INSPIRACIJA ZA IZLET

Ne znate kamo za vikend? Travel bloger nam otkriva zašto je jezero Balaton odlična ideja

Koga briga što Mađarska nema more, kao što kaže stara narodna, kad ima jezero Balaton koje se proteže na blizu 600 četvornih kilometara površine i koje, uz šetnju i kupanje, nudi brojne kulturne i povijesne zanimljivosti - kao što nam je otkrio travel bloger Nikola Brzak.

Na samo sat vremena od hrvatske granice smjestio se gradić Keszthely, a pokraj njega prirodno čudo, gradić Hévíz poznat po geotermalnom jezeru koje je u bilo koje godišnje doba ugodno za kupanje. Temperatura vode ljeti je 32 - 38 stupnjeva, a zimi oko 22 stupnja. Ako je vani toplo možete se sunčati i kupati u vanjskom dijelu jezera, a tijekom hladnijih dana možete boraviti u unutarnjem dijelu, a kupati se možete i u vanjskom.

image

Drveno kupalište na jezeru Hévíz

NIKOLA BRZAK
image
NIKOLA BRZAK

Imate više vrsta ulaznica pa se tako možete kupati tri sata za 11,50 eura ili cijeli dan za 18 eura. Preporučujem da automobil ostavite na besplatnom parkiralištu koje se nalazi na pola puta između središta grada i obale jezera, nalazi se u ulici Malom (Malom utca). Ako se prvo odlučite za šetnju gradom, obavezno morate posjetiti Dvorac Feštetič (Festetics Kastély), glavni trg, prošetati se glavnom ulicom i sjesti na kolač u slastičarnicu Muškatli.

image

Nikola Brzak

NIKOLA BRZAK

U sklopu Dvorca Feštetič nalazi se predivan park i kuća palmi, a možete ga obići i iznutra jer se ondje nalazi neizostavna soba ogledala. Pokraj dvorca je i odličan muzej, u sklopu kojeg imaju stalnu izložbu lova te željeznice. Izložena je maketa mini vlakića i željezničkih kolodvora.

Nakon šetnje gradom uputite se do jezera. Uz samu obalu nalazi se predivna šetnica, a tu je i mol po kojem se možete prošetati, a ako vam ostane vremena, možete napraviti i kratku turu turističkim brodom. Na obali se nalazi i veliki kotač s kojeg se pruža predivan panoramski pogled na grad i jezero. Ručati možete u restoranu Kocsi Čarda čija je pohana piletina punjena koprom i sirom s pomfritom od batata vrlo ukusna. Možete naručiti i tipični mađarski gulaš. Za desert preporučujem Šomloi galušku, ali ga podijelite s nekim jer je porcija golema. Ručak s dva slijeda i pićem će vas stajati oko 20 eura.

Vrijedi posjetiti i gradić Tapolca, smješten kojih petnaestak kilometara od jezera Balaton. Kada smo stigli, automobil smo ostavili na besplatnom parkiralištu te krenuli šetati prema središtu grada i špilji. Šetnica se proteže uz potok koji vodi do mlinskog jezera, no glavne atrakcije su špilje koje se protežu ispod gradića.

image

Romantični gradić Tapolca

NIKOLA BRZAK

Ova koja se danas koristi za turističke svrhe posebna je zbog jezera koje se nalazi unutar nje i kojim se može i zaveslati. Vožnja traje petnaestak minuta te je vrlo uzbudljiva. Sve je jako usko i nisko, tako da se pripremite na izvijanje i savijanje.

Temperatura unutar špilje je kroz cijelu godinu oko 20 stupnjeva. Dok veslate, fotografirat će vas, odmah na početku, par metara od samog starta. Sliku možete kupiti pri izlasku te stoji oko 3,50 eura. Ulaznica košta 10 eura za odrasle osobe, a 7 eura za djecu. Kupite ih online te izaberite točno vrijeme posjeta.

U cijenu je uključen i posjet stalnoj izložbi, koja govori o nastanku špilje te cijeloj evoluciji. Ručak pojedite u restoranu Tópart Bisztró. Nude razna jela, od tipičnih mađarskih, preko tjestenine do burgera. Ja sam se odlučio za burger koji me koštao 10 eura. Cijene se uglavnom kreću između 10 i 15 eura.

image

Špiljsko jezero u blizini Tapolca po kojem se vozi čamcem

NIKOLA BRZAK

Preporučujem vam da za piće uzmete gazirane sokove koji su tipični u Mađarskoj: meni je najdraža ona od maline u čaši od pola litre. Cijena im je oko 2,5 eura. Možete posjetiti i najviši vrh Balatona, Badacsony, jer se nalazi samo 10 kilometara od Tapolce.

Uz samu je obalu jezera i idealno je mjesto za šetnju prirodom i uživanje u predivnim pogledima. Kraj je poznat po mnogobrojnim vinima te ćete tijekom šetnje vidjeti desetke vinograda i vinskih podruma. Možete se uputiti do vidikovca Kisfaludy koji se nalazi na oko 40 minuta lagane šetnje kroz šumu. Automobil možete ostaviti u mjestu Badacsonytomaj.

Do vidikovca nije teško doći, samo pratite putokaze. Vrh Badacsonya nalazi se na 437,3 metra nadmorske visine. Brdo je nastalo kao rezultat vulkanske aktivnosti prije razdoblja u kojem je Panonija bila aktivna geološka jedinica.

image

Kip djevojke u Tihanyu, na mjestu poznatom po jeki

NIKOLA BRZAK

Na putu do vidikovca naići ćete i na restoran Kisfaludy koji je nekada bio kuća mađarskog pjesnika Sándora Kisfaludyja. S Badacsonya, točnije vidikovca, pruža se predivan panoramski pogled na drugu stranu, južnu obalu Balatona, na grad Fonyód. Dok se na sjevernu stranu pruža pogled na Tapolcu i okolicu.

Noćili smo u Balatonfüredu u Boutique Hotel Annushka te nedjelju proveli u Tihanyu, malom mjestu na poluotoku koji je cijeli povijesni spomenik. Upravo zbog benediktinskog samostana, Opatije Tihany, koju je 1055. godine osnovao Andrija I. Povelja o osnutku ove opatije je prvi sačuvani zapis na mađarskom jeziku, a čuva se u benediktinskoj opatiji u Pannonhalmi.

Sama crkva u Tihanyu obnovljena je 1754. godine u baroknom stilu. Pokraj samostana nalazi se šetnica s koje se pruža najljepši pogled na Balaton te Balatonfüred. Uživat ćete u predivnim tirkiznim bojama jezera te ćete se na trenutak zapitati gledate li u more ili jezero. Kada sam stavio story na Instagram @brziputopis, mnogi su mi pisali kako uopće ne bi rekli da je to jezero.

image

Tradicionalne kuće u Tihanyu

NIKOLA BRZAK

Na ciglenom zidu uzduž šetnice nalazi se i minijaturna brončana skulptura ptice, a predstavlja popularni lik iz crtića, Gomboc Artura, koji obožava čokoladu. Nastavite li šetati u smjeru restorana Echo, doći ćete i do kipa djevojke koja je okrenuta prema samostanu te izgleda kao da viče. Naime, nakon izgradnje crkve opatije, ljudi su šetali u blizini te ubrzo primijetili da je svaki zvuk koji je dopirao iz smjera sjevernog obronka nasuprot benediktinskog samostana bio odjek od zida crkve, nesmetano sve do početka 19. stoljeća, do izgradnje vile i sadnje nekoliko stabala, koja su smanjila intenzitet jeke. Želite li isprobati jeku, stanite ispred kipa djevojke te vičući izgovorite zvučnu dvosložnu riječ.

image

U Tihanyu se mogu kupiti proizvodi od lavande koja se uzgaja u okolici

NIKOLA BRZAK

Osim crkve, mjesto je poznato i po lavandi. Lavanda ovdje zbog povoljne klime jako dobro uspijeva. Ljeti, u srpnju, održava se i festival lavande, a tijekom cijele godine doslovno na svakom koraku možete kupiti nešto ili pojesti nešto lavande. Od sladoleda, preko kolača i limunade sve do džemova, gina i kozmetičkih proizvoda od lavande.

Tu je i slastičarnica Rege u koju obavezno morate otići na nešto slatko ili popiti kavicu. Meni najdraže, uz pogled i džem, su kuće tipične za ovo područje. Većina kuća ima krov od trstike. Obavezno se spustite i do jezera koje se smjestilo podno grada. Trebat će vam kojih desetak minuta pješke, a onda ga možete i okružiti.

Za to će vam trebati oko dva sata. Do Tihanya možete doći brodom iz Balatonfüreda i na isti se način vratiti. Pogotovo u sezoni kada bude gužva i parking se jedva nađe. Balatonfüred se nalazi na 10 kilometara od Tihanya. Poznato je turističko mjesto te ljetovalište.

image

Malinovac, sok od maline s mineralnom, poznat je i u našim krajevima

NIKOLA BRZAK

Grad ljeti živi punim plućima, zahvaljujući turistima, a posebno Mađarima koji ovdje vole ljetovati. Možete se prošetati obalom, duž koje se pruža predivna šetnica te mol i pristanište brodova. Tu su i brojni butici, kafić i restorani. Mi smo se za ručak odlučili za restoran Il Lago. Talijanski restoran koji nudi pizzu, pastu, lasagne te prefini tiramisu. Cijene se kreću od 10 do 15 eura.

KORISNO JE ZNATI

  1. Za vožnju autocestom po Mađarskoj potrebna je vinjeta. Možete je kupiti na benzinskoj postaji ili online, a cijena za automobile je oko 16,5 eura za 10 dana.
  2. Valuta u Mađarskoj je forinta, ali se na većini mjesta može plaćati karticama.
  3. Za Hévíz je potrebno ponijeti svoj ručnik te natikače, najam se naplaćuje. Na licu mjesta dobijete mogućnost korištenja sigurnosnih ormarića za odlaganje stvari.
  4. Kontrole na granici nema kao ni roaminga za mobilne usluge.
Linker
25. ožujak 2024 02:50