IZBJEGLIČKA KRIZA

ŠTO JE FRONTEX I ŠTO ZAPRAVO RADE EUROPSKI GRANIČARI? U zaštiti grčko-turske granice od migrantskog vala sudjeluje na stotine njegovih pripadnika...

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 06.03.2020. u 23:28

A Frontex officer grabs a rope thrown by Italian Coast Guard servicemen following a resque mission off the Greek island of Kos August 10, 2015. The vessel resqued 60 Syrian refugees drifting on a dinghy between Greece and Turkey.United Nations refugee agency (UNHCR) called on Greece to take control of the
REUTERS

 

Nakon izbjegličke krize iz 2015. godine Frontex ima sve važniju ulogu. Tako će i sada u zaštiti grčko-turske granice sudjelovati na stotine njegovih pripadnika. Što je Frontex i zašto se našao na udaru kritika?

Frontex – o njemu se odmah počne govoriti kada se zaoštri situacija na vanjskim granicama Europske unije. Tako je i ovog puta: grčka Vlada je zatražila pomoć, a Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) je odgovorila potvrdno. Ona je već nazočna na grčko-turskoj granici, ali će sada pojačati tu nazočnost, piše Deutsche Welle.

Kada treba negdje „gasiti požar", Frontex može reagirati s najviše 1.500 pripadnika granične policije koje članice EU-a moraju staviti na raspolaganje u roku od pet dana. Prema ključu, Njemačka šalje 15 posto pripadnika Frontexa - najviše od svih država.

Graničari na licu mjesta ne djeluju samostalno već, kako objašnjava Agencija, „po uputama i u nazočnosti granične policije članice EU-a koja je tražila pomoć“, u ovom slučaju Grčke.

Tako će grčka strana zajedno s Frontexom izraditi plan misije u kojem se reguliraju detalji, recimo koje oružje se smije nositi i kako se koristi. Frontex ima i vozila, brodove i tehniku za nadgledanje granica.

Ne radi se samo o zaštiti granice – u misijama su najčešće i stručnjaci za otkrivanje krivotvorenih dokumenata, kao i službenici koji registriraju tražitelje azila.

Znatno veći proračun

Frontex je dramatično dobio na značenju od kada je osnovan 2004. godine sa sjedištem u Varšavi. Prema vlastitim navodima, cilj je da „europske granice ostanu otvorene i sigurne". Šef Frontexa Fabrice Leggeri kaže: „Ako se želimo kretati bez granica u Šengenskom prostoru, treba nam zajedničko upravljanje vanjskim granicama."

Na vrhuncu izbjegličke krize krajem 2015. i početkom 2016. godine brzo je postalo jasno da pojedine države ne mogu izaći na kraj s ogromnim brojem ljudi koji prelaze granice. Zato su dovedene u pitanje otvorene unutarnje granice, jedna od temeljnih ideja EU-a. Do danas u Uniji nije pronađen kompromis za raspodjelu izbjeglica.

Posljedica je bila promjena paradigme – počelo se više razmišljati o tome kako zustaviti „neregularnu" migraciju. Tako su porasla očekivanja od Frontexa koji bi do 2027. godine trebao raspolagati s 10.000 pripadnika granične policije. Proračun je znatno porastao - na 1,6 milijardi eura godišnje.

Kritike s raznih strana

Humanitarne organizacije optužuju pripadnike Frontexa za kršenje međunarodnog izbjegličkog prava ili za toleriranje takvog kršenja od strane njihovih kolega iz pojedinih članica EU-a.

Do 2014. su Frontexovi brodovi sprečavali prolaz izbjegličkim čamcima u Sredozemnom moru, ne dopuštajući ljudima da zatraže azil. Tadašnji direktor te Agencije Ilkka Laitinen priznao je da je bilo takvih slučajeva, i od tada su pravila pooštrena.

Već godinama Frontex ima savjetodavno tijelo u kojem su predstavnici humanitarnih organizacija, Crvenog križa i Ujedinjenih naroda. Stefan Kessler, šef tog tijela, u jednom razgovoru za DW je rekao: „Kontrolu nad Frontexom imaju države članice koje su u upravnom vijeću i dva službenika Europske komisije koja su u tom vijeću. Kod Frontexa ne postoji učinkovita vanjska kontrola."

Kritike se čuju i danas. Sebastian Koch, glasnogovornik inicijative za ljudska prava „Morski most", kaže: „Ne možemo samo gledati kako grčka vojska i Frontex na turskoj granici ispaljuju suzavac, zasljepljujuće granate i vodene topove na djecu, žene i muškarce."

No čini se da je Europska unija ovoga puta odlučna u tome da spriječi nekontrolirani ulazak migranata. Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u utorak u Grčkoj: „Naš apsolutni prioritet je zaštita vanjskih granica."

Frontex je, kaže ona, spreman i poslat će na grčke granice više brodova, jedan zrakoplov i stotine graničnih policajaca, piše Deutsche Welle.

 

Izdvajamo

Iz drugih medija