njihove unutarnje svjetlosti koju su pretočili u svaki kutak.

"Svijet modelinga ponukao me da pronađem ono što će me ispuniti kao osobu, iznutra, kad se maknem od rasvjete i kamera. Nisam željela život u kojem će sve oko mene biti blještavo i glamurozno samo izvana, željela sam sjajiti i iznutra. A to je moguće samo kad je čovjek zadovoljan", pojasnila je Stefani.

image

Stolić u dnevnom boravku napravljen je od pločica bukve za potpalu

VEDRAN PETEH/CROPIX

Zahvaljujući svom poslu naučila je putovati s vrlo malo stvari, a trudi se tako i živjeti. Naime, smatra da je svima potrebno puno manje odjeće i stvari od onog koliko većina ima. Tako je u njihovoj kući samo jedan malo veći ormar te ladičar u kojem su Leonelove stvari.

Odrasla je u središtu Rijeke, u građanskom stanu visokih stropova, okružena antiknim namještajem, koncertnim klavirom i muzikom. Završila je i osnovnu muzičku školu, svira klavir, gitaru i violinu. Od roditelja je, baš kao i njezin sinčić, naslijedila dobar sluh pa često zajedno sviraju i pjevaju, ali samo uz gitaru jer mjesta za klavir još nemaju. On će, otkriva, biti u njihovom budućem, većem domu.

image

Sav namještaj u kuhinji je ručno izrađen

VEDRAN PETEH/CROPIX

"Život u centru svakako ima svoje prednosti jer je sve u blizini. No, mi smo svoju sreću pronašli u kući 16 kilometara udaljenoj od centra Rijeke, u koju idemo svakodnevno i tamo smo za dvadesetak minuta. Sina vozimo u vrtić, a ja sam prije pet godina položila ispit za instruktoricu joge pa tečajeve održavam u Dražicama i Kastvu. Uz to, osmislila sam luksuzni kozmetički brend za njegu kože, Erra, napravljen od prirodnih sastojaka pa me i taj poslovni dio svako malo vodi u rodni grad", objasnila je Stefani Marković.

Premda u vrtu imaju i garažu, u njemu je samo Leonelov ATV quadro, a njihov vozni park - džip i motor - parkirani su ispred garaže. Naime, svestranom Ervinu garaža je prostor u kojem je izradio i radi gotovo sav namještaj za kuću od prirodnih materijala poput drveta i bakra, poznatog po pročišćavanju prostora od negativne energije... A kako uživa u stvaranju stolova, stolića, polica, svjetiljki i brojnih drugih predmeta, garaža je uvijek puna.

image

Stefani obožava vožnju motorom

VEDRAN PETEH/CROPIX

Kako bi što više dobili od života u prirodi, iz kuhinje, blagovaonice i boravka - koji su otvoreni zajednički prostor - u svakom trenutku kroz staklene stijene vide planine Hum i Hahlić, zelenilo, sunce, mjesec, mijenjanje prirode kroz godišnja doba, pa bambus i stabla masline, smokve i drenjule koje su posadili u prostranom vrtu.

"Često smo na terasi ili pak uz otvorena klizna staklena vrata. Bila sam u kućama s terasama od stotinjak kvadrata. Da, lijepe su, uživala sam gledajući ih. Ali to nije nešto što ja želim za sebe i nas. Srećom i Ervin i ja kompatibilni smo u mnogim stvarima, poput jedne duše u dva tijela. Dva stolca i drveni stolić sasvim su nam dovoljni da uživamo u pogledu i prirodi ispijajući kavu ili čaj. Naravno, nismo svi isti i zato mislim da svatko mora živjeti u prostoru koji njega ispunjava mirom, zadovoljstvom. Posao ostavljamo pred kućnim vratima. Oboje jako volimo sport, puno planinarimo, trčimo na obližnjoj staroj avionskoj pisti koja se više ne upotrebljava, idemo u duge šetnje ili pak na brzo hodanje. I često se vozimo motorom. Prije par mjeseci snimila sam reklamu za novi Hondin motor jer ga je trebalo i voziti po cesti punoj krivina. Dozvolu za motor imam već šest godina tako da sam baš uživala", rekla je Marković, koja je u svijet mode i kozmetike ušla kad su joj bile 22 godine, nakon što je diplomirala marketing na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani.

image

Vrijeme često provode na terasi ili pak uz otvorena klizna staklena vrata

VEDRAN PETEH/CROPIX

Snimala je modne kampanje za neke od najvećih inozemnih magazina kao što su Vogue, Elle, Grazia, Marie Claire... Zahvaljujući poslu modela živjela je između SAD-a, Turske, Grčke, Francuske, Italije, Velike Britanije i Španjolske. Više je puta nosila i revije, no pista je nikad nije privukla. Puno su joj draže kampanje, a najviše je snimala one za kupaće kostime i donje rublje te za kozmetičke preparate. Nakon udaje i rođenja sina smanjila je posao te se zadržala samo u agencijama u Londonu, Barceloni i Milanu.

image

U Leonelovoj sobi stoji i obiteljska gitara

VEDRAN PETEH/CROPIX

"Voljela bih raditi i više, ali onda ne bih mogla biti uz sinčića i supruga, tako da prihvaćam poslove koji traju najviše tri dana. Cijela obitelj voli putovati, pa često i suprug ide sa mnom. Jedno vrijeme smo i zbog njegovog posla po nekoliko mjeseci živjeli u inozemstvu - prvo u Li­­vor­­nu, potom u Nici i Cannesu. Najvažnije nam je da smo zajedno i da smo blizu prirode, zbog čega uživamo u svom domu punim plućima", istaknula je Stefani.

image

Ervin i Stefani sami su napravili komodu od hrastovine u spavaćoj sobi

VEDRAN PETEH/CROPIX
image

Slon izrezbaren od drveta, dar Stefanine sestre kupljen na Tajlandu

VEDRAN PETEH/CROPIX
Linker
09. ožujak 2024 01:06