Jo Mersa Marely pronađen je mrtav u svom automobilu na Floridi

 ZUMAPRESS.COM/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA
U CVIJETU MLADOSTI

Unuk Boba Marleyja pronađen mrtav u automobilu, imao je samo 31 godinu!

Glazbeni svijet oplakuje prerani odlazak američkog glazbenika Joa Merse Marleyja, unuka legende jamajčanskog reggaea.

Glazbeni svijet oplakuje prerani odlazak američkog glazbenika Joa Merse Marleyja, unuka legende jamajčanskog reggaea.

Imao je velike planove u glazbi i šoubiznisu, ali sudbina je htjela drukčije: od života se oprostio u cvijetu mladosti, nakon svega dva objavljena albuma i na neki način time potvrdio obiteljsku karmu i prokletstvo Marleyjevih.

Američki glazbenik jamajčanskog podrijetla Joseph Mersa Marley, poznatiji po umjetničkom imenu Jo Mersa preminuo je u 32. godini. Njegovo beživotno tijelo pronađeno je u automobilu na Floridi, gdje je živio od svoje jedanaeste godine, a obitelj pretpostavlja da je uzrok smrti gušenje od posljedica astme, kronične bolesti s kojom se borio od najranijeg djetinjstva.

Jo Mersa je bio unuk legendarnih reggae glazbenika Boba Marleyja i Rite Anderson, te sin glazbenika Stephena Roberta Neste Marleya, višestrukog dobitnika diskografske nagrade Grammy.

image

Bob Marley na vrhuncu karijere sedamdesetih

MP/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Legendarni jamajčanski glazbenik Bob Marley preminuo je od rijetkog oblika karcinoma kože 1981. u dobi od 36 godina, a imao je čak jedanaestero djece sa sedam različitih partnerica.

Bob Marley proslavio je svoju zemlju promoviravši rastafarijanstvo i reggae glazbu kao globalni fenomen šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a njegova umjetnička ostavština četiri desetljeća nakon smrti još uvijek snažno utječe na bendove i pjevače diljem svijeta.

Preminuo je u Miamiju na Floridi, kamo je njegov zrakoplov sletio na planiranom povratku kući u Jamajku, gdje je želio umrijeti. Uz njega je u posljednjim trenucima bio njegov sin Ziggy, Joe Mersin stric, kojem je uputio svoje posljednje riječi "da novac ne može kupiti život".

image

Jo Mersa Marley nastupao je s ocem Stephenom Marleyjem

LARRY MARANO/SHUTTERSTOCK

Upravo je uz strica Ziggyja i oca Stephena, te njihov sastav Melody Makers, Jo Mersa Marley kao tinejdžer započeo svoju glazbenu karijeru, a prvu autorsku pjesmu "My Girl" objavio je s bratićem Danielom Bambaatom.

Na svom posljednjem albumu "Eternal", objavljenom lani, surađivao je s umjetnicima kao što su Busy Signal, Black-Am-I i Kabaka Pyramid.

image

Jamajčanski glazbenik promovirao je rastafarijanstvo i reggae u globalne fenomene

ALI ALSHAMMASI/STOCKIMO/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Tim povodom dao je intervju časopisu Rolling Stone u kojem je progovorio o svom odrastanju i planovima za budućnost.

"Bilo je magično odrastati okružen glazbom i glazbenicima. Boravak u studiju za mene je oduvijek bio mnogo uzbudljiviji od pisanja školskih zadaća i od malih nogu sam znao da su glazba i pozornica moj svijet. Pripadam trećoj generaciji Marleyjevih i osjećam da moram nešto učiniti sa svojim korijenima: to je moj plan za budućnost", izjavio je Jo Mersa Marley godinu dana uoči svoje tragične smrti.

Linker
08. svibanj 2024 12:51