Menadžer Tjedna

Jiří Dvorjančanský (Vipnet): Objavio najveći skok profitabilnosti u desetljeću

    AUTOR:
    • Globus

  • OBJAVLJENO:
  • 06.11.2017. u 15:02

Zagreb, 131216. Vipnet.
Vrtni put.
Intervju s predsjednikom Uprave Vipneta Jirijem Dvorjancanskyem.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Jiří Dvorjančanský

Što je postigao?

Nakon što su se dobrim rezultatima pohvalili njihovi konkurenti iz Tele2, najveći skok profitabilnosti u desetljeću objavio je i Vipnet kojemu je od 2014. na čelu Jiři Dvorjačansky. Operativna dobit kompanije u trećem, o roamingu inače najovisnijem tromjesečju, porasla je 20,1 posto, na 41,7 milijuna eura, što je polovica operativne dobiti kompanije u prvih devet mjeseci ove godine
 

Zašto je to važno?

Zato što još jednom pokazuje da ukidanje roaminga unutar EU nije značajno oštetilo poslovne rezultate telekomunikacijskih kompanija. Toliko veliki rast zarade izravna je posljedica rasta turizma u Hrvatskoj, ali i potvrda Vipnetu da je svoju infrastrukturu dobro prilagodio pulsirajućoj prirodi hrvatskog, o turističkim sezonama ovisnog, tržišta.


Kako posluje?

S obzirom na objavljene rezultate, posluje odlično. Vipnet je ove godine probio petogodišnji plafon operativne dobiti, proširivši uz svoj osnovni, mobilni biznis i udio na tržištu fiksnih telefonskih usluga u Hrvatskoj. Po rastu, Vipnet je, pišu mediji, apsolutna zvijezda u grupi Austrijskog telekoma, koji je u većinskom vlasništvu meksičkog milijardera Carlosa Slima.


Što će učiniti u budućnosti?

Vipnet je sve ozbiljniji konkurent T-HT-u kojemu diše za vratom već nekoliko godina. Osim upornog širenja mreže i ulaska u meki trbuh tradicionalnog tržišta fiksnih usluga, gdje je HT udobno naslijedio poziciju bivšeg državnog operatera, Vipnet je sve jači i u sponzorstvima i stipendijama. Prošli tjedan potpisali su ugovor sa zagrebačkim Prirodoslovno matematičkim fakultetom o novoj opremi, ali i bliskoj suradnji studenata s kompanijom.

Izdvajamo

Iz drugih medija