Princ Andrew

 SHUTTERSTOCK EDITORIAL
PRETOČEN U FILM

Sjećate li se intervjua princa Andrewa koji je i dalje najveća PR katastrofa u povijesti britanske kraljevske obitelji?

Razgovor princa s novinarkom BBC-ja iz 2019. godine sada je dobio ekranizaciju u obliku igranog filma u kojem glavne uloge imaju Rufus Sewell i Gillian Anderson. Prisjetili smo se zbog čega se radilo o najkontroverznijem razgovoru koji je kasnije proglašen i najvećom PR katastrofom kraljevske obitelji.

Razgovor princa s novinarkom BBC-ja iz 2019. godine sada je dobio ekranizaciju u obliku igranog filma u kojem glavne uloge imaju Rufus Sewell i Gillian Anderson. Prisjetili smo se zbog čega se radilo o najkontroverznijem razgovoru koji je kasnije proglašen i najvećom PR katastrofom kraljevske obitelji.

Film "Scoop", na hrvatski preveden kao "Velika ekskluziva", stigao je na Netflix i već je na popisu najgledanijih. Radnja se bazira na šokantnom intervjuu kojeg je princ Andrew (Rufus Sewell) dao Emily Maitlis (Gillian Anderson), novinarki BBC-jeve emisije "Newsnight". Trenutačno je drugi najpopularniji film na Netflixu u Hrvatskoj. U tom intervjuu, koji je posramio princa, ali i cijelu kraljevsku obitelj, dotakli su se i njegovog prijateljstva s osuđenim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom.

Cijeli svijet ostao je u šoku kada je procurio popis slavnih osoba koje su bile na otoku seksualnog prijestupnika Epsteina. Među njima se pronašao i princ Andrew, Vojvoda od Yorka, koji je bio Epsteineov blizak prijatelj. Kraljevska obitelj izbjegavala je bilo kakav komentar cijelog slučaja sve do tog dana 2019. godine kada je tada 59-godišnji princ dao ekskluzivni intervju koji je kasnije okarkteriziran kao najveća PR katastrofa kraljevske obitelji.

image

Princ snimljen prije nekoliko dana i netom prije premijere filma na Netflixu

PETER MACDIARMID/SHUTTERSTOCK

Film se temelji na knjizi "Scoops: Behind The Scenes of the BBC’s Most Shocking Interviews" koju je napisala Sam McAlister, producentica emisije. Upravo je ona bila osoba koja je uspjela dogovoriti prinčev nastup u kojem se pokušao oprati od sve glasnijih optužbi da je prijateljevao s pedofilom i spavao s maloljetnicom. No, 45-minutni intervju je bio potpuni promašaj.

Kontroverzni intervju emitiran je 16. studenog 2019. godine, a uglavnom je bio usmjeren na Andrewovu vezu s Epsteinom, njihove susrete i putovanja. Bilo je to samo nekoliko mjeseci nakon što si je Epstein oduzeo život u zatvoru. Novinarka Emily princa je pitala i o optužbama Virginije Giuffre (tada Roberts), koja je tvrdila kako ju je Epstein prisilio na seks s princem Andrewom kad je imala 17 godina. Naime, Virginija je otkrila kako je imala spolni odnos s princom Andrewom u Londonu 2001. kada je imala 17 godina i još dvaput, u New Yorku te na privatnom otoku američkog financijaša na Karibima.

"Princ dobro zna što je učinio i nadam se da će biti pošten", rekla je novinarima nakon saslušanja u New Yorku 2019. godine.

Andrew je negirao te optužbe no poprilično neuvjerljivo. Intervju ne samo da nije popravio njegovu sliku u javnosti, već se dogodilo upravo suprotno. Mnogi su smatrali da su njegovi odgovori nedorečeni i nedovoljno uvjerljivi, posebno u njegovom objašnjavanju susreta s Giuffre.

image

Andrew je negirao optužbe no poprilično neuvjerljivo. Intervju ne samo da nije popravio njegovu sliku u javnosti, već se dogodilo upravo suprotno

DANIEL LEAL AFP

"Ne sjećam se da sam je ikad upoznao. Jednostavno se to nije dogodilo", rekao je nesigurno princ Andrew. Dodao je kako nije istina da je bio s njom u noćnom klubu u Londonu nakon kojeg su imali seksualni odnos, kako ona tvrdi, već je tu večer proveo sa svojom djecom. Kako bi svoje tvrdnje ojačao, demantirao je čak i njezine navode da se "jako znojio dok su plesali" jer je, kako tvrdi, imao medicinsku dijagnozu zbog koje se nije mogao znojiti. "Doživio sam previše adrenalina kada sam bio ustrijeljen za vrijeme Falklandskog rata i jednostavno se više nisam znojio. Tek odnedavno se ponovno mogu znojiti", izjavio je princ Andrew, koji se za vrijeme intervjua itekako vidljivo preznojavao. Njegove isprike su bile u kategoriji bizarnih te je, u nekim slučajevima, sebe želio prikazati kao žrtvu okolnosti, a istovremeno nije pokazao nikakvo suosjećanje s Epsteinovim žrtvama te je negirao da je spavao s maloljetnicom. Nakon što mu je pokazana fotografija na kojoj je zagrlio 17-godišnju Giuffre, princ je inzistirao da je fotografija izmijenjena te da to nikako ne može biti on jer on u javnosti ne pokazuje privrženost te se rijetko fotografira. Nije propustio naglasiti kako se u svemu on osjeća te kako se njegova obitelj nosi s optužbama. "To je stalna bol moje obitelji, a sve se to kod mene razvilo u neku vrstu mentalne bolesti koja me stalno izjeda", rekao je tada, ali i dodao da ne žali zbog svojeg prijateljstva s Epsteinom zbog "ljudi koje je upoznao i prilika koje je dobio zbog njega".

Nakon velikih kritika koje su uslijedile nakon intervjua, princ Andrew objavio je da se povlači iz obnašvanja kraljevskih dužnosti. Ova odluka donesena je kako bi se smanjio negativan publicitet fokusiran na kraljevsku obitelj. Intervju je ozbiljno narušio reputaciju princa Andrewa, produbivši sumnje u njegovu povezanost s Epsteinom i optužbama za seksualno zlostavljanje. Ovo je ostao jedan od najkontroverznijih medijskih događaja povezanih s članovima britanske kraljevske obitelji u novijoj povijesti, a kako je došlo do njega možete vidjeti, barem dio, u novom filmu "Velika ekskluziva".

Linker
26. travanj 2024 17:45