Izvor Pende

 TONCI PLAZIBAT/CROPIX
IZVOROVA GODINA

Zagrebačka izložba dubrovačkog majstora: "Nakon godina intenzivnog stvaranja ubirem plodove svog rada"

Nakon zagrebačke izložbe Izvor Pende samostalne izložbe priredit će u Bratislavi, Beču i Dubaiju, gdje ga zastupa ekskluzivna Intent Gallery.

Nakon zagrebačke izložbe Izvor Pende samostalne izložbe priredit će u Bratislavi, Beču i Dubaiju, gdje ga zastupa ekskluzivna Intent Gallery.

Otvorenju izložbe "Izvor" u zagrebačkoj Galeriji Forum u kojoj se do 9. veljače mogu razgledati novi radovi 47-godišnjeg dubrovačkog slikara Izvora Pende, autor će nazdraviti čašom vode, kao što to već redovito čini posljednjih deset godina.

Izvor Pende studirao je u Dusseldorfu i smatra se začetnikom nove apstrakcije u hrvatskoj likovnosti, a na izložbi "Izvor" predstavlja novih devet ulja velikog formata iz ciklusa predmetnih apstrakcija kakve obožavaju kolekcionari i njegovi kupci diljem svijeta.

Zagrebačka izložba zapravo je uvod u Izvorovu najbolju godinu u kojoj njegovi radovi ulaze u najekskluzivnije galerije kao što je Intent Gallery iz Dubaija, utočište za najbolje poznavatelje suvremene umjetnosti, gdje se njegova prva samostalna izložba otvara 14. veljače. Prije toga izlaže u galeriji Zahorian Van Espen u Bratislavi, pa na skupnoj izložbi Art Rotterdam, a u svibnju ga čeka samostalna izložba u bečkoj galeriji Rodler Gschwenter.

image

Izložba "Izvor" u Galeriji Forum može se razgledati do 9. veljače

PRESS

"Otvorila su se mnoga vrata, čini se da nakon godina intenzivnog stvaranja ubirem plodove svog rada. O novcu više ne pregovaram jer je moja cijena tržišna, pa raste s interesom galerista i kupaca. Osobno svoje slike ne prodajem nego to čine isključivo galeristi koji me zastupaju", priča Pende i dodaje da njegova supruga, kiparica Marijana Pende iz svake serije odabere jedno Izvorovo djelo za njihovu privatnu kolekciju. Ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Branko Franceschi Izvora Pendea svojedobno je opisao kao majstora visoke kvalitete, nezabilježene od naših najvećih velikana apstrakcije poput Ede Murtića. Danas mu je baza u Zagrebu, kamo se sa suprugom i tri njihove mace lani preselio iz Dubrovnika.

image

Supružnici Izvor i Marijana Pende lani su se preselili u Zagreb

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Zapravo živimo između Zagreba i Dubrovnika, uz česta putovanja. No, najbolje se osjećam u ateljeu, zatvoren u svom umjetničkom svijetu", kaže Izvor Pende, koji svojim najvažnijim učiteljima smatra istaknute njemačke umjetnike - Karin Rissu, svoju profesorica na Umjetničkoj akademiji u Dusseldorfu, Markusa Lupertza, tadašnjeg rektora Akademije, te kolegu Daniela Richtera, čija najvažnija djela postižu cijenu višu od milijun dolara.

image

Izvor Pende

BILJANA BLIVAJS/CROPIX
Linker
27. travanj 2024 16:05