Cate Blanchett

 DANIELE SCHIAVELLO LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT
NJEZINA GODINA

Slavna glumica slavi 55. rođendan i tri desetljeća ljubavi: "Na prvi pogled smatrao me hladnom..."

Australska glumica i dvostruka oskarovka Cate Blanchett dobitnica je nagrade za životno djelo Filmskog festivala u San Sebastianu.

Australska glumica i dvostruka oskarovka Cate Blanchett dobitnica je nagrade za životno djelo Filmskog festivala u San Sebastianu.

Njezina biografija je filmska, a filmografija već sada, na pragu 55. rođendana koji slavi 14. svibnja - legendarna. Stoga nije čudo da je australska glumica Cate Blanchett, jedna od najsamozatajnijih holivudskih zvijezda, koja se može pohvaliti nevjerojatnim filmskim i televizijskim uspjesima, zaslužila i nagradu za životno djelo Donostia koju će joj dodijeliti organizatori uglednog Filmskog festivala u San Sebastianu, koji se ove godine održava 72. put, i to od 20. do 28. rujna.

image

Cate Blanchett u Los Angelesu u ožujku

MOLOPHOTO/IMAGESPACE/SHUTTERSTOCK

Vijest stiže u trenutku kad je Europska filmska akademija objavila da je Blanchett prihvatila članstvo u žiriju za dodjelu godišnjih nagrada, te uoči premijere političke komedije "Rumours" na Filmskom festivalu u Cannesu u svibnju, u kojoj značajnu ulogu ima i Zlatko Burić, hrvatski glumac s danskom adresom, koji je odigrao zapaženu ulogu u nagrađivanom trileru "Trokut tuge" redatelja Rubena Östlunda.

image

Cate Blanchett i Andrew Upton u Londonu 1998.

ALAN DAVIDSON/SHUTTERSTOCK

Dvostruka oskarovka proslavila se, pak, ulogom kraljice Elizabete u istoimenom filmu, a superuspješnu karijeru nastavila je graditi hvaljenim naslovima "Talentirani gospodin Ripley", "Avijatičar" i "Judith French", te filmovima iz franšize "Gospodar prstenova".

Uz to se smatra ikonom profinjenog stila, aktivisticom za zaštitu okoliša i ženska prava, te humanitarkom kojoj su u fokusu prava izbjeglica i žrtava političkih progona diljem svijeta, zbog čega je prihvatila ulogu ambasadorice dobre volje UNHCR-a.

image

Supružnici sa sinovima u New Yorku 2019.

MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

Privatno je sreću pronašla u braku s 58-godišnjim australskim scenaristom i kazališnim dramaturgom Andrewom Uptonom, s kojim se vjenčala 29. prosinca 1997. u Sydneyju. Spojila ih je predstava "Galeb" Anton Pavloviča Čehova u kojoj je ona 1996. igrala ulogu Nine, a koju je on adaptirao za australsku izvedbu u kazalištu Belvoir St Theatre.

image

Jedna od prvih zajedničkih fotografija Cate Blanchett i Andrewa Uptona

FERREIRA/SHUTTERSTOCK

"Nije to bila ljubav na prvi pogled, jer me Andrew smatrao rezerviranom i hladnom, a on je meni djelovao prepotentno i arogantno. Na kraju se ispostavilo da smo oboje bili u krivu", izjavila je glumica koja sa suprugom podiže sinove Dashiella (22), Romana (19) i Ignaca (16), te 9-godišnju kćer Edith, koju su posvojili 2015.

"O posvojenju smo razmišljali otkako smo prvi put postali roditelji i nitko nije sretniji od nas što smo našoj kćerkici pružili ljubav i topli obiteljski dom", izjavila je glumica koja je lani zabrinula fanove jer se u javnosti pojavljivala sama, bez supruga i bez vjenčanog prstena na ruci. Mnogi su to protumačili kao znak velike krize i mogućeg bračnog brodoloma, no Cate i Andrew te glasine nikada nisu komentirali, a na kraju se pokazalo da su ih razdvojile poslovne obaveze.

Linker
10. svibanj 2024 13:31