SPLITSKA GOŠĆA

Moderna diplomatkinja u Splitu: Kolinda Grabar-Kitarović na pragu novog izazova

Bivša hrvatska predsjednica predavat će modernu diplomaciju i odnose s javnošću na novom studijskom programu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Prošle su tri godine i dva mjeseca otkako je Kolindi Grabar-Kitarović završio povijesni mandat prve hrvatske predsjednice, no odmora za nju nema. U posljednje vrijeme jako je angažirana kao članica Međunarodnog olimpijskog odbora i rado je viđena gošća na brojnim svjetskim konferencijama i sastancima na vrhu, a njezin raspored uskoro će postati još gušći.

Lani je zbog posla putovala na četiri kontinenta i posjetila 40 gradova, a uskoro će zaredati i njena putovanja između Zagreba i Splita. Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu dugo je vremena u medijskoj tišini u suradnji sa Sapir Accademic College iz Izraela pripremao novi samofinancirajući diplomski studij na engleskom jeziku, piše Slobodna Dalmacija.

image

Lani je putovala u 40 gradova na četiri kontinenta

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Njegov je naziv "Democracy and Resilience in Modern Society" (Demokracija i društvena otpornost suvremene države), a na Filozofskom fakultetu očekuju da će osim domaćim biti privlačan i stranim studentima.

Prvi studenti u klupe će sjesti najesen, a nakon diplome steći će zvanje magistra javnih politika i diplomacije. Predavat će im brojni domaći i strani stručnjaci, a među njima i Kolinda Grabar-Kitarović. Bivša hrvatska predsjednica prije svog mandata na Pantovčaku bila je veleposlanica RH u SAD-u, pa pomoćnica glavnog tajnika u NATO-u, te ministrica vanjskih poslova i europskih integracija. U Splitu će s profesoricom splitskog Ekonomskog fakulteta Ivanom Bilić, te Jamesom Brendanom Foleyjem, bivšim veleposlanikom SAD-a u Hrvatskoj predavati na kolegiju Moderna diplomacija i odnosi s javnošću.

image

Kolinda Grabar-Kitarović i Zlatko Mateša na vaterpolskoj utakmici Hrvatske i Mađarske

DAMIR KRAJAC CROPIX

"Ovaj studij predstavlja novinu u visokoobrazovnom prostoru i to ne samo u Hrvatskoj nego i mnogo šire. Riječ je o inovativnom interdisciplinarnom dvogodišnjem diplomskom studiju, a izradili smo ga u suradnji s kolegama iz Izraela. To je prva konkretna suradnja naše zemlje s Izraelom u području visokog obrazovanja. Sa znanstveno-nastavnog aspekta ovaj studij nudi ono najbolje iz Hrvatske i Izraela i to s ciljem daljnjeg osnaživanja prijateljskih odnosa između dviju država. S druge strane, on nudi kvalitetnije pozicioniranje budućih mladih stručnjaka na globalnom tržištu", uvjerena je dekanica Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Gloria Vickov, koja je inicijatorica programa.

image

U ožujku je nazočila predstavljanju projekta Micro Learning Entrepreneurship for Athletes (MLEA) u organizaciji Zagrebačke skole ekonomije i managementa

ZELJKO PUHOVSKI CROPIX

Školarina za četiri semestra iznosi 12 tisuća eura, a na Filozofskom fakultetu očekuju da će se studenti nakon diplome zapošljavati u institucijama državne i lokalne uprave, međunarodnim poslovima, diplomaciji, kulturi, turizmu, upravljanju i rukovođenju, administraciji, trgovini, novinarstvu i izdavaštvu, odnosima s javnošću...

image

Članica je Međunarodnog olimpijskog odbora

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Dodaju i kako je program studija usklađen s potrebama inozemnog tržišta rada, procesom internacionalizacije i globalizacije gospodarstva, ulogom Hrvatske u EU-u, odnosa Izraela prema EU-u i, općenito, njegove međunarodne pozicije. A u ekskluzivnom razgovoru za Gloriju Kolinda Grabar-Kitarović je nedavno opisala kako trenutačno izgleda njezina svakodnevica.

"Ja živim po svom, što mi donese svaki dan, sama i svoja, nikom se ne opravdavam. Samo što više nisam ranjena vučica. Sada sam neovisna i svoja. Nisam članica ni jedne stranke i radim ono što doista volim", izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Linker
13. ožujak 2024 00:16