EKSKLUZIVNO U GLOBUSU

Velika anketa otkrila tko bi s Bandićem ušao u drugi krug izbora za gradonačelnika Zagreba

Milan Bandić
 Damjan Tadić / EPH / CROPIX

Gradonačelnik Milan Bandić i njegova bivša zamjenica Sandra Švaljek najizgledniji su kandidati za ulazak u drugi krug izbora za gradonačelnika Zagreba, koji su na rasporedu u svibnju sljedeće godine.

Prema istraživanju agencije Promocija plus, koju ekskluzivno objavljuje današnji Globus, razlika između bivših suradnika iznosi nešto više od pet posto, odnosno Bandić osvaja 33,8 posto glasova, dok nezavisna kandidatkinja Švaljek osvaja 28,6 posto potpore birača.

U istraživanju koje je agencija provela u travnju na uzorku od tisuću ispitanika, HNS-ovka Anka Mrak Taritaš u prvom krugu izbora dobila bi 9,3 posto glasova, SDP-ovac Davor Bernardić 8,5 posto glasova, a predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Andrija Mikulić ima potporu 4,9 posto glasača.

Puno neodlučnih

Prema istraživanju, piše Globus, 1,1 posto potpore osvojili bi ostali kandidati dok je 13,8 posto onih koji su u ovom trenutku neodlučni.

Bandićevi suradnici za Globus komentiraju kako su ankete još uvijek preuranjene budući da je do izbora još jako mnogo vremena te su skloni razmišljanju kako se takvim anketama želi pokazati Švaljek kako najizglednijeg protukandidata trenutnom gradonačelniku.

Slično razmišljaju i u strankama ostalih kandidata uključenih u to istraživanje, posebice iz redova SDP-a i HDZ-a, gdje smatraju da se istraživanjem u startu želi isključiti kandidate najvećih stranaka.

Da još uvijek nije u kampanji za Zagreb, Bandić svakodnevno pokazuje najavama o preslagivanju na nacionalnoj političkoj sceni. Proziva Most, najavljuje dovođenje zastupnika koalicije Hrvatska raste pod svoj kišobran te tako bilda svoju poziciju mogućeg “novog mosta”.

Kosor u pozadini

Neki Globusovi sugovornici ističu i da je moguće da Švaljek ima veliku potporu birača, prvenstveno zato što ide kao nezavisna kandidatkinja budući da je poznato da birači imaju loše mišljenje o političarima.

Drugi su pak uvjereni, poput Mrak Taritaš, da Švaljek neće biti nestranačka.

- Sklona sam dojmu da iza nje stoji HSLS, odnosno Darinko Kosor - kaže Mrak Taritaš za Globus. Švaljek je svoju kandidaturu objavila prije desetak dana, među ostalim podržali su je ekonomski analitičar Velimir Šonje i bivša ministrica financija Martina Dalić, a kako je Švaljek sama najavila u intervjuu za Jutarnji, kao njezin zamjenik na list će biti Vladimir Ferdelji.

SDP bi o svom kandidatu trebao odlučivati u rujnu, bira ga 55 članova Gradskog odbora zagrebačke organizacije, kojoj je na čelu Bernardić, no moguće je kao u 2013. godini da dobiju preporuku Glavnog odbora stranke o nekom novom kandidatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 18:44