Julian Nagelsmann

 RONNY HARTMANN Afp
MOŽE LI PROBUDITI EKIPU?

Čovjek koji je doveden da probudi euforiju uoči EURA: ‘Želimo cijelu Njemačku osvojiti uzbudljivim nogometom‘

‘Imamo Euro u vlastitoj zemlji. To je nešto posebno što se događa tek svakih nekoliko desetljeća‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 22. rujan 2023. 22:16

Hansiju Flicku presudili su loši rezultati, a u petak ga je naslijedio isti čovjek koji je od njega preuzeo Bayernovu klupu. Julian Nagelsmann postao je najmlađi njemački izbornik u povijesti, sa svega 36 godina preuzeo je Elf i potpisao kratkoročni, devetomjesečni ugovor.

Flick je smijenjen 10. rujna, dan nakon što je u prijateljskoj utakmici Njemačka od Japana izgubila rezultatom 1:4. Nagelsmann je pak u Bayernu smijenjen u ožujku, ali je ostao pod ugovorom bavarskog velikana koji je pokazao razumijevanje u pregovorima s njemačkim nogometnim savezom, pa su sve strane našle svoj interes.

Ugovor do 31. srpnja 2024.

Daroviti trener vodit će Njemačku na Europskom prvenstvu na domaćem terenu.

- Imamo Europsko prvenstvo u vlastitoj zemlji. To je nešto posebno, nešto što se događa tek svakih nekoliko desetljeća. Stvarno sam spreman prihvatiti se ovog izazova - rekao je Nagelsmann, inače 12. izbornik u povijesti njemačke reprezentacije.

Ugovor je potpisan do 31. srpnja 2024., u stručnom stožeru će mu pomagati Sandro Wagner i Benjamin Glück. Nagelsmann je ranije vodio Hoffenheim i RB Leipzig, a ljetos se njegovo ime spominjalo u kontekstu preuzimanja Chelseaja, Tottenhama i Paris Saint-Germaina.

- Julian je bio naš željeni kandidat od samog početka. On nije samo apsolutni nogometni čovjek, već je dokazao u svim svojim klubovima, u vrlo mladoj dobi za glavnog trenera, da može motivirati momčad i cijelu okolinu - rekao Rudi Völler, sportski direktor DFB-a.

Nahvalio je Völler Nagelsmanna koji se po prvi put susreće s poslom koji je ipak drugačiji od svakodnevnog treniranja klupskih momčadi. Ipak, u savezu ne dvoje da će i u Elfu ovaj mladi trener biti uspješan.

- Njegova strast prema nogometu je primjetna i zarazna, baš kao i kod njegova dva pomoćna trenera Benjamina Glücka i Sandra Wagnera, čiju sam veliku energiju nedavno mogao i sam iskusiti. Julian Nagelsmann će sa svojim kvalitetama i svojom osobnošću odigrati ključnu ulogu u osiguravanju da svi doživimo sjajno Europsko prvenstvo u našoj zemlji na ljeto - najavio je Völler.

Specifična ideja

Nagelsmann će prvu utakmicu voditi protiv Sjedinjenih Američkih Država 14. listopada u Hartfordu, a pad dana kasnije slijedi još jedan prijateljski ogled, s Meksikom u Philadelphiji.

- Želimo pridobiti cijelu zemlju uz našu reprezentaciju, želimo ih uzbuditi sjajnim nogometom. Želimo igrati nogomet sa specifičnom idejom, ali također zahtijevamo atraktivan nogomet, ne samo na temelju rezultata - dodao je Nagelsmann.
Na predstavljanju se oglasio i predsjednik DFB-a Bernd Neuendorf.

- Uvjereni smo da će se Julian Nagelsmann kao izbornik reprezentacije pobrinuti da momčad stvori euforiju među navijačima i da bude uspješna na Euru na sportskoj razini - kazao je Neuendorf.

Očekuje se da će Nagelsmann mjesečno zarađivati oko 400.000 eura, odnosno ukupno oko 3,6 milijuna eura za devet mjeseci.

Linker
21. svibanj 2024 02:43