Farmerski pothvat

Oduševio gledatelje: Domagoj Vida ispričao je sve o svojoj farmi crnih, slavonskih svinja

I sam je dvojio da li je to dobra ideja, no trojca njegovih prijatelja koji vode posao u mjestu Cret Viljevski, pokraj Donjeg Miholjca, brzo su ga demantirali.

Brončani Domagoj Vida gostovao je u dokumentarnom serijalu "Dulum zemlje" i tako otvorio drugu sezonu HTV-ovog dokumentarnog serijala i predstavio projekt kojim je revitalizirao malo slavonsko mjesto Cret Viljevski, pokraj Donjeg Miholjca. Pričao je o farmi crnih slavonskih svinja koju je pokrenuo s prijateljima Lukom Mandićem te braćom Draganom i Dimitrijem Simonovićem, no uspješan business ekološkog uzgoja autohtone pasmine nije jedino postignuće kojim se može pohvaliti. Suvremeno zdanje njihove farme nedavno je nominirano za prestižnu arhitektonsku nagradu "Viktor Kovačić" za 2021., dizajnirao ga je zagrebački arhitektonski studio SKROZ - hoće li je dobiti, doznat će na proljeće ove godine.

Priča o tome kako je branič grčkog prvoligaša AEK "Atena" započeo farmerski business počinje 2014., razgovorom s prijateljima o pokretanju zajedničkog posla. Svidjela im se Vidina ideja započeti nešto konkretno, a njemu se, pak, nije otvarao kafić ili restoran. Znao je da njegovi prijatelji nisu imali nikakve veze s poljoprivredom, ali to ih nije spriječilo da izgrade uspješnu poslovnu priču.

"U početku ni oni niti ja nisam bio upućen u crne svinje. Nitko od nas nije imao veze sa stočarstvom. Svi oko nas bili su sigurni da je to bacanje novca", ispričao je Vida.

image

Doček brončanog Domagoja Vide u Osijeku

VLADO KOS CROPIX

Njegovi prijatelji otkrili su da je i on sam u početku dvojio upustiti se u projekt.

"Kada smo mu rekli da bi držali svinje, zastao je i u jednom trenutku upitao jesmo li normalni?", ispričali su njegovi prijatelji. Na kraju je zaključio da vrijedi pokušati.

"Jednostavno, osjećam da trebam pomoći ljudima i svome kraju. Sretan sam što su mi oni prijatelji. U životu trebaš biti hrabar i moraš dati da bi ti se vratilo", zaključio je Vida u popularnom dokumentarnom serijalu i oduševio gledatelje.

Linker
18. travanj 2024 10:31