(FILES) Britain‘s Prince Harry, Duke of Sussex, and Britain‘s Meghan, Duchess of Sussex, leave at the end of the National Service of Thanksgiving for The Queen‘s reign at Saint Paul‘s Cathedral in London on June 3, 2022 as part of Queen Elizabeth II‘s platinum jubilee celebrations. Prince Harry and wife Meghan Markle were involved in a ”near catastrophic car chase” involving paparazzi in New York late on May 16, 2023, a spokesperson for the couple said May 17. ”This relentless pursuit, lasting over two hours, resulted in multiple near collisions involving other drivers on the road, pedestrians and two NYPD officers,” the spokesperson added. (Photo by Matt Dunham/POOL/AFP)

 MATT DUNHAM AFP
Izgubio osiguranje

Princ Harry izgubio na sudu: Ne može dobiti policijsku zaštitu

Princ Harry izgubio je pravni spor za plaćanje vlastite policijske zaštite u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Princ Harry izgubio je pravni spor za plaćanje vlastite policijske zaštite u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Visoki sud u Londonu donio je odluku u Harryjevom slučaju protiv britanske vlade nakon prvog saslušanja prošlog tjedna.To čini polovicu tužbe vojvode od Sussexa protiv Ministarstva unutarnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva zbog ukidanja njegove policijske zaštite koju su financirali porezni obveznici, što se dogodilo kada su se 38-godišnji Harry i njegova 41-godišnja supruga Meghan Markle prestali biti aktivni članovi kraljevske obitelji.

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa preselili su se iz Ujedinjenog Kraljevstva u Kaliforniju sa svojim četverogodišnjim sinom princom Archiejem, ubrzo nakon toga dobili kćerkicu princezu Lilibet.

image
ANGELA WEISS AFP

Govoreći u Kraljevskom sudu pravde u Londonu u utorak, sudac g. Justice Chamberlain najavio je da neće dati Harryju dopuštenje da traži sudsku reviziju odluke da mu se oduzme policijska zaštita.

Presuda je donesena više od godinu dana nakon što je Harry pokrenuo svoj slučaj u rujnu 2021., izvijestio je The Guardian, pozivajući se na The Mail on Sunday.

Tijekom posjeta Ujedinjenom Kraljevstvu u srpnju 2021. kako bi otkrio statuu svoje pokojne majke princeze Diane, Harryjeva sigurnost bila je "ugrožena zbog izostanka policijske zaštite" dok je napuštao dobrotvornu priredbu, rekao je glasnogovornik u siječnju 2022., a njegov su automobil jurili fotografi.

image
ANDY STENNING AFP

"Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa osobno financiraju privatnu zaštitu za svoju obitelj, ali to osiguranje ne može nadomjestiti policijsku zaštitu potrebnu dok su u Ujedinjenom Kraljevstvu. U nedostatku takve zaštite, princ Harry i njegova obitelj ne mogu se vratiti u njegov dom “, rekao je Harryjev glasnogovornik u to vrijeme za The Guardian. "Vojvoda je prvi put ponudio osobno plaćanje britanske policijske zaštite za sebe i svoju obitelj u siječnju 2020. u Sandringhamu. Ta je ponuda odbijena", nastavili su. "On je i dalje voljan pokriti troškove sigurnosti, kako ne bi plaćanje nametnuo britanskim poreznim obveznicima. Kao što je opće poznato, drugi koji su napustili javnu dužnost i izloženi su inherentnoj prijetnji dobivaju policijsku zaštitu bez ikakvih troškova."

"Cilj princa Harryja bio je jednostavan - osigurati sigurnost sebi i svojoj obitelji dok je u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi njegova djeca mogla upoznati njegovu domovinu", dodali su.

image
TOBY MELVILLE AFP

Princ Harry dobio je zeleno svjetlo za osporavanje odluke Ministarstva unutarnjih poslova u srpnju 2022., osporavajući poziv koji je prvotno uputio Izvršni odbor za zaštitu autorskih prava i javnih osoba u veljači 2020., piše The Telegraph.

Prošlog ljeta, g. Justice Swift rekao je da su četiri od pet razloga koje je iznio princ Harry "sporna" za reviziju. Na tom ročištu u srpnju 2022., Visoki sud u Londonu čuo je da se sigurnost Harryja i Meghan od tada rješavala na "fleksibilnoj osnovi, od slučaja do slučaja". Podržavajući to, njegov odvjetnik Shaheed Fatima je na sudu izjavio da "fleksibilnost ponekad znači da uopće nema sigurnosti".

Linker
28. travanj 2024 06:25