POLITIČKI VETERAN

NIKICA VALENTIĆ ZA NOVI GLOBUS 'Smjena Tomislava Karamarka ne može se izbjeći'

 Ante Čizmić / CROPIX

Novi Globus donosi veliki intervju s Nikicom Valentićem, ratnim premijerom koji se već dugi niz godina nalazi u svijetu biznisa. U politici je još uvijek samo kao savjetnik predsjednice RH za ekonomiju, no politika je i dalje njegova tajna strast. Kad god se HDZ nađe u velikim problemima, u dijelu stranačkih struktura sjete se Nikice Valentića kao mogućeg asa iz rukava. Trenutačno je u HDZ-u opet velika drama, sve se lomi, stranka je u potrazi za novim liderom, pa je zanimljivo čuti Valentićeva razmišljanja.

– Situacija je ozbiljna. Prvi put u povijesti Hrvatske vladajuća je većina srušila vlastitu Vladu, izazvala raspuštanje Sabora i isprovocirala nove izbore, komentirao je Valentić.

- Ne znam detalje kako su tekli pregovori o preslagivanju, nisam u tome osobno sudjelovao, ali strateška je procjena očito bila kriva, a taktički se sada pokušava spasiti ono što se još može. Vjerujem da će Tomo Karamarko biti odgovoran i prema sebi i prema stranci i prema državi i povući najsvrsishodniji potez. Ali ne treba od njega očekivati da to bude isti dan ili bez borbe. Kao legalno izabrani predsjednik HDZ-a ima se pravo boriti sve dok mu to pravne i statutarne mogućnosti dopuštaju.

Na pitanje što bi Karamarku bio najbolji potez, Valentić odgovara:

– Ha, najbolje bi bilo da može stvoriti novu parlamentarnu većinu. Ali, očekivati sada da će se vratiti neki koji su mu se obećali pa iznevjerili? Teško! Takav bi potez za bilo koga predstavljao političko samoubojstvo. Vrlo brzo će se pokazati u kojem će pravcu ići odnosi u HDZ-u i šire. Uvjeren sam da nikome neće odgovarati odugovlačenje. Treba biti jasan, određeni procesi pokrenuti u HDZ-u neće biti neutralni. Ali će – siguran sam – ubrzati demokratizaciju stranke...

------------------------------------------

Osim intervjua s Nikicom Valentićem, Globus donosi i specijalni izvještaj o predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović koja, dok je država bez Vlade i Sabora, istovremeno vodi tri ključna procesa: raspisivanje novih izbora, pokretanje pomirenja sa Srbijom i priprema rat protiv nogometnih huligana.

Novi broj Globusa donosi i sve zakulisne detalje bitke za novog vođu HDZ-a, kao i usporedbu premijera u odlasku Tihomira Oreškovića s Milanom Panićem, nestranačkim premijerom SR Jugoslavije koji je na čelo vlade također stigao iz farmaceutskog biznisa, a na toj poziciji izdržao je 165 dana.

Povjesničar Tvrtko Jakovina piše o 75. obljetnici antifašističkog ustanka, i pita se: 'Kome smetaju hrvatski partizani?' Tito i Tuđman odabrali su pravu stranu 1941. i spasili Hrvatsku.

Pročitajte i sve o prvom hrvatskom laboratoriju budućnosti, arhitektonsko-tehnološkom čudu u Zagrebu koje će nastati u sklopu rekonstrukcije i dogradnje zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Novi broj Globusa na kioscima potražite već u utorak!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:20