KRIZA AGROKORA

NOVI GLOBUS DONOSI Ivica Todorić se ne predaje: Ušao u otvoreni rat s Vladom i Antom Ramljakom

 Damir Krajac / Boris Kovačev / Hanza Media

Sve što Andrej Plenković i njegov tim specijalaca za Agrokor uspiju napraviti do sredine ovog tjedna ostavit će posljedice na sudbinu Vlade koja bi trebala biti definirana do ovog petka. Kriza vlade započela je Vladinim ulaskom u proces spašavanja posrnulog koncerna i građani danas, mjesec dana nakon smjene Mostovih ministara koji su neuspješno zatražili odlazak ministra financija Zdravka Marića, očekuju rezultat te vladine akcije. U ponedjeljak popodne taj rezultat još je bio loš. Teško je vjerovati da to oporba neće pokušati iskoristiti prilikom izglasavanja povjerenja novim Plenkovićevim ministrima.

Pregovori sa Sberbankom, najvećom bankom među vjerovnicima, pali su u posljednjem krugu zbog niske učinkovitosti Vladinih namjesnika u koncernu koji su dosad trebali vjerovnicima predstaviti cjeloviti plan restrukturiranja kompanije, što se nije dogodilo. Vladin tim za spašavanje Agrokora u Moskvi je zato proglašen nedoraslim težini zadatka, a povjerenik Ante Ramljak nekompetentnim i neuvjerljivim u pregovorima.

Pitanje od ponedjeljka ujutro - hoće li partneri i vjerovnici iz Rusije biti zadovoljni s novim prijedlogom kadrovskih promjena u koncernu, ako ih povjerenik Ante Ramljak, unatoč protivljenju dijela dioničara, ipak uspije provesti, nije postalo suvišnim ni nakon što je Ivica Todorić nakon snažnog pritiska javnosti dao ostavku na svoju poziciju predsjednika Nadzornog odbora Konzuma, čemu se protivio Agram koncern kao jedan od značajnih manjinskih dioničara. Je li, međutim, samo Todorić bio problem? Upućeni kažu da nije.

U krugovima bliskim Dubravku Grgiću i njegovom koncernu Agram, relativno novom dioničaru Agrokora (dionice Konzuma, Agrolagune, Belja, Vupika i Zvijezde stekli su u posljednjim danima samostalnog rada koncerna), koji je do zadnjeg trenutka čuvao Todorićevu poziciju u Nadzornom odboru Konzuma i Agrolagune, u ponedjeljak se moglo čuti samo da Agramovi predstavnici u Skupštini dioničara nisu htjeli pristati na smjenu Ivice Todorića jer nemaju povjerenja u Vladinog povjerenika u Agrokoru. Agramov predstavnik Ivan Krivičić, predsjednik Uprave Agram Investa škrto je rekao samo kako se ”izjasnio u skladu s dobivenim instrukcijama”.

Sličan stav mogao se iščitati i iz priopćenja Ivice Todorića, i dalje nominalno većinskog vlasnika koncerna. ”Za mene je potpuno neprihvatljivo da sudjelujem u bilo kakvim upravljačkim, nadzornim ili bilo kojim drugim organima Agrokora. Nisam mogao pretpostaviti da postojeća uprava Agrokora ne može kroz organe upravljanja provesti svoje odluke”, napisao je Todorić u objavi koja je medijima stigla prije nego što je njegova potpisana ostavka uručena Agrokoru, što u su u novoj Upravi koncerna također protumačili kao jasnu poruku neslaganja.

Iako je potpisao odlazak s vrha Nadzornog odbora Konzuma, Todorić je u ponedjeljak popodne hladno odbio potpisati svoju ostavku na mjesto šefa Nadzornog odbora Belja. Zašto? Jedini mogući odgovor je opet – zato što je htio pokazati da se ne slaže s načinom kako tim Vladina povjerenika upravlja krizom u Agrokoru...

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:45