Iz arhive Globusa

“Zvjezdane staze” važne su kao Homer, Van Gogh i Građanin Kane

    AUTOR:
    • Globus

  • OBJAVLJENO:
  • 13.09.2011. u 13:41

Najdugovječnija TV serija, “Zvjezdane staze”, koja se počela prikazivati prije točno 45 godina, ostavila je nesagledive tragove u kulturi, znanosti i tehnologiji, više nego ijedan drugi proizvod masovnih medija: Globus otkriva zašto danas bez Dr. Spocka ne bismo imali mobitele te koja je uloga posade Enterprisea u širenju vjerske i rasne snošljivosti

To boldly go where no man has gone before – Neustrašivo otići gdje čovjek nikada prije nije otišao – maksima je koju su u sklopu propagandnog letka za svemirske letove tiskali u Bijeloj kući davne 1957. nakon lansiranja Sputnika.

Uzrečicu je za potrebe jedne tv-serije iskoristio bivši vojni pilot i losangeleski policajac Gene Roddenberry te je pretvorio u planetarno popularnu rečenicu za koju, prema jednom istraživanju, danas zna čak šest od devet obitelji koje posjeduju televizor.

Roddenberry, koji je pisao scenarije za tv-serije samo povremeno, kako bi više zaradio, u to se vrijeme dosjetio svemirske operete koja bi se bavila intergalaktičkim letovima, susretima s drugim civilizacijama, jednakošću rasnom i spolnom, te pitanjima vjere, etike i razvoja čovječanstva. Umjesto akcije, zašećerene romanse i čudovišta svijetu je ponudio za ono vrijeme produhovljenu i misaonu seriju. Nazvao ju je “Zvjezdane staze”, i do danas se ta franšiza pretvorila u neizostavni dio pop kulture i povijesti. Ove godine slavi 45. obljetnicu emitiranja prve regularne epizode.

Među odanim fanovima, trekkijima (koji se i danas okupljaju na konvencijama diljem svijeta i glase za najodanije fanove nekog tv fenomena o kojima se čak snimaju dokumentarci) najcjenjeniji su drugi filmski nastavak (“Wrath of Khan”) i tv-serijali “Nova generacija” i “Voyager” (uz, naravno, originalni).

Samo filmovi zaradili su više od 2,5 milijardi dolara, a franšiza je od prodanih igračaka zaradila dodatne 4 milijarde.

Snimljeno je više od 120 različitih CD-ova s glazbom iz filmova i audioknjiga, a od 1966. godine do danas prodano je preko 70 milijuna knjiga i napravljeno 40 videoigrica na temu “Zvjezdanih staza”.

No, multimilijunska zarada u sjeni je kulturalnog i znanstvenog naslijeđa koje su “Zvjedane staze” ostavile u ljudskoj povijesti.

Sa J. J. Abramsom, trenutačno producentskom i redateljskom hollywoodskom zlatnom kokom za kormilom oživljavanja “Star Treka” za nove generacije, upravo se snima i drugi film s pomlađenom postavom za 21. stoljeće.

Kao ostavština tim novim generacijama Roddenberry je ostavio čitav niz hrabrih, humanističkih i prilično naprednih ideja koje ni danas ne prestaju inspirirati.

2,5 milijardi dolara zaradili su samo filmovi “Zvjezdane staze”, a franšiza  je od prodanih igračaka zaradila dodatne četiri milijarde

Dosad emitirano pet serijala i jedanaest filmova

Diljem svijeta emitirano je pet različitih televizijskih serijala i 11 filmova “Zvjezdanih staza”. Serije su, između ostalog, nominirane za 140 Emmyja, a osvojile su njih 31. Također, osvojen je i jedan Oscar

120 različitih CD-ova s glazbom iz filmova kao i audioknjiga snimljeno je za fanove tijekom 45 godina emitiranja “Zvjezdanih staza”

40 videoigrica osmišljeno je na temu “Zvjezdane staze”, što predstavlja silovit pro-dor u sasvim novi medij, do prije 30-ak godina potpuno nepoznat

Tko je sve upravljao Enterpriseom

Svaki se serijal vrti oko nove posade i kapetana broda Enterprise. U originalnoj seriji to je James T. Kirk, u “Novoj generaciji” Jean Luc Piccard, u “Voyageru” žena, a u “Deep Space Nine” Afroamerikanac

70 milijuna knjiga o svemirskoj opereti prodano je od 1966. godine do danas, a interes za “Zvjezdanim stazama” ne jenjava

Izdvajamo