SAVO PRELEVIC/AFP/PROFIMEDIA
Roberto Cavalli

Odlazak talijanskog dizajnera koji je postao jedan od omiljenih: Obožavao je ekstravagantno, a tako je i živio

Vijesti o odlasku slavnog dizajnera Roberta Cavallija potvrđene su iz njegove modne kuće.

Vijesti o odlasku slavnog dizajnera Roberta Cavallija potvrđene su iz njegove modne kuće.

Talijanski dizajner preminuo je u dobi od 83 godine u Firenci nakon duge bolesti, a vijesti su potvrđene iz njegove modne kuće.

"Bio je to život pun ljubavi. S velikom tugom javljamo da se danas posljednji put opraštamo od našeg osnivača Roberta Cavallija. Od skromnih početaka u Firenci, Roberto je postao svjetski poznato, voljeno i poštovano ime. Bio je talentiran i kreativan i vjerovao je kako svatko može u sebi pronaći i odgojiti umjetnika. Njegova ostavština nastavit će živjeti kroz njegovu kreativnost, ljubav prema prirodi i njegovu obitelj koju je obožavao", stoji u priopćenju objavljenom na Instagramu.

image

Roberto i Eva nisu bili samo supružnici, bili su i poslovni suradnici te je ona neko vrijeme bila kreativna direktorica brenda

GIAN MATTIA D‘ALBERTO/SHUTTERSTOCK

Vlastiti brend lansirao je 1970., a prvu kolekciju je predstavio na Salon du Prêt-à-Porter u Parizu, koji je održan u konvencijskom centru Porte de Versailles. Početkom sedamdesetih je patentirao inovativan proces tretiranja kože te otvorio svoj prvi dućan nazvan Limbo u Saint Tropezu 1972., koji je bio toliko uspješan da je iduće godine pozvan da predstavi svoje kožnate komade u Sala Bianca u Firenci, uz brendove Missoni, Krizia, Fendi i Basile. Tih godina njegove su kreacije nosile i Sophia Loren te Brigitte Bardot.

image

Roberto Cavalli na reviji 2010. godine

LUIS ROBAYO/AFP/PROFIMEDIA

Cavalli je bio poznat po svojoj ljubavi prema uzorcima, a ljubav prema bojama, upečatljivim uzorcima i glamu prožeo je kroz muške i ženske kolekcije, ali i kolekcije naočala, kupaćih kostima pa čak i donjeg rublja. Unio je i veliku promjenu u industriju trapera devedesetih kada je bio jedan od prvih koji su koristili likru u traperu kako bi postigli uski, seksepilan kroj. Naomi Campbell je, prošetavši u jednom paru 1993. godine na reviji, uspjela njegove traperice staviti u prvi plan u industriji mode.

Zvijezde su ga obožavale i redovito birale za crvene tepihe pa smo u njegovim kreacijama mogli vidjeti Victoriju Beckham, Beyoncé, Charlize Theron, Madonnu, a njegovu haljinu nosila je i Kim Kardashian 2015. na Met Galu, jedan od najvažnijih modnih događaja.

image

Cindy Crawford na reviji 2002.

GIUSEPPE FARINACCI/ČTK/PROFIMEDIA
image

Kim Kardashian na Met Gali 2015. godine

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK

Glavna strast uz životinje i modu, bile su mu umjetnost i fotografija, a jedna od životnih maksima bila je "raskoš je uspjeh". Kada je govorio o svojoj ljubavi prema uzorcima - prvenstveno cvjetnom i životinjskom - Cavalli je volio naglasiti kako je "Bog najbolji dizajner na svijetu, ja ga samo kopiram". Naravno, bio je i bez dlake na jeziku pa je često kritizirao modnu industriju za koju je smatrao da je postala preindustrijska i nekreativna, te da iskorištava mlade, premršave modele, što se kosilo s njegovom idejom senzualne žene jake osobnosti, kao što je Naomi Campbell koju je obožavao.

image

Naomi Campbell nosila je reviju i 2012. godine

AGF S.R.L./SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Bio je jedan od prvih dizajnera koji je shvatio da kupcima treba pružiti cjelokupno iskustvo, odnosno pozvati ih u svoj svijet, pa je 2002. godine otvorio Just Cavalli Cafè u Milanu, a šest godina nakon otvorio i svoj prvi klub u Firenci. Svoju ponudu proširio je 2011. godine kada je odučio uvesti liniju za dom. Iz kuće koju je pokrenuo povukao se 2015. godine, kada je brend preuzela talijanska firma Clessidra SGR, a kreativno vodstvo preuzeo Peter Dundas. U međuvremenu je bilo još promjena kod brenda, a trenutačno je kuća u vlasništvu Vision Investment grupacije, dok kolekcije dizajnira Fausto Puglisi, kojeg mnogi hvale da vraća brend na pravi put - onaj koji je Cavalli svojedobno postavio.

image

Cavalli kolekcija za jesen/zimu 2024.

FIRSTVIEW/SHUTTERSTOCK

Talijanski dizajner je godinu prije nego je vodstvo kuće prepustio drugima objavio autobiografiju “Just Me!” u kojoj su, kako je sam rekao, ljudi mogli otkriti nepoznatog Roberta Cavallija jer je predstava gotova i došlo je vrijeme da predstavi pravog sebe. U knjizi je je opisao najznačajnije trenutke iz života, krećući od tragičnog gubitka oca kojeg su pogubili njemački vojnici 1944., kada je on imao samo tri godine.

"Ovo nije knjiga o modi. Ovo je knjiga o dječaku iz skromne obitelji koji je uspio zahvaljujući snazi volje", poručio je tada, a volio je otkrivati i kako se nagrađivao za uspjehe - od prvog automobila Fiata 500, čiju je kupovinu nazvao najboljim trenutkom u životu, pa do prvog Ferrarija, helikoptera i jahte na kojoj je najviše uživao ploveći Mediteranom.

image

Roberto Cavalli sa suprugom Evom 2009. godine

NEBINGER-ORBAN/ABACA/SHUTTERSTOCK

Ništa manje zanimljiv od poslovnog, bio je i njegov privatni život. Slavni dizajner u tri je veze dobio šestero djece, od kojih je najmlađi - sin Giorgio - tek proslavio prvi rođendan. Naime, u prvom braku sa Silvanellom Giannoni dobio je Cristianu i Tommasa, dok je u drugom braku, s Evom Mariom Düringer, u koju se zaljubio na natjecanju za Miss Universe, dobio Rachele, Daniela i Robin. Od 2014. godine talijanski je dizajner bio u vezi s modelom Sandrom Nilsson-Bergam s kojom je lani dobio sina kojem je nadjenuo ime u spomen na oca.

image

Roberto Cavalli na proslavi 81. rođendana

MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Linker
28. travanj 2024 04:36