Menadžer tjedna

IVANA GAŽIĆ (Zagrebačka burza) Stvara tržište kapitala za tisuće malih i srednjih tvrtki

Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze
 Arhiva / CROPIX

Što je postigla?

Zagrebačka burza pokrenula je novu trgovinsku platformu pod nazivom Progress putem koje bi mali i srednji poduzetnici mogli doći do kapitala za rast poslovanja putem izdavanja dionica ili kroz uvrštavanje testirati atraktivnost svojih dionica na tržištu. Platforma je rezultat projekta koji Burza provodi u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvitak i KPMG-om.

Zašto je to važno?

U Hrvatskoj je oko 13,5 tisuća malih i srednjih tvrtki, a njih više od 1300 ima između 2 i 20 milijuna kuna kapitala i one predstavljaju ciljnu skupinu za Progress. Takve se tvrtke gotovo isključivo financiraju putem banaka, iako se suočavaju s lošijim uvjetima od velikih tvrtki - višim kamatnim stopama, kraćim otplatnim rokovima, potrebama većih kolaterala... Progress može pomoći i obiteljskim tvrtkama: 30-ak posto hrvatskih tvrtki u obiteljskom vlasništvu traže kupca.

Kako posluje?

Na Zagrebačkoj burzi trenutačno je uvršteno 28 dionica u kotaciji Službeno tržište te još 119 na Redovitom tržištu. Osim toga, Burza upravlja i “alternativnim tržištem” CE Enter, na kojem je uvršteno još 20-ak dionica. Zagrebačka burza, koja je 2015. kupila Ljubljansku burzu, lani je imala 25 milijuna kuna ukupnih prihoda i neto gubitak od 3,8 milijuna kuna.

Što će učiniti u budućnosti?

Početak rada trgovinske platforme Progress očekuje se 2018. godine. Burza će malim i srednjim poduzećima pružiti znanje, pomoći im u traženju savjetnika, osigurati im fer troškove transakcije, savjetovati ih tijekom procesa financiranja i pomoći im u osiguravanju dodatnih sredstava kroz korištenje sredstava razvojnih banaka, agencija i državnih institucija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:09