Iz arhive Globusa

Houellebecq: Kad islam preuzme Francusku

Na vlast dolazi muslimanski predsjednik. Uvodi se poligamija, Parižani se moraju preobratiti, a postoje samo vjerske škole

Godina je 2022. i François Hollande je na kraju svojeg drugog petogodišnjeg mandata punog problema: "Druge izbore dobio je samo zahvaljujući bijednoj strategiji koja se sastojala u tome da spriječi dolazak na vlast Nacionalne fronte. Predsjednik na odlasku gotovo je odustao od toga da se obraća naciji, a većina medija zaboravila je i da postoji. Kad se, na platou ispred Elizejske palače, pojavio pred šačicom novinara, 'kao posljednji predstavnik republikanskog poretka', nekolicina je to popratila kratkim, ali jako uočljivim smijehom."

Michel Houellebecq, možda najkontroverzniji europski pisac, upravo je, 7. siječnja, objavio svoj novi roman "Soumission" ("Podčinjenost", makar riječ više znači "predanost"), a scena u kojoj François Hollande skoro nezamijećen silazi s političke, društvene, europske scene, samo je jedna od onih koje se citiraju u francuskim medijima kad pišu o ovom romanu.

Od sredine prosinca, internetom kruži piratska verzija, a pojedinih večeri skine se i tisuće ilegalnih primjeraka. Na taj način oštećen je financijski izdavač Flammarion, a možda i autor, no roman je već postao neka vrst kulturološke činjenice. Svi Houellebecqovi romani na nekoj razini izazivaju odvratnost. U jednom romanu jedan je lik žene definirao kao salo oko vagine. U ovom novom opisuje Francusku u kojoj na vlast dolazi prvi muslimanski predsjednik i potpuno mijenja zemlju.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:50